Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Laajalla yhteistyöllä on laadittu välineitä vangittujen virtojen vapauttamiseen

Miltei kaikki Suomen joet on padottu sähkön tuotantoon. Vaelluskalat ja virtavesiluonto ovat ahdingossa. Tähän asti virtojen vapauttaminen on ollut vaikeaa, mutta nyt Suomen luonnonsuojeluliitto tuottaa Partioaitan Ympäristöbonusohjelman tuella ja laaja-alaisella yhteistyöllä siihen avaimia.

Kuva: Sampo Kiviniemi / Vastavalo

Kymmenen keskeistä järjestöä ja organisaatiota on Suomen luonnonsuojeluliiton johdolla laatinut aloitepohjia, joilla padot saadaan päivitettyä ja esteet poistettua. Luonnonsuojeluliiton lisäksi Vapauta virrat -yhteistyöverkostoon kuuluvat Kalatalouden keskusliitto, Suomen Vapaa-ajan kalastajien Keskusjärjestö, WWF, Luonto-Liitto, Virtavesien hoitoyhdistys, Vesistösäätiö, Valonia, Villilohi ry ja Pelastetaan vaelluskalat ry.

“Laajapohjainen yhteistyö kertoo, että tavoitteet Suomen virtojen vapauttamiseksi ja vaelluskalojen pelastamiseksi ovat yhteiset. Työllämme on laaja tuki”, virtavesien asiantuntija Henrik Korkeamäki kertoo.

Tavoitteena on, että jokaisen padon ohi järjestetään kalankulku ylä- ja alavirtaan. Kaikkiin uomiin on myös johdettava ympäristövirtaama eli riittävä määrä vettä keskeytyksettä ympäri vuoden.

Muutos tapahtuu voimalaitosten vesitalousluvan kautta eli olemassaolevan lainsäädännön kautta. Erilaisilla aloitepohjilla voidaan panna vireille esimerkiksi puutteellisen luvan muutos, luvan toimeenpano tai toimet luvattoman rakennelman tapauksessa.

”Tilanteen korjaaminen onnistuu jo nyt. Laki on puolellamme. Sinun tai edustamasi yhteisön on mahdollista olla aloitteen tekijä ely-keskuksen kalaviranomaisen tai kunnan suuntaan”, Korkeamäki kannustaa.

Lue lisää ›

Lisätietoja

Virtavesien asiantuntija Henrik Korkeamäki

  • +358 44 9017467
  • henrik.korkeamaki(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa