Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kova luonto: Mikä on vihreää energiaa?

Kova luonto -podcastin tunnuskuva.

Mikä on vihreää energiaa?

Sitran kestävyysratkaisujen teemajohtaja Lasse Miettinen keskustelee Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannosen kanssa energiantuotannon luontovaikutuksista. Miten saamme ihmisinä ja yhteiskuntana sovitettua toimintamme luonnon kantokyvyn rajoihin?

Lasse Miettisen mukaan ilmastokriisi ja luontokato täytyy ratkaista yhdessä.

“Jos emme pysäytä ilmastokriisiä, ei ole toivoa pysäyttää luontokatoa”, hän sanoo. Esimerkki tästä on pohjoisessa elävän naalin suojelutyö, joka valuu hukkaan, jos emme onnistu ilmastotyössä.

Miettisen mukaan turpeen polton lisääminen sotaan ja energiakriisiin vedoten ei ole järkevää.

“Olisihan se hirveän lyhytnäköinen tie, jos fossiilienergiakriisiä yritettäisiin ratkaista lisäämällä meidän riippuvuutta fossiilienergiasta”, hän toteaa.

Miettisen mukaan globaalit pääomavirrat liikkuvat nyt energiajärjestelmän uudistamisen suuntaan. Fossiilisiin takertuva Suomi ei olisi miljardiluokan investoinneille houkutteleva kohde. Energiantuotantoa on pystyttävä tarkastelemaan yksittäisiä hankkeita isommassa kuvassa.

Entä sitten puunpolttoon liittyvät ongelmat? Metsätalous kun on suurin yksittäinen luontokadon aiheuttaja Suomessa. Miettinen ajattelee, että kyse on puutteellisesta kokonaisuuden hallinnasta. Puu poltetaan ja käytetään lyhytikäisiin tuotteisiin. Jos lisäksi puu nähdään ratkaisuna useamman fossiilitalouteen nojaavan tuotteen korvaamiseen, ei kaikkeen riitä raaka-ainetta.

“Me joudumme tekemään yhteiskunnallisen prioriteettilistan siitä, mitkä ovat tärkeimmät käyttökohteet, mitä puubiomassalta halutaan ja katsomaan, mistä löytyvät järkevimmät substituutit muualta.”

Miettinen haluaa luontokadon politiikan ytimeen. Hän kannattaa aiheuttaja maksaa -periaatetta, joka on jo ilmastopuolella päästökaupassa toiminnassa. Ekologiselle kompensaatiolle puolestaan olisi saatava kansallinen standardi, jonka toteutumisen suomalainen viranomainen tarkastaisi.

Tällä hetkellä elämme kuitenkin talousjärjestelmässä, jossa ei tunnusteta keskeistä tosiasiaa: luonto on jokaisen arvoketjun alkupäässä. Miltä tuntuisi, jos iltauutisissa bruttokansantuotteen ja työllisyyden ennusteiden ohella tarkasteltaisiin luontopääoman kehitysennustetta?

Kova Luonto -podcast Spotify-palvelussa.
Sarja on kuunneltavissa myös muissa yleisimmissä podcast-palveluissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa