Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vaadimme: miljardi luon­non­suo­je­lul­le!

Luonnonsuojeluliitto järjesti paneelin SuomiAreenassa luonnonsuojelun rahoituksesta
SuomiAreena, Pori, 12.7.2022. Raha ratkaisee – onko Suomella varaa olla suojelematta luontoa? Panelisteina Nordean ilmastoasiantuntija, ekonomi Matti Kahra, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä, Allianssin nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen ja kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen.

Luontokato on aika kääntää luontoteoiksi. Ilman riittävää rahoitusta luontokadon etenemistä ei saada pysäytettyä. Suomen luonnonsuojeluliitto on avannut keskustelun elintärkeästä tavoitteesta: tulevissa hallitusneuvotteluissa luonnonsuojelun rahoitus nostetaan 0,5 prosenttiin bkt:sta eli noin miljardiin euroon.

Miljardi euroa vuodessa on myös Luontopaneelin arvio luontokadon pysäyttämisen vaatimasta rahoituksesta Suomessa. ”Nykyisellä luonnonsuojelun rahoituksella tavoitteita ei saavuteta, ja luontokato Suomessa jatkuu”, toteaa Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho. Esimerkiksi METSO- ja HELMI-ohjelmia voitaisiin laajentaa rahoituksen turvin.

Miljardi voi kuulostaa isolta summalta, mutta vielä isommaksi hintalappu kasvaa, mikäli emme tartu toimeen. Ei ole reilua jättää luontovelkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi. On myös vaarallista antaa luontokadon edetä, sillä seuraukset ovat moninaisia ja arvaamattomia: yhä suurempi määrä lajeja muuttuisi uhanalaisiksi, metsät ja muut elinympäristöt pirstaloituisivat entisestään, ruoantuotanto vaikeutuisi… Tällä kaikella olisi ikäviä seurauksia myös ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Emme ole luonnosta irrallisia, vaan päinvastoin täysin riippuvaisia.

Valtion budjetista käytetään tällä hetkellä noin 3,6 miljardia euroa ympäristölle haitallisiin tukiin. Jo näiden tukien uudelleen suuntaamisella saisimme helposti miljardin verran mittaamattoman arvokkaan suomalaisen luonnon suojelemiseen.

Miljardi euroa jaettuna jokaista suomalaista kohden on noin 180 euroa. Elinkelpoisen ympäristön säilyttämiseksi alle kahdensadan euron vuosittainen investointi on itse asiassa aika pieni summa.

 

”Kuka kannattaa luonnonsuojelun rahoituksen tuntuvaa lisäämistä?” Kaikki panelistit nostivat kätensä Luonnonsuojeluliiton paneelissa SuomiAreenassa 12.7.2022. Kuvassa Nordean ilmastoasiantuntija, ekonomi Matti Kahra, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä, Allianssin nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen ja kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen.

 

Luonnonsuojeluliiton keskustelussa Porin SuomiAreenassa käytiin läpi syitä nykyisen rahoituksen vähyyteen ja seurauksia luonnonsuojelun riittämättömästä rahoituksesta. Paneelissa keskusteltiin, mistä rahat luontokadon pysäyttämiseen voisivat löytyä ja mitä tapahtuu, jos luontovelan annetaan yhä kasvaa. Kiitos vielä asiantunteville panelisteillemme Matti Kahralle, Harri Höltälle, Maija Kuivalaiselle ja Kai Mykkäselle sekä loistavalle juontajalle Nuppu Stenrosille!

 

Tallenteen voit katsoa täältä: https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-10003189/raha-ratkaisee-onko-suomella-varaa-olla-suojelematta-luontoa-1624565

Jaa sosiaalisessa mediassa