Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen aika on ohi

Suomen luonnonsuojeluliiton Lahdessa kokoontunut valtuusto vaatii pääministeri Marinin hallitusta laatimaan nopean aikataulun, jolla Suomi irtautuu fossiilisista polttoaineista, turpeesta sekä venäläisestä energiasta. Vihreässä siirtymässä on varmistettava, ettei ilmastokriisin ratkaisemisella kiihdytetä luontokatoa.

Kuva: Pixabay / CC0

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt selväksi tarpeen nopeuttaa Suomen ja EU:n irtautumista fossiilisista polttoaineista. Jotta Suomi ei enää osallistuisi Venäjän sodan rahoittamiseen, on venäläisestä energiasta – kivihiilestä, maakaasusta, öljystä, sähköstä ja uraanista – irtauduttava nopeasti.

Kevätsään lämmetessä tarve fossiilisille polttoaineille vähenee. Halutessaan Marinin hallitus voi lopettaa Saksan ja EU:n päätösten odottamisen ja irtautua venäläisestä energiasta viikoissa.

Monet valtionyhtiöt, kuten Fortum ja Gasum, jatkavat toimintaansa Venäjällä lähes entiseen tapaan. VR jatkaa venäläisen fossiilienergian kuljetuksia. Hallituksen on käytettävä enemmistöomistajan valtaa, jotta tämä loppuu.

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategia on parhaillaan lausunnoilla. Siinä tulee määrittää nopeutettu aikataulu kaikista fossiilisista polttoaineista ja turpeesta luopumiseksi. Samalla hallituksen on varmistettava, että vihreä siirtymä on kestävää.

Suomen ei tule takertua huoltovarmuuden nimissä turpeeseen eikä lisätä metsien hakkuita ja vesivoimaa. Huoltovarmuuden on perustuttava kestäviin ja uusiutuviin energiamuotoihin, jotka eivät uhkaa luonnon monimuotoisuutta tai muita hallituksen ympäristötavoitteita. Satsaus kohtuuteen, energiansäästöön ja energiatehokkuuteen on parasta energiapolitiikkaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme suurin ympäristöjärjestö. Lahden kokous 23.–24.4. oli nykyisen valtuuston viimeinen. Porissa 3.– 4.9. pidettävä liittokokous valitsee liittohallituksen uuden puheenjohtajan ja valtuuston sekä päättää kolmen vuoden suuntaviivoista.

Lisätietoja 
– hallituksen puheenjohtaja Harri Hölttä, p. 040 722 9224
– toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa