Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Bio­ta­lous­stra­te­gia ei ota huomioon biotalouden kestävyyttä

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tänään uuden biotalousstrategian. Luonnonsuojeluliitto on strategian valmistelussa mukana olleen biotalouspaneelin jäsen. Uusi strategia ei valitettavasti huomioi tarpeeksi kaikista tärkeintä: biotalouden kestävyyttä.

Toimivat, monimuotoiset ekosysteemit ovat kaiken luonnonvaroihin perustuvan toiminnan lähtökohta. Suomessa luonnonvaroja kulutetaan tällä hetkellä kestämättömästi, mistä todistaa jo maaliskuun viimeiseksi päiväksi siirtynyt suomalaisten ylikulutuspäivä. Uusi biotaloustrategia kehittää, innovoi ja nostaa arvonlisää, mutta tärkeimmän varmistaminen jää yhä puuttumaan. Biotalous tulee sovittaa luonnon asettamiin rajoihin.

Tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaiset metsä-, biodiversiteetti- ja biotaloustrategia ovat keskenään ristiriitaiset. Uusi biotaloustrategia ei korjaa tilannetta, ellei kaikkien siinä esitettyjen toimenpiteiden ilmasto- ja ympäristövaikutuksia arvioida ennen toteuttamista.

“Ei ole järkevää tehdä keskenään vastakkaisia, osin ympäristön tilaa entisestään heikentäviä kansallisia strategioita. Biotaloudessa on mahdollisuuksia ja potentiaalia vain, jos sitä pystytään toteuttamaan ilmaston ja luonnon kannalta kestävästi”, sanoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja, biotalouspaneelin jäsen Tapani Veistola.

Lisätiedot: 

Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Liisa Toopakka, suojeluasiantuntija, p. 0405042989, liisa.toopakka(a)sll.fi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa