Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Mikä iNaturalist ja miten sitä voi hyödyntää vie­ras­la­ji­työs­sä?

Luontohavainto. Kuva CC0 Public Domain.

iNaturalist on maailman suurin verkossa toimiva luontoharrastajien yhteisö, joka yhdistää tavalliset kansalaiset luonnontieteilijöihin. Yhteisö on perustettu kartoittamaan ja jakamaan havaintoja maailman eliöistä – keräämään siis tietoa luonnon monimuotoisuudesta. Havainnot tallentuvat useisiin rekistereihin ympäri maailman, esimerkiksi Suomessa tehdyt havainnot tallentuvat Lajitietokeskuksen tietokantaan (laji.fi) tutkijoiden, viranomaisten ja muiden kansalaisten hyödynnettäväksi.

Yhteisöön voi osallistua luomalla tilin ja kirjautumalla palveluun joko tietokoneella verkkoselaimen kautta osoitteessa https://inaturalist.laji.fi/ tai lataamalla sovelluksen älypuhelimeen – ohjelmasta on saatavilla sekä Android- että iOS -versio.

 

Puhelimella iNaturalistin käyttö on yksinkertaista. Tilin perustamisen jälkeen:

  1. Avaa sovellus

  2. Kirjaa luontohavainto eli valokuvaa kohdelaji, vahvista sijainti ja tee lajimääritys *

*Huom. lajin voi myös jättää määrittämättä, mikäli et ole siitä varma. Tällöin yhteisö auttaa tunnistamaan lajin.

  1. Tallenna ja jaa havainto yhteisölle

  2. Odota muiden reaktioita, kuten lajimäärityksen vahvistuksia tai kommentteja havainnoista

 

Miten iNaturalistin käytöstä on iloa sekä sinulle että muille?

-Saat pidettyä päiväkirjaa havainnoistasi

-Saat apua lajien tunnistamiseen

-Luontotietämyksesi kasvaa

-Innostut liikkumaan ja tarkkailemaan luontoa

-Autat tutkijoita ja asiantuntijoita tuottamalla hyödyllistä tietoa

 

iNaturalist osana vieraslajityötä

Älypuhelimella on helppo havainnoida ja ilmoittaa myös vieraslajeja – sovellus tallentaa automaattisesti havainnon sijainnin (varmista että puhelimessasi sijaintitiedon jakaminen on sallittu) ja puhelimella nappaat havainnon vahvistamiseksi vaivattomasti myös valokuvan.

iNaturalist mahdollistaa tavoitteellisen luontohavainnoinnin, kuten vieraslajien seurannan, projektien kautta. Kuka tahansa iNaturalist -käyttäjä voi perustaa projektin, jolle asettaa tavoitteet ja seurattavat lajit.

Osa projekteista on koontiprojekteja, jotka automaattisesti keräävät yhteen määritellyt lajihavainnot. Esimerkiksi kaikki Suomessa tehdyt vieraslajihavainnot tallentuvat automaattisesti iNaturalistiin perustettuun Suomen vieraslajit -projektiin.

Teetkö havainnoinnin lisäksi vieraslajien torjuntaa? Vieraslajien torjuntatietojen keräämistä varten olemme perustaneet iNaturalistiin erillisen projektin. Projekti vaatii lisätietokenttien vuoksi liittymisen, mutta on avoin kaikille. Löydät yhteisön iNaturalistin projekteista nimellä ”Vieraslajien torjunta Suomessa”.

Luonnonsuojeluliitto ja sen VieKas LIFE -vieraslajihanke suosittelee ja toivoo kaikkia vieraslajiaktiiveja liittymään iNaturalist -yhteisöön ja jakamaan arvokasta tietoa tekemästään vieraslajityöstä!

Lisätietoja

Projektipäällikkö Titta Vikstedt

Jaa sosiaalisessa mediassa