Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sinisilmäinen kyy, totta vai tarua?

Kevät saa kyykäärmeet liikkeelle, ja niiden kosiomenot ovat upeaa seurattavaa. Luontokuvaaja Lisse Tarnanen kertoo kuvin ja sanoin kyykäärmeiden yllättävistä piirteistä.

Kaikkien kyykäärmeiden silmät ovat jossain vaiheessa siniset.
Kuva: Lisse Tarnanen

Monet tuntevat kyyn punaisista silmistä. Kyytytöillä silmät vivahtavat oranssiin, kyypojilla silmät ovat puhtaan punaiset. Moni yllättyy, kun huomaa kerällä paistattelevan kyyn, jonka silmät ovat siniset. Totta se on, kaikki kyyt ovat välillä sinisilmäisiä.

Kyykäärme ja rantakäärme vierekkäin.
Rantakäärmeen erottaa kyykäärmeestä muun muassa pään värityksen ja silmän muodon perusteella. Kuva: Lisse Tarnanen

Käärmeet elävät ja nukkuvat koko ikänsä avoimin silmin, niillä ei ole silmäluomia. Käärmeiden nahka peittää koko vartalon, silmät mukaan lukien. Nahka on välillä uusittava, se kuluu ja käy pieneksi. Vanhan nahan alle kehittyy uusi nahka. Kun se on valmis, erittyy vanhan ja uuden nahan väliin öljymäistä nestettä, joka irrottaa vanhan nahan ja samalla sumentaa silmät. Vähä vähältä silmät vaihtavat värinsä sinisiksi. Käärme näkee huonommin, onneksi se elää hajujen maailmassa.

Käärmeet elävät koko elämänsä silmät auki.  Kuva: Lisse Tarnanen

Aikuiset kyyt luovat nahkansa kaksi kertaa kesässä. Kyypojilla silmien sinistyminen tapahtuu keväällä samaan aikaan, kun ne ovat paistatelleet siittiönsä valmiiksi. Enää nahanluonti, ja kosiomenot alkavat. Siinä onkin seuraava ihmettelyn aihe. Kyypojat tanssivat hääoikeuksistaan. Ja se on menoa se, siinä jää prima ballerinakin kakkoseksi. Kyykoiraiden tanssi on luonnon upeimpia näytelmiä, joita esitetään joka kevät. Säännöt ovat selvät, ketään ei vahingoiteta.

Kyykoiraiden tanssissa säännöt ovat selvät: ketään ei vahingoiteta. Kuva: Lisse Tarnanen
Häämenojen hellyyttä. Kuva: Lisse Tarnanen

Teksti ja kuvat: Lisse Tarnanen

Kiinnostuitko? Käärmeiden matalassa maailmassa sattuu ja tapahtuu paljon sellaista, mistä meillä ei ole aavistustakaan. Nyt keväällä on otollinen aika tutustua käärmeiden ihmemaahan. Kiehtovat kyyt -kirjan avulla pääset hyvin alkuun. Saat vihjeitä, mistä käärmeitä löytää, miten niitä lähestytään ja kuvataan. Kirja on mukaansa tempaava luontoretki ja samalla Suomen ainoa tietokirja kyistä. Kirjaan on tallennettu sekä sinisilmät että tanssiesitykset. Opit myös erottamaan kyyt rantakäärmeistä, sekä tunnistamaan naaraat, koiraat ja poikaset.

Kiehtovat kyyt -kirja on saatavilla Suomen luonnonsuojeluliiton Luontokaupasta.

Muista myös Lisse Tarnasen ja Jarmo Latvan aiempi teos, Suomen käärmeet ja liskot.  Saat hankittua molemmat kirjat edullisempaan yhteishintaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa