Irti turpeesta -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle
Turpeen energiakäytöstä pitää luopua ja siirtymän on oltava oikeudenmukainen. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että turveala haluaa oikeudenmukaisuutta ilman siirtymää pois turpeen poltosta.
Irti turpeesta -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle tänään. Aloite keräsi tavoiteajassa yli 50 000 kannatusilmoitusta, joten se siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Aloite tähtää turpeen energiapoltosta luopumiseen vuoteen 2025 mennessä. Aloite on Suomen luonnonsuojeluliiton valmistelema, ja sitä tukevat lukuisat suomalaiset järjestöt.
“Turpeen poltosta luopumisesta on tullut aivan eri tavalla poliittista kuin mitä kivihiilen poltosta luopuminen on ollut. Kivihiilen poltosta on päätetty luopua vuoteen 2029 mennessä, ja siitä on säädetty oma lakinsa. Seuraava looginen askel on turpeen poltosta luopuminen, sillä siitä syntyvät päästöt ovat jopa pahemmat kuin kivihiilellä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.
Turpeen käytön puolustajat ovat vedonneet erityisesti työllisyysvaikutuksiin. Turve työllistää suoraan noin 2 500 henkilötyövuotta, mikä on 0,1 prosenttia Suomen kokonaistyöllisyydestä. Vertailuna voidaan käyttää koronarajoituksista kärsinyttä tapahtuma-alaa, joka työllistää noin 200 000 ihmistä.
“On selvää, että siirtymän pois turpeesta on oltava oikeudenmukainen. Suurimpana haasteena on ollut muutoksen nopeus. Kuitenkin esimerkiksi juuri työnsä lopettanut turvetyöryhmä keskittyi lähinnä tukimuotojen keksimiseen ilman, että siirtymästä oltaisiin sovittu. Nyt siirtymästä on siis jäämässä pois itse siirtymä.”
Turpeen korvautuminen puulla on herättänyt huolta ja arvostelua. Juuri nyt on käynnissä useampi EU-prosessi, joissa Suomi voisi olla ratkaisemassa sitä, ettei turvetta korvata puun poltolla. Tällä hetkellä Suomi kuitenkin suhtautuu kielteisesti esimerkiksi biomassojen kestävyyskriteerien päivittämiseen.
“Juuri tällä keinolla kuitenkin suitsittaisiin kestämättömästi tuotetun hakkeen tuomista Suomeen. Toinen mahdollisuus olisi päättää puun polton verosta pian alkavassa kehysriihessä. Polttoon perustumattomat vaihtoehdot on saatava houkuttelevammiksi kuin puun polttoon perustuvat”, sanoo suojeluasiantuntija Liisa Toopakka.
Irti turpeesta -kansalaisaloitteen perustelut ja vastaukset yleisimpiin kysymyksiin voi lukea osoitteessa: www.irtiturpeesta.fi
Lisätietoja:
Harri Hölttä, puheenjohtaja, harri.holtta(a)sll.fi, p. 040 722 9224
Liisa Toopakka, suojeluasiantuntija, liisa.toopakka(a)sll.fi, p. 040 504 2989