Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kivillä loikovat norpat tarvitsevat rauhan

Loppukeväästä saimaannorpat kipuavat rantakiville pötköttelemään. Loikoillessaan norpat tekevät raskasta työtä vaihtaessaan karvansa uuteen. Norppatiedottaja Hanne Kosonen valottaa norpan karvanvaihtoa ja vinkkaa, kuinka aran norpan voi ottaa huomioon Saimaalla liikkuessa.

Karvan vaihtuminen kutittaa. Kuva: Eero Korhola

On taas se aika keväästä, kun saimaannorppia voi nähdä pötköttelemässä rantakivillä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa rantalomakauden alku, vaan norpat tekevät raskasta työtä vaihtaessaan karvansa kokonaan uuteen.

Aikuisten norppien karvanvaihto ajoittuu toukokuulle, jolloin jäät ovat lähteneet Saimaalta, kuutit on vieroitettu ja aurinko alkaa mukavasti lämmittää kiviä. Tällöin norpat kapuavat etenkin aurinkoisina päivinä joskus hieman vaivalloisenkin näköisesti kivien päälle loikomaan. Sopivan kiven ja hyvän asennon löydettyään norpat eivät mielellään lähdekään loikoilupaikaltaan heti pois, vaan saattavat viihtyä paikalla koko päivän.

Karvanvaihto on vaativa prosessi, ja tällöin norpat ovat erityisen herkkiä häiriöille. Ne tarkkailevat jatkuvasti ympäristöään, mutta eivät mielellään sukella kiviltä pakoon. Kokiessaan olonsa uhatuksi norpat pääsevät kuitenkin yllättävän nopeasti ja huomaamattomasti laskeutumaan takaisin turvalliseen veden valtakuntaan. Tällöin karvanvaihto keskeytyy, ja norpat joutuvat kuivattamaan turkkinsa myöhemmin uudestaan.

Norpat ovat luonteeltaan erakkoja, ja osa norpista haluaakin loikoilla yksin. Toisinaan parhaista köllöttelykivistä voi tulla jopa reviiritappeluita. On kuitenkin havaintoja myös siitä, että useampi norppa mahtuu makoilemaan lähes vierekkäin. Yksilöiden välillä on siis myös luonne-eroja.

Aurinkoiset säät houkuttelevat ihmisiä Saimaalle nauttimaan keväästä. Norpanbongaus onnistuu näinä aikoina parhaiten. Saimaalla liikkuessa on kuitenkin hyvä muistaa muutama kultainen käytöstapa, ettei tarpeettomasti aiheuta häiriötä vaativaa karvanvaihtoa läpikäyvälle norpalle.

Kivillä loikovaa norppaa ei tule lähestyä maalta eikä vesitse, sillä uhattuna norppa sukeltaa pakoon, ja tällöin karvanvaihto keskeytyy. Kiikarit ovat mainioita kapistuksia, joilla norppaa voi häiritsemättä tarkkailla kauempaa.

Veneillessä on hyvä noudattaa nopeusrajoituksia, sillä kova vauhti ja moottorin ääni saattavat säikäyttää norpan. Veneen peräaallot puolestaan uhkaavat kastella rantakivellä loikovan norpan. Toisaalta myös veneen hidastaminen tai pysäyttäminen norpan kohdalla saattaa pelottaa norpan veteen. Norpan havaitessaan on hyvä välttää suunnan- ja nopeudenvaihdoksia ja ajaa rauhallisella nopeudella norpan ohi riittävän kaukaa.

Norppia ei pidä lähestyä valokuvaustarkoituksessa, sillä norppien tavoitteellinen kuvaaminen vaatii aina erityisluvan. Kauempana olevaa norppaa voi toki kuvata teleobjektiivilla, mikäli norppa ei vaikuta häiriintyvän innokkaista tarkkailijoista. Kokiessaan olonsa uhatuksi norppa alkaa kastaa viiksiään ja päätään veteen, ja viimeistään tällöin on kuvaajan hyvä poistua paikalta.

Saatuaan karvanvaihdon päätökseen norpat palaavat vesielämään. Vedessä ollessaan norppa on utelias ja saattaa uskaltautua jopa veneen lähelle tutkimusretkelle. Kunnioitetaan siis toinen toistamme, ja suodaan norpillekin rauha nauttia keväisestä Saimaasta!


10 faktaa saimaannorpan karvanvaihdosta

 1. Karvanvaihtoaika on yksi vaativimpia aikoja saimaannorpan vuodenkierrossa.

  Tällöin norppa joutuu nousemaan pitkäksi aikaa pois sille luontaisesta vesiympäristöstä ja kasvattamaan uuden karvan vanhan tilalle.

 2. Karvanvaihtoaikaan norpan ihon on oltava lämmin ja turkin kuiva.

  Veri kiertää lämpimän ihon pinnassa ja edistää karvan irtoamista. Kuiva karva irtoaa märkää helpommin pois uuden tieltä.

 3. Karvan vaihtuminen on kutittavaa puuhaa.

  Karvan irrotessa norppa rapsuttelee itseään eturäpylöiden kynsillä ja hankaa itseään kiveä vasten.

 4. Turkkikuviot eivät muutu karvanvaihdon yhteydessä.

  Vaikka vanha karva vaihtuu uuteen, pysyvät norppien yksilölliset kiehkurakuviot kuitenkin samoina läpi niiden elämän.

 5. Kiivetessään kivelle norppa kääntyy niin, että sen kasvot ovat järvelle päin.

  Näin norppa pääsee tarvittaessa nopeasti sukeltamaan pakoon vaaran uhatessa.

 6. Kivellä ollessaan norppa on arka ja stressaantuu häiriöistä.

  Norppa tarkkailee jatkuvasti ympäristöään ja sukeltaa pakoon kokiessaan olonsa uhatuksi. Tällöin karvanvaihto häiriintyy.

 7. Norpalle saattaa tulla aurinkoisella kivellä kuuma.

  Norpalla on ihon alla rasva- eli traanikerros, joka pitää sen lämpimänä talvipakkasilla. Aurinkoisella kivellä loikoessaan norppa voi viilentää oloaan kastamalla vain päänsä veteen.

 8. Karvanvaihtoaika kestää useamman viikon.

  Jos norppa saa rauhassa vaihtaa karvan ilman häiriötä, kestää karvanvaihto kaikkiaan noin pari viikkoa.

 9. Norpat aloittavat keväällä paaston.

  Norpat eivät etenkään karvanvaihtoaikaan syö juuri lainkaan. Keväällä norpat ovatkin kevyimmillään.

 10. Norpat ovat kotipaikkauskollisia.

  Norpilla on omat lempikivensä, ja saman norpan voi tavata loikoilemassa samoilla karvanvaihtokivillä vuodesta toiseen.

Hanne Kosonen
Kirjoittaja toimii norppatiedottajana Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirissä

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita saimaannorpalle!

Auta pelastamaan yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme norpan puolesta. (Rahankeräyslupa RA/2016/780)

Lahjoita