Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Pihapiirin linnunpöntön ehtii vielä ripustamaan

Kevät on jo puolivälissä, mutta monet pihapiiriemme pesimälinnuista ovat vielä matkalla Suomeen. Kolopesijöillä ensimmäisiä asioita on asuntojen etsintä. Pihan linnunpöntön tapahtumien seuraaminen on antoisaa ja opettavaista – varsinkin jos sattuu olemaan kotikaranteenissa.

Palokärki on superpöntöttäjä, jonka tekemiä koloja käyttävät monet muutkin lajit. Ihmisen apuakin kuitenkin tarvitaan. Kuva: Irma Kortekallio

Linnunpönttöjen teko on Suomessa tuttua. Varsin suosittua se oli kaksi vuotta sitten: Miljoona linnunpönttöä -kampanja innosti suomalaisia presidenttiparia myöten naputtelemaan uusia koteja siivekkäille. Tavoitekin saavutettiin, reilu 1,3 miljoonaa pönttöä rekisteröitiin Yleisradion vetämässä kampanjassa, johon myös Luonnonsuojeluliitto osallistui.

Kololinnut tarvitsevat linnunpönttöjä varsinkin siellä, missä on niukasti luonnonkoloja. Lahopuuhun on suhtauduttu nihkeästi talousmetsissä ja monesti siistityissä pihapiireissäkin. Ympäristö saattaa sopia mainiosti lintuparin pesintään, mutta kaikki on kiinni kämpän puutteesta. Myös rakennukset ovat yhä tiiviimpiä, ja kolot ovat niin sanotusti kiven alla. Pönttö auttaa!

Jos linnunpöntön laittaa vielä huhtikuun puolella, moni ehtii siihen vielä pesimään. Esimerkiksi tyypillisesti vapun jälkeen saapuva kirjosieppo on tavallisimpia pönttöpesijöitämme. Se tekee myös pöntöttäjälle palveluksen, sillä on arvioitu, että yksi kirjosieppo napsii pöntössä viettämänsä reilun kahden viikon aikana noin 15 000 hyttystä. Rauhaa rakastava on myös mielissään, kun kirjosieppo ei ala häätämään jo pesintänsä aloittaneita tiaisia pöntöistä. Monet linnut saattavat tehdä uuden pesyeen vielä kesällä.

Pönttöjä voi ostaa valmiina, mutta niitä on myös helppo tehdä. Näppärä nikkari valmistaa erikoispönttöjä vähälukuisimmille lajeille tai jopa kesällä lisääntyville lepakoille.

Jos uuden ehon pöntön laittaa huonokuntoisen tilalle, kannattaa olla tarkkana vanhaa poistaessaan. Linnut yrittävät joskus pesiä huonokuntoisessakin hökkelissä. Katso ensin pöntön sisään ja irrota vasta sitten.

Jos pöntössä ei lintuparia vielä tänä vuonna pesisikään, on lohdullista tietää, että kololinnut käyttävät pönttöjä myös yöpymiseen, eritoten syksyisin ja talvisin.

Auta, ota lauta ja anna sahan laulaa!

 

Ohjeita ja lisätietoja:

Auta lintuja ja lepakoita – ripusta pönttö 

Miljoona linnunpönttöä

Matti Nieminen

Kirjoittaja on viestintäpäällikkö.

Jaa sosiaalisessa mediassa