Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

10 tapaa nauttia lähiluonnosta lapsen kanssa

Kevät on kauneimmillaan – ja monella lapsen kanssa oleilu tiiveimmillään. Lapsi ei pääse päiväkotiin tai kouluun, ei kavereille leikkimään eikä leikkipuistojakaan suositella. Lähiluonnosta on tullut entistä tärkeämpi ajanvietto- ja leikkipaikka. Mutta mitä ihmettä siellä lähimetsässä voi tehdä päivästä toiseen? Kokosimme 10 vinkkiä luontoiluun lapsen kanssa.

Vesi vetää lapsia puoleensa kuin magneetti. Vesileikit ovat kivoja!

1. Vesileikkejä

Etsi lähin puro, lampi tai lätäkkö – ja anna lapsen läträtä. Melkein kaikki lapset rakastavat vesileikkejä: puron kivillä kiipeilyä, ”onkimista”, veden kantamista ämpäreillä ja rantavedessä hyppimistä. Eikä se niin haittaa, jos kastuu. Kumpparit jalkaan, kuravaatteet päälle ja varavaatteet mukaan! Lasta täytyy kuitenkin aina valvoa veden äärellä, vaikka olisi kyse pienestäkin purosta.

2. Tasapainoilua

Anna lapsen tasapainoilla maapuilla, hypellä kiveltä toisella ja kavuta nelinkontin kalliota ylöspäin. Luontoon voi tehdä myös ratoja. Kiipeily tekee hyvää myös aikuisen tasapainolle!

Kiipeily ja tasapainoilu luonnossa on loistavaa jumppaa.

3. Etsi ja kerää

Lapselle voi antaa mukaan korin tai pussin, johon hän voi kerätä kaikenlaista kiinnostavaa luonnosta. Voit antaa myös tehtävän: etsi luonnosta mahdollisimman monta erilaista lehteä tai jotain sileää, karheaa tai pehmeää! Luonnossa saa koskettaa ja kokeilla, miltä kaarna tai kiven pinta tuntuu.

4. Lepohetki

Lapselle on hyvä opettaa, että luonnossa on hyvä rauhoittua. Ottakaa mukaan viltti tai riippumatto, jossa löhöillä. Tuulessa liikkuvat oksat ja pilvet, taivaalla lentävät linnut ja koko ympärillä suriseva ja sirkuttava äänimaisema rauhoittaa. Lapselta kannattaa kysellä äänistä, tuoksuista ja tuntemuksista.

”Äiti, mä lepään tässä sammalella hetken.” Luonnossa on hyvä rauhoittua.

5. Iltaretki

Vie lapsi lähiluontoon jonain poikkeuksellisena ajankohtana, kuten illalla juuri ennen nukkumisaikaa. Ottakaa mukaan taskulamput ja viltit ja kuunnelkaa kevätillan laulukonserttia. Tai lähtekää retkelle aikaisin aamulla, kun aamu vasta sarastaa. Tuttu paikka näyttää aivan uudenlaiselta.

6. Kamera mukaan

Anna lapselle kamera ja pyydä lasta kuvaamaan häntä kiinnostavia asioita. Näet itsekin luonnon erilaisin silmin. Kuvista voi jutella illalla ja puhella, mitä yhdessä koettiin.

Lapsen ottama kuva sammakonkudusta. Kuva: Vanamo Villa

7. Jumppaa

Lähde luontoon kuntoilemaan lapsen kanssa. Juokse, kiipeä ja hyppele lapsen perässä. Kun lapsi saa päättää, motivoi se häntä usein paremmin kuin aikuisen vetämä kuntopiiri. Sekin on vain hauskaa, jos aikuinen ei pysty samanlaisiin parkour-ratoihin kuin lapsi.

8. Leikkiä

Anna lapsen ottaa mukaan lelu, joka saa seikkailla luonnossa. Mitä kaikkea se saakaan kokea? Siitä voi myös ottaa kuvia ja tehdä niistä kotona hauskan tarinan.

Lapsen nukke löysi metsästä kodin. ”Tervetuloa!”

9. Luontoaskartelua

Kotona on kivaa askarrella, mutta mitä luonnon elementeistä voi väkertää? Ainakin majoja, käpylehmiä ja kaarnaveneitä. Tai miksi ei peikkoja ja prinsessalinnoja? Kivistä, kepeistä, levistä ja vesikasveista voi tehdä hienoja ympäristötaideteoksia kalliolle tai rantahiekalle. 

10. Lajioppia

Opetelkaa yhdessä tuntemaan luontoa. Helpointa on aloittaa paikallaan pysyvistä kasveista. Ei haittaa, jos et osaa opettaa lasta, vaan tehkää oppimisesta yhteinen elämys. Havaintoja voi kirjata yhteiseen vihkoon, johon voi kirjoittaa ja piirtää luontohavaintoja. Lajeista voi ottaa myös kuvia ja tutkia lajia myöhemmin kirjoista ja netistä.

Kuva: Eväitä voi syödä vaikkapa puunrunkoon nojaillen.

Viimeisenä havaintona: lähiluontoretkellekin kannattaa ottaa eväät mukaan. Usein retki venyy ja energiaa kuluu touhutessa, jolloin eväät tuovat uutta puhtia retkeilyyn ja kotimatkaan. Tai jos joskus on tylsää eikä mikään huvita, niin onpahan edes eväät ohjelmanumerona! Ruoka maistuu luonnossa paremmalta kuin neljän seinän sisällä.

Teksti: Liisa Hulkko, vinkkien ideoinnissa mukana Vanamo, 5 vuotta. Kuvat ovat kännykkäkuvia kevään retkiltä 2020.

Lisätietoja

Viestinnän johtava asiantuntija Liisa Hulkko

  • +358 40 553 9904
  • liisa.hulkko(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa