Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Linkolan herätystyö elää Suomen luonnossa

Pentti Linkola oli Suomen luonnonsuojelun suuri herättäjä. Hän toi ympäristöongelmia esiin ja innosti monia sukupolvia keksimään niihin omia esityksiään kestävämpiä ratkaisuja.

Pentti Linkola vuonna 1969. Kuva: Kaius Hedenström / Lehtikuva

Pentti Linkola oli Luonnonsuojeluliiton perustajapuheenjohtajan Kaarlo Linkolan poika. Pentin veli Martti oli suuri kulttuuriperinnön tutkija ja suojelija. Pentistä ei kuitenkaan tullut heidän tapaansa yliopistomiestä vaikka hänestäkin tuli omaperäinen ajattelija ja hyvä kirjoittaja. Hän halusi elää niin kuin opetti kalastajana.

Pentti Linkola kirjoitti upeasti Suomen luonnosta ja sen ongelmista. Hänestä tuli ympäristöfilosofisesti Suomen epävirallinen syväekologi.

Monet Linkolan esittämät ympäristöongelmien ratkaisukeinot olivat kuitenkin liian radikaaleja eivätkä aina yhteiskunnallisesti toteuttamiskelpoisia tai eettisesti hyväksyttäviä. Hänen vaihtoehtonsa olivat esillä poliittisen vihreän liikkeen alkuaikoina, mutta ne eivät saaneet laajempaa kannatusta. Päinvastoin suomalainen ympäristöliike uskoo kansainvälisesti vertaillen erityisen vankasti valtioon, Euroopan unioniin ja lakiin.

Mutta ilman hälytyskellon soittajaa ei mitään ala tapahtua. Ja Linkolan kello on soinut niin komeasti, että jokainen aikalainen on sen takuulla kuullut.

Huomattakoon, että Linkolan viimeinen isompi kirjoitus ”Voisiko elämä voittaa” oli paria edellistä valoisampi. Myös nyt jo useita kymmeniä metsiä suojeluun ostaneen Luonnonperintösäätiön perustaminen oli positiivinen ja rakentava menestystarina. Sitä monet luonnonsuojelun perinteiset kriitikotkin ovat kehuneet.

Lintuharrastajille Linkola oli suuren maastomiehen esikuva. Hän retkeili nuorena koko maan ristiin rastiin polkupyörällä ja julkisilla kulkuvälineillä. Hänen vesilintulaskentansa jatkuivat vuosikymmeniä. Hän oli rengastuksen ja lintuasematoiminnan pioneereja. Hänen ja Olavi Hildénin ”Suuren lintukirjan” lumoavat kertomukset ovat yhä tiedon, lämpimän tunteen ja omakohtaisten kokemusten yhdistämisessä ylittämättömiä. Linkola oli keskeisesti mukana myös ”Pohjolan linnut värikuvin” -suurteoksessa. Se oli yhteenveto kaikesta maassamme siihen asti kertyneestä lintutiedosta. Saadaankohan sitä enää 2000-luvulla päivitettyä – vaikka nyt on tietokoneet, tietokannat ja internet?

Vaikka luonto on köyhtynyt Linkolan nuoruuden suurretkeilyajoista, hänen ja hänen innostamansa luonnonsuojeluliikkeen vaatimat suojelutoimet ovat ruvenneet puremaan. Linkola dokumentoi maakotkien ja muuttohaukkojen suuren romahduksen. Mutta kun hän ja moni muu pitivät asiasta melua, ympäristömyrkyt ja petolintuvaino saatiin kuriin. Nyt kotka on palaamassa Etelä-Suomeen ja muuttohaukan kantakin on elpymässä. Näinkin Pentti Linkolan työ näkyy ja elää Suomen luonnossa.

Tapani Veistola

Linkola oli syntyisin Helsingistä ja kävi vanhanakin yhdistystemme tilaisuuksissa puhumassa. Lämmin osanotto omaisille.

Jaa sosiaalisessa mediassa