Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto eu­roo­pan­ma­ja­va­kiin­tiös­tä 2019–2020

Evon majavajoki. Kuva: Markku Karvonen

11.7.2019

Maa- ja metsätalousministeriölle

Viitaten lausuntopyyntöönne 12.6.2019 Dnro 927/01.03/2019

Luonnonsuojeluliiton lausunto euroopanmajavakiintiöstä 2019–2020

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.


Yleisesti ottaen euroopanmajavan kaatokiintiötä kannattaa laskea 400 yksilöstä 300 yksilöön kannan kasvun ja leviämisen vauhdittamiseksi. Kannan kasvu ja leviäminen on ollut hidasta mitä ilmeisimmin voimakkaan metsästyksen takia. Luonnonsuojeluliiton mielestä euroopanmajavia ei tule kiintiömetsästää Satakunnan ja aivan eteläisimmän Pohjanmaan ulkopuolisilla levittäytymisalueilla. Tässä suhteessa on hyvä, että esimerkiksi Lappiin, Varsinais-Suomeen ja Etelä-Hämeeseen ei ole esitetty kaatokiintiötä ollenkaan.

Venäjältä on viitteitä, että eurooppanmajava voi tarvittaessa syrjäyttää kanadanmajavan. Majavalajit eivät risteydy, koska niillä on muun muassa eri kromosomimäärä. Siksi kanadanmajavia ei ole perusteltua hävittää euroopanmajavan tieltä. Lajien suhdetta kannattaa toki niiden yhteisellä alueella seurata. Luonnosuojeluliitto korostaa, että kanadanmajavankin hyödyt luonnolle ovat niin suuret, ettei niiden ylenmääräiseen vainoon ole aihetta. Majavalammet ovat hyödyllisiä vesilinnuille, sudenkorennoille ja monille muille lajeille.

Lisätietoja

– FT Risto Sulkava, ristosulkava3(a)gmail.com

– erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Harri Hölttä

puheenjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa