Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lua­luei­ta ei saa verottaa

Itämeri. Kuva: Janne Gröning

Verohallinto on alkanut kiinteistöverottaa ulkosaariston yksityisiä luonnonsuojelualueita Saaristomerellä. Luonnonsuojeluliitto pitää menettelyä lain ja verohallinnon omien ohjeiden vastaisena.

Verohallinto on luokitellut uudelleen tietokannassaan olevia arvottomaksi katsottuja kiinteistöjä. Nyt muun muassa monet ulkosaariston yksityisten luonnonsuojelualueiden omistajat ovat saaneet tuhansien eurojen kiinteistöverolaskuja.

Luonnonsuojeluliiton mielestä menettely on arvostuslain ja verohallinnon omien ohjeiden vastaista. Suojelualueet on katsottu kiinteistöverotuksessa arvottomaksi niillä sijaitsevia rakennuksia lukuun ottamatta.

”Maanomistajia tulee palkita luonnonsuojelualueiden perustamisesta, ei rankaista lisäveroilla”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Lisäksi menettely on tavallisten kansalaisen kannalta täysin kohtuuton. Moni sai tietää verottajan rekisterimuutoksesta vasta saatuaan jopa tuhansien eurojen kiinteistöverolaskun. Ainoa keino korjata asia on hakea verotuspäätökseen oikaisua. Se on työlästä ja kallista, jos joutuu käyttämään asianajajaa. Maksetun veron saaminen takaisin voi kestää kauan, ja moni voi joutua ottamaan veron maksamista varten lainaa.

Luonnonsuojeluliitto vaatii, että suojelualueiden verotuspäätöksiin otetaan aikalisä asian selvittämiseksi. Suojelualueiden rekisterimuutoksista on kuultava maanomistajaa ennen verotuspäätöstä.

Luonnonsuojelualueiden on jatkossakin oltava vapaita kiinteistöverosta. Jos asiasta on epäselvyyksiä, ohjeet on päivitettävä. Uuden hallituksen on tarvittaessa lisättävä luonnonsuojelualueet kiinteistöverolain verovapaiden kohteiden joukkoon metsien ja vesialueiden rinnalle.

 

Lisätietoja:

Harri Hölttä, puheenjohtaja, p. 0407229224

Tapani Veistola, erityisasiantuntija, p. 0400 615 530

 

Jaa sosiaalisessa mediassa