Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Avohakkuut historiaan -kampanja eteni seuraavaan vaiheeseen

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace Norden ja Natur och Miljö veivät tänään perjantaina 22. maaliskuuta Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen allekirjoitukset tarkastettaviksi Väestörekisterikeskukseen. Tarkastuksen jälkeen nimet luovutetaan eduskuntaan ennen kesätaukoa.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä (vas.), Greenpeace Nordenin maajohtaja Sini Harkki ja Natur och Miljön toiminnanjohtaja Bernt Nordman toimittivat noin 11 000 paperille kirjoitettua kannatusilmoitusta Väestörekisterikeskukseen. Kuva: Oona Lohilahti

Avohakkuut historiaan -kampanjan tavoitteena on lopettaa avohakkuut valtion mailla. Yli 62 000 allekirjoituksella eduskuntakäsittely on taattu. Kampanja on saanut aikaan jo nyt laadukasta keskustelua avohakkuiden mielekkyydestä niin luonnon monimuotoisuuden, ilmastonmuutoksen torjunnan kuin metsien taloudellisen käytön kannalta. Kampanjasta puhutaan metsäalan seminaareissa, ja kampanjan ansiosta jatkuva kasvatus on tuttu termi yhä useammalle.

Kampanja kasvoi vaikuttavaksi joukkoliikkeeksi, jolla on laaja tuki. Sen työhön osallistui yli sata vapaaehtoista ympäri Suomen.

”Metsät ovat lähellä suomalaisten sydäntä. Ihmiset ovat myös ymmärtäneet, että avohakkuu ei tuhoa ainoastaan kaunista luontoa. Nykyinen metsätalousmallimme on myös uhka ilmastonmuutosta torjuvalle hiilinielulle. Ei siis ihme, että kansalaisaloitteesta tuli joukkoliike”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Tuore lajien uhanalaisuusselvityksen julkistus myös korosti avohakkuiden ongelmia. Isoin osa uhanalaisista lajeista elää metsissä, ja suurin yksittäinen syy lajien uhanalaistumiselle on metsätalous. Avohakkuut heikentävät lajiemme elinympäristöjä erityisen rajusti.

”Päivittäisessä metsäkeskustelussa unohtuu helposti, että Suomessa tehdään avohakkuita yli 100 000 hehtaaria joka vuosi”, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

”Kansalaisaloite onnistui myös hyvin metsäkeskustelun aktivoimisessa ja toi siihen uusia avauksia.”

Avohakkuut historiaan -kampanjan käynnistivät BirdLife Suomi, Greenpeace Norden, Luonto-Liitto, Natur och Miljö ja Suomen luonnonsuojeluliitto.

Lue lisää: 

www.avohakkuuthistoriaan.fi
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3184

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Norden, p. 050 582 1107

Harri Hölttä, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 040 722 9224

Bernt Nordman, toiminnanjohtaja, Natur och Miljö, p. 045 2700 313

Aki Arkiomaa, toiminnanjohtaja, Birdlife Suomi

Ina Rosberg, puheenjohtaja, Luonto-Liitto ry

Lisätietoja

Liittohallituksen puheenjohtaja Harri Hölttä

Jaa sosiaalisessa mediassa