Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen Luonto -lehti: Vuoden turhake on pikamuoti

Kuva: Shutterstock

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2018 turhakkeeksi pikamuodin. Toimitus valitsi turhakkeen lukijoiden lähettämien liki 500 ehdokkaan joukosta. Valinnalla kiinnitetään huomiota kuluttajien ostotottumuksiin.

Pikamuoti tarkoittaa nopeasti ja halvalla tehtyjä edullisia vaatteita, joita ostetaan ilman harkintaa ja käytetään lyhyen ajan, jos lainkaan. Vaatevalikoimat vaihtuvat entisen neljän sesongin sijasta jatkuvasti päivittyvään, lyhytikäiseen sesonkiin.

Terminä pikamuoti eli fast fashion on lähtöisin 1990-luvun lopulta, jolloin vaatevalmistus alkoi siirtyä Aasian maihin. Niissä hinnan lisäksi kilpailuvalttina on nopea valmistusprosessi.

”Pikamuotituotteiden valmistusjärjestelmässä liikkuu valtava määrä materiaalia nopealla tahdilla. Tekstiilikuidun ja muodin valmistamisella on mittavat ympäristövaikutukset, jos katsotaan vaikkapa puuvillan kasvatusta, kuitukäsittelyjä ja tekstiilien värjäystekniikoita”, sanoo muotoilun tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta.

Yhden puuvillapaidan valmistamiseen kuluu noin 2500 litraa vettä ja yhden vaatekilon valmistamiseen tarvitaan kolme kiloa kemikaaleja.

”Vaateteollisuudessa kulutetaan paljon energiaa ja resursseja, mutta lopulta itse tuote on lyhytikäinen ja päätyy nopeasti jätteeksi. Vaatteen elinkaaren soisi olevan nykyistä pidempi”, professori Niinimäki sanoo.

Suomessa poistuu käytöstä noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä vuosittain eli noin 13 kiloa henkeä kohden. Maailmanlaajuisesti valmistetuista vaatteista jopa 70 prosenttia päätyy polttoon ja kaatopaikoille.

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden lähettämien ehdokkaiden joukosta. Pikamuoti on 19. Vuoden turhake.

Painokelpoinen kuva ja artikkeli Vuoden turhakkeesta sekä luettelo kaikista ehdokkaista ovat verkkosivuilla www.suomenluonto.fi/turhake2018. Artikkeli ilmestyy torstaina 13.12. Suomen Luonnon numerossa 10/2018.

 

Aiemmat Vuoden turhakkeet:

2018 pikamuoti, 2017 fleecekangas, 2016 muovikassi, 2015 muovinen kananmunakotelo, 2014 hyönteisansa, 2013 hajustettu roskapussi, 2012 automaattinen saippua-annostelija, 2011 huuhtohylsy, 2010 turkis, 2009 ilotulite, 2008 pantiton pullo, 2007 mönkijä, 2006 tuplapuhelinluettelot, 2005 kaupunkimaasturi, 2004 juotava jogurtti – minipakkaukset, 2003 hampurilaisaterian kylkiäinen, 2002 ulkomainen pullovesi, 2001 vaipankätkijä, 2000 lehtipuhallin.

Vuoden turhake on jotakin turhaa, hyödytöntä, käsittämätöntä tai häiritsevää. Sillä on myös haitallisia ympäristövaikutuksia. Turhake ei voi olla henkilö, yhteisö tai yritys. Valinnan tekee Suomen Luonto -aikakauslehti. Lehden kustantaja on Suomen luonnonsuojeluliitto.

Lisätietoja:

Johanna Mehtola, toimittaja, Suomen Luonto, p. 050-308 2186, johanna.mehtola@sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa