Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Viisi vinkkiä luon­to­ys­tä­väl­li­sem­pään pääsiäiseen

Kuva: RichardBH / CC BY 2.0

1. Värjää pääsiäismunat luonnonmukaisesti

Munia ostaessa kannattaa suosia ympäristöä ja kanoja säästäviä luomumunia. Jos tyhjennät raa’an munan ennen maalaamista, saat samalla kätevästi ainekset pääsiäismunakkaaseen. Värejä voit saada aikaiseksi marjojen, mausteiden ja vihannesten avulla. Tarvitset vain kattiloita, vettä, suolaa, etikkaa ja valitsemasi raaka-aineen. Tässä esimerkkejä sopivista raaka-aineista ja niiden väreistä:

Mustikka – tummanvioletti
Vadelma – vaaleanpunainen
Punakaali – turkoosinsininen
Punasipulin kuori – punaruskea
Keltasipulin kuori – kellanruskea
Kurkuma – keltainen
Paprikajauhe – oranssi
Herneenversot – hyvin hento vihreä
Kahvi – suklaanruskea
Pinaatti – vihreä
Punajuuri – punainen

Tuoreita raaka-aineita tarvitset noin kolme kourallista, kuivia taas 3-5 teelusikallista. Keitä 5 dl vettä kattilassa, lisää teelusikallinen suolaa sekä valitsemasi raaka-aine/aineet. Keitä seosta kymmenen minuuttia. Anna seoksen jäähtyä 20 minuuttia, ja siivilöi halutessasi raaka-aineet pois. Lisää seokseen tilkka etikkaa. Upota keitetyt munat seokseen, tai kaada se munankuorien päälle. Mitä kauemmin liotat munia, sitä voimakkaampi väristä tulee. Voit jopa laittaa ne yöksi jääkaappiin. Koristeita saat piirtämällä muniin kuvioita vahaliidulla, tai kiertämällä narua tai kumilenkkejä munan ympäri ennen värjäystä.

2. Kertakäyttökukille pidempi elämä

Pääsiäisen aikaa koristamaan ostetut narsissit ja tulppaanit voivat tuottaa iloa vielä vuosia juhlan jälkeenkin. Narsissit ja tulppaanit kannattaa istuttaa multaan hyvään ruukkuun, parvekelaatikkoon tai kukkapenkkiin. Narsissi kukkii pisimpään viileässä, ja kukinta kestää pikkupakkasia. Kovemmilla pakkasilla ne kannattaa kuitenkin suojata tai viedä sisälle. Seuraavana keväänä sipuli kasvattaa jälleen uuden kukan.

 

3. Kunnioitusta pajunoksille

Pajun oksia on mukava kerätä ja koristella. Paju on nopeasti uusiutuva kasvi, eikä muutaman oksan katkaisu sitä juuri haittaa. Oksat pitäisi kuitenkin ottaa monesta eri pensaasta, jotta vahinko yksittäiselle kasville olisi mahdollisimman pieni. Oksien koristelussa kannattaa hyödyntää kierrätettyä materiaalia, vaikkapa vanhoja aikakausilehtiä. Vedestä, ruokaöljystä ja jauhoista saa sekoitettua ympäristöystävällistä taikataikinaa, josta voi muotoilla kaikenlaisia koristeita oksiin killumaan. Kirkkain värein värjätyt höyhenet ovat usein oksien vakiokoristeita, mutta valitettavasti niiden valmistuksessa ei ole aina huomioitu eläinten hyvinvointia. Höyheniä saatetaan nyppiä eläviltä linnuilta, joten höyhenien alkuperää kannattaa kaupassa tiedustella.

4. Pääsiäiskoristeita kierrätysmateriaaleista

Rairuohon voit kasvattaa vaikkapa puoliksi leikatun mehutölkin alaosassa. Tölkin voi myös maalata mieleisekseen. Kaupoista saatavat pörröiset tipukoristeet sun muut kannattaa säästää seuraavia vuosia varten, ja koristeita kannattaa tietenkin valmistaa itse kotoa löytyvistä materiaaleista. Esimerkiksi jämälangoista voi askarrella pehmoisia pupuja (ohjeet) ja kangastilkuista voi ommella vaikkapa hauskoja hernepussieläimiä (ohjeet).

 

5. Luo uusi perinteitä!

Pääsiäinen on kevään, luonnon heräämisen ja uudelleensyntymisen juhla. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa kevään tuloa kuin retki luontoon! Tänä pääsiäisenä saamme monin paikoin nauttia aurinkoisesta säästä, keväthangista ja kantavista jäistä, joten nyt kannattaa lähteä kävelylle lähiluontoon. Lisäjännitystä retkiin voi hakea osallistumalla Luonto-Liiton kevätseurantaan. Tarkkaile keväisiä eläimiä ja kasveja ja ilmoita havaintosi verkossa. Löydätkö jo leskenlehden? Kuuletko ensimmäistä kertaa peipon laulun? Ehkä voit tehdä kevään tarkkailusta uuden pääsiäisperinteen!

 

Kuvatiedot: munakuva: RichardBH (CC BY 2.0), narsissit: Walter de Valk (CC BY 2.0), pajunkissat: Marjatta (CC BY-NC-ND 2.0), ruoho: Wayne (CC BY-NC-ND 2.0), peippo: Teemu Lehtinen (CC BY 2.0)

Jaa sosiaalisessa mediassa