Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Laatokan luodot -kansallispuisto on vihdoin perustettu Luoteis-Venäjälle

Suomen luonnonsuojeluliitto on toiminut kansallispuiston perustamiseksi yli 20 vuotta.

Laatokan luotojen kansallispuisto Venäjällä. Kuva: Tuuli Hakulinen
Kuva: Tuuli Hakulinen

Venäjän ekologian vuoden huipentumaksi pääministeri Dmitry Medvedev allekirjoitti kansallispuiston perustusasetuksen 28.12.2017.

122 000 hehtaarin kokoinen kansallispuisto käsittää 66 000 hehtaaria metsiä, 52 900 hehtaaria vesistöä ja 3100 hehtaaria muita maaluokkia. Laatokan luotoihin kuuluu niemiä ja saaria, joiden rannat ovat säilyneet lähes täysin rakentamattomina. Suomalaisesta näkökulmasta Laatokan luodot on uskomattoman laaja alue – vastaavan kokoisia kansallispuistoja löytyy Suomessa vain Pohjois-Suomesta. Suomen ja Venäjän rajan tuntumassa sijaitseva uusi kansallispuisto täydentää luonnonsuojelualueista koostuvaa Fennoskandian vihreää vyöhykettä.

Laatokan luotojen kansallispuiston perustamisesta on väännetty eri tahojen välillä jo vuosia. Alunperin yhtenäisestä kansallispuistorajauksesta on mm. poistettu kuntien vaatimuksesta kokonaan maatalousmaat. Ajatuksena oli perustaa kansallispuisto kahdessa osassa: ensin helpommin neuvoteltaville metsä- ja vesimaille, sitten maatalousmaille. Kansallispuiston perustaminen on kuitenkin kestänyt jo niin kauan, että tänä aikana suuri osa maatalousmaista on yksityistetty ja rakennettu niin, että niiden luovuttaminen kansallispuistolle vaikuttaa mahdottomalta.

Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt tiivistä yhteistyötä venäläisten ympäristöjärjestöjen kanssa Laatokan luotojen suojelemiseksi. 1990-luvulla Suomen luonnonsuojeluliitto ja venäläiset metsiensuojelujärjestöt kartoittivat yhdessä Laatokan luotojen luonto- ja kulttuuriarvoja, sekä laativat alustavan rajauksen kansallispuiston perustamiseksi. Kampanjointi kansallispuiston perustamiseksi on jatkunut näihin päiviin asti.

Keväällä 2016 kansallispuiston oli jälleen askelta vaille valmis, kun yllättäen rajauksesta yritettiin lohkaista kaikkein luonnontilaisimpia alueita ”sosiaalisesti merkittävien kohteiden” eli luksus-huviloiden rakentamiseksi. Kansallispuistosta oltiin poistamassa Sammatsaarta ja Rautalahden niemeä, yhteiseltä pinta-alaltaan yli 3500 hehtaaria. Suomen luonnonsuojeluliiton hallinnoiman lähialueyhteistyöhankkeen puitteissa järjestettiin pikaisesti inventointimatka kyseisille alueille ja löydettiin niiltä useita kymmeniä harvinaisia punaisen kirjan lajeja. Lopulta ympäristöjärjestöt saivat vaatimuksensa läpi, ja näitä alueita ei poistettu lopullisesta rajauksesta.

Venäjän luonnonvaraministeri Sergei Donskoin mukaan kansallispuiston tarkoitus on suojella Laatokan luotojen ainutlaatuista luontoa, minkä veroista ei löydy mistään päin Eurooppaa eikä Venäjää. Laatokan luodot ovat myös Venäjän punaisessa kirjassa mainitun harvinaisen laatokannorpan elinaluetta.

Tuuli Hakulinen

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsen ja Laatokalla retkeilyn konkari

Jaa sosiaalisessa mediassa