Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kainuun piiri: Liito-oravalle soveltuvat metsät jätettävä hakkaamatta Kainuussa

Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri esittää, että Metsähallitus siirtää liito-oravan suojelun kannalta keskeiset alueet metsätalouskäytön ulkopuolelle siksi ajaksi, kunnes nuoret metsät varttuvat liito-oravalle soveltuvaksi elinympäristöksi.

Liito-orava. Kuva: Benjam Pöntinen
Kuva: Benjam Pöntinen

Liito-oravan elinympäristöksi soveltuvat metsät Kainuussa ovat voimakkaasti vähentyneet ja pirstoutuneet, mikä kaventaa lajin selviytymisen edellytyksiä. Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri esittää, että vanhojen metsien hakkuita tulisi lykätä vähintään 15 vuotta. Jos tämän jälkeen todetaan, että laji pystyy lisääntymään muuallakin kuin kyseessä olevissa vanhoissa metsissä, näiden kohteiden metsänkäsittelytarpeet voitaisiin arvioida uudelleen.

Luonnonsuojelupiiri muistuttaa tuoreesta Sanna Mäkeläisen väitöstutkimuksesta ja maamme johtavan liito-oravatutkijan Ilpo K. Hanskin juuri ilmestyneestä liito-oravakirjasta, joiden mukaan liito-orava ei eteläisessä Suomessakaan, lajin kannalta suotuisissa olosuhteissa, selviä pienialaisilla metsäkuvioilla. Kainuussa olosuhteet liito-oravalle ovat monessa suhteessa heikommat ennen kaikkea metsien rakenteesta ja lajille sopivan elinympäristön vähäisestä määrästä johtuen.

Myös Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen 2013 tekemä selvitys Suomussalmen liito-oravakohteilta osoittaa, että uhka kohdistuu myös liito-oravan suotuisan suojelun tasoon. Koska Kainuun maakunta on liito-oravan levinneisyyden reuna-alueella ja lajin harvan kannan alueella, tulee tiedossa olevien liito-oravan lisääntymispaikkojen hakkaamisessa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Liito-oravakannan voimakkaan taantumisen syyksi on useissa tutkimuksissa todettu lajille sopivan elinympäristön väheneminen, mikä yhdessä samanaikaisen metsien pirstoutumisen kanssa muodostaa merkittävän uhkan lajin suojelulle. Uhkaa voidaan tässä vaiheessa uskottavasti torjua vain lajin tiedossa olevien esiintymispaikkojen säilyttämisen kautta. Tämän esityksen liitteenä on Kainuun ELY-keskuksen selvitykseen liittyviä kohteita, jotka ovat liito-oravan suojelun kannalta elintärkeitä.

 

Lisätietoja esityksestä

Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin metsävastaava
Vesa Hyyryläinen, p. 0405408830, vesahyyry5(a)gmail.com

Jaa sosiaalisessa mediassa