Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lapin maakuntaliitto kaivoi Vuotoksen haudasta

Lapin maakuntaliitto esittää jälleen kerran suojelulle Vuotoksen alueelle vesivoimatuotantoa, nyt tulvasuojelun varjolla. Lapin liitto julkaisi maanantaina esityksensä Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavasta. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä ehdotus on kelvoton.

”Lapin liitto kaivaa Vuotoksen mörköä haudastaan, vaikka sen toteutuminen olisi luonnolle ja alueen ihmisille hyvin haitallinen. Hanke on myös Kemijoen vesienhoitosuunnitelman vastainen”, arvioi Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Maa- ja metsätalousministeriön Lapin liiton esityksestä asettama Kemijoen tulvaryhmä on määritellyt ”vesistöalueen tulvariskien hallinnan ensisijaiseksi tavoitteeksi riittävän suuren, tulvavesiä pidättävän tekoaltaan rakentamisen Kemijoen yläjuoksulle”. Tulvasuojeluryhmän puheenjohtajana on toiminut entinen keskustaministeri Hannes Manninen (kesk).

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että tulvaryhmä oli erimielinen asiasta. Muun muassa alueen kunnat ja Lapin ELY-keskus antoivat eriäviä mielipiteitä. Maa- ja metsätalousministeriö ei myöskään vahvistanut Kemihaaran allasta tulvariskisuunnitelmassaan vaan siirsi asian maakuntakaavan jälkeiselle ajalle. Kaiken lisäksi tulvariskisuunnitelmasta on korkeimmassa hallinto-oikeudessa valituksia vielä sisällä.

Lapin liiton esittämä kaava edellyttäisi myös Naturasta poikkeamista eikä maakuntakaavaa voida hyväksyä ennen kuin valtioneuvosto on päättänyt siitä poikkeamisesta ja esittänyt korvaavat alueet tilalle.

”Kukaan ei ole Suomessa vielä Natura-poikkeuslupaa saanut. Lapin liitto yrittää mitä ilmeisimmin ajaa asiaa läpi tämän hallituskauden aikana vaikka Vuotoksen altaalle on parempia vaihtoehtoja. Maamme hallituksella on mahdollisuutensa osoittaa tässä asiassa kunnioittavansa oikeusvaltion periaatteita”, Veistola sanoo.

Luonnonsuojeluliitto huomauttaa, että Lapin maakuntaliitto ajaa tekoaltaan rakentamista Vuotokseen valtakunnallisten alueidenkäytön tavoitteiden ja maakuntakaavan sisältövaatimusten vastaisesti. Vaikka valitusprosessi tulvariskisuunnitelmasta on KHO:ssa kesken, niin Lapin liitto on merkinnyt alueen jo vesivoimakäyttöön.

Viisi entistä ministeriä tuomitsi jo viime vuoden tammikuussa Vuotoksen tekoaltaan valmistelun tulvasuojelun varjolla. Satu Hassi (vihr), Heidi Hautala (vihr), Pekka Haavisto (vihr), Sirpa Pietikäinen(kok) ja Pertti Salolainen (kok) jättivät Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaluonnokseen mielipiteen, että allashankkeen vuosikymmenien pallottelu koetaan myös alueen ihmisten, heidän elämänsä ja oikeusturvansa kannalta kohtuuttomana.

Lapin maakuntaliitto tekee päätöksensä marraskuussa kaavaluonnoksesta. Luonnonsuojeluliitto vetoaa, että asukkaat, maanomistajat ja järjestöt huomaisivat lähettää muistutuksensa 14.9. mennessä Lapin liitolle.

Jaa sosiaalisessa mediassa