VieKas LIFE
Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) VieKas LIFE (VierasKasvi) -hanke tekee haitalliset vieraslajit ja niiden luontovaikutukset suomalaisille tutuksi.
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/Saavutettavuustyökalut
Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) VieKas LIFE (VierasKasvi) -hanke tekee haitalliset vieraslajit ja niiden luontovaikutukset suomalaisille tutuksi.
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/Haitallisten vieraslajien leviäminen pysäytetään kansalaisten, kuntien, järjestöjen ja yritysten yhteistyöllä. Kuva: Raisa Ranta / SLL Siirry sisältöön Haitalliset vieraslajit uhkaavat suomalaista alkuperäistä lajistoa ja valtaavat luontotyyppejä. Suomen vieraslajilainsäädäntö velvoittaa torjumaan haitallisten vieraslajien leviämistä kotipuutarhoissa, kunnissa ja valtion mailla. Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke tukee
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/mukaan-toimintaan-2/Finlands naturskyddsförbundets (FNF) VieKas LIFE (VierasKasvi) -projektet bekantar finländarna med främmande arter och deras effekter på naturen.
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life-sve/“Haitalliset vieraslajit ovat alueesta riippuen joko merkittävin tai toiseksi merkittävin syy luonnon monimuotoisuuden vähenemiselle.” Mitä vieraslajit ovat, ja miten ne eroavat tulokaslajeista? Vieraslajit ovat kasvi- ja eläinlajeja, jotka kulkeutuvat alueelta toiselle ihmisen myötävaikutuksella sellaisten leviämisesteiden, kuten vuoristot tai valtameri, joita lajien ei olisi mahdollista ylittää
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/vieraslajien-abc/Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihankkeen yhteystietoja ja ladattavia materiaaleja.
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/yhteystiedot-ja-media/Joulukuussa 2022 päättyneessä YK:n Montreal-Kunmingin biodiversiteettikokouksessa (COP15) päätettiin tavoitteista, joilla pyritään luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä. Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE- vieraslajihankkeen Markus Seppälä ja Titta Vikstedt pohtivat blogikirjoituksessa kokouksen päätösten merkitystä vieraslajien pysäyttämisen kannalta ja arvioivat Suomessa tehtävän vieraslajityön onnistumisia ja kehittämistarpeita.
https://www.sll.fi/2023/02/02/vieraslajit-ovat-luontokadon-merkittavimpia-taustatekijoita-parhaiten-haittoja-ehkaistaan-ennakoinnilla/Luonnonsuojeluliiton vieraslajityön asiantuntijat Markus Seppälä ja Titta Vikstedt kertovat, mikä on nyt ajankohtaista haitallisten vieraslajien leviämisen torjunnassa. Viisivuotisen VieKas-hankkeen aikana on opittu, kuinka kunnat, yhdistykset ja tavalliset ihmiset voivat osallistua vieraslajityöhön.
https://www.sll.fi/2023/05/26/tunnista-torju-ja-raportoi/Haitallisten vieraslajien leviäminen pysäytetään kansalaisten, kuntien, järjestöjen ja yritysten yhteistyöllä. Kuva: Raisa Ranta / SLL Siirry sisältöön Haitalliset vieraslajit uhkaavat suomalaista alkuperäistä lajistoa ja luontotyyppejä, valtaavat pihat ja tontit alentaen maan arvoa, aiheuttavat ihmisille terveydellistä haittaa sekä käyvät jopa kuntien taloudelle aiheuttaen torjunta-
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/mukaan-toimintaan/Ulkopuolisella rahoituksella tehtävä suojelutyö on tärkeä osa Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaa. Luonnonsuojeluliitto on mukana lukuisissa hankkeissa koordinaattorina, kumppanina ja asiantuntijana.
https://www.sll.fi/yhteystiedot/hankkeet/Tietoa Viekas (Finvasive) LIFE -hankkeesta Mikä VieKas LIFE? VieKas = VierasKasvi! VieKas LIFE -hanke perehdyttää suomalaiset haitallisiin vieraslajeihin ja niiden aiheuttamiin haittoihin hankkeen esimerkkilajien jättipalsamin, jättiputkien ja keltamajavankaalin avulla. Käytännön luonnonsuojelua, joka helpottaa ilmasto- ja ympäristöahdistusta Haitallisten vieraslajien aiheuttama uhka suomalaiselle luonnolle tulee korostumaan tulevaisuudessa ilmaston lämmetessä, mikä mahdollistaa yhä
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/tietoa-hankkeesta/Finvasive LIFE project actions Kuva: Markus Seppälä, Finvasive LIFE / SLL Siirry sisältöön Hankekumppanit – lyhenteet ja hankesivut: SLL (Suomen luonnonsuojeluliitto) – Hankekoordinaattori Luomus (Luonnontieteellinen keskusmuseo)
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/luonnonhoito/viekas-life/project-actions/Nyt on aika tunnistaa, ilmoittaa ja torjua haitallisia vieraskasveja.
https://www.sll.fi/2021/05/24/vieraslajit-tulevat-taas/Suomen luonnonsuojeluliiton johtama VieKas LIFE on kunnianhimoinen vieraslajihanke, joka tarjoaa luonnonystäville helppoja tapoja suomalaisen luonnon vaalimiseen. Vieraslajit ovat suuri uhka paitsi luonnolle, myös taloudelle. Arvioiden mukaan vieraslajien aiheuttamat kustannukset EU:n alueella ovat noin 20 miljardia euroa vuosittain.
https://www.sll.fi/2019/05/28/haitallisia-vieraskasveja-torjuva-hanke-kannustaa-suomalaisia-luonnonsuojelutekoihin/Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihanke keräsi vieraslajeihin liittyviä kysymyksiä puutarha-aiheisilta keskustelupalstoilta ja virkamiehiltä ja haastatteli niiden pohjalta lainsäädäntöä valmistellutta lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppaista Maa- ja metsätalousministeriöstä. Keskustelussa oli mukana myös ministeriössä korkeakouluharjoittelua tekevä Meri Mäkelä. Maa- ja metsätalousministeriö toimii vieraslajiasioissa vastuuministeriönä.
https://www.sll.fi/2019/07/16/haitalliset-vieraslajit-ja-vieraslajilaki-miten-suomalaisten-olisi-hyva-toimia-ja-miksi/Luonnonsuojeluliitto järjestää kaikille avoimia haitallisen vieraskasvilaji jättipalsamin kitkentätalkoita jo kolmatta kesää Jyväskylän, Mikkelin, Kuopion ja Lappeenrannan alueella. Moneen talkookohteeseen on mahdollista mennä kitkemään jättipalsamia myös osana Soolotalkoot-kesäkampanjaa, joka mahdollistaa vieraslajityöhön osallistumisen järjestettyjen tapahtumien lisäksi omalla ajalla.
https://www.sll.fi/2021/05/28/luonnonsuojeluliiton-vieraslajitalkootoiminta-laajenee-kesalla-voi-osallistua-kitkentatalkoisiin-myos-kotipihalla-tai-kuntien-soolotalkoot-kohteilla/