Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vieraslajit tulevat taas

Kuvat: Mpaola Andreoni (CC BY NC ND 2.0), Wikimediaimages, Andreas Rockstein (CC BY SA 2.0)

Nyt on aika tunnistaa, ilmoittaa ja torjua haitallisia vieraskasveja.

Teksti Markus Seppälä
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2021

Kesäisen luonnon heräillessä kurottavat maasta kohti valoa myös haitalliset vieraskasvilajit. Vieraslajit ovat meidän ihmisten ympäri maailmaa tarkoituksella tai vahingossa siirtämiä lajeja. Niistä vain pieni osa aiheuttaa uudella alueellaan ongelmia. Nämä haitalliset vieraskasvit leviävät niin tehokkaasti, että ne aiheuttavat haittaa alkuperäisille lajeille, ihmisten terveydelle ja taloudelle.

Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihankkeessa on tehty kolmen vuoden ajan uutterasti töitä suomalaisten vieraslajitietoisuuden ja torjunta-aktiivisuuden kasvattamiseksi. Suomalaisten kiinnostus haitallisia vieraslajeja, niiden aiheuttamia vahinkoja sekä niiden torjuntatapoja kohtaan onkin noussut ilahduttavasti.

Ilmoita vieraslajihavaintoja kännykällä

Jos haluaa pysäyttää haitallisten vieraslajien leviämisen, on ensin selvitettävä missä niitä kasvaa. Koronan myötä luontoharrastaminen on lisääntynyt. Toivottavasti luontoharrastajat innostuvat myös ilmoittamaan vieraslajihavaintoja, sillä kunnilla ja viranomaisilla ei ole resursseja kartoittaa koko maata.

Havaintoilmoitusten tekeminen on nyt helpompaa kuin koskaan, kun havaintoja voi ilmoittaa älypuhelimen ilmoituslomakkeilla ja sovelluksilla. Luonnonsuojeluliiton VieKas-tiimi madaltaa kynnystä entisestään, kun suositulla iNaturalist -kännykkäsovelluksella voi raportoida vieraslajeja ja torjuntatoimia.

Osallistu talkoisiin tai kitke kaverin kanssa

Jättipalsamin, kurtturuusun tai komealupiinin kitkentää voi tehdä omalla pihalla, naapureiden kesken taloyhtiön alueella tai isommalla porukalla esimerkiksi kunnan virkistysalueella. Muiden järjestämiin talkoisiin on helppo osallistua, mutta talkoita voi järjestää myös itse VieKas LIFE -sivustolta löytyvillä ohjeilla.

Kaikki vieraslajien leviämisen pysäyttämiseksi tehtävä työ on arvokasta paikasta riippumatta. Vieraslajien hävittäminen vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja torjuntaan on hyvä sitoutua useamman vuoden ajaksi. Tulosten näkeminen on voimaannuttavaa!

Järjestä SooloTalkoot!

Osallistu Luonnonsuojeluliiton, Luken ja Syken käynnistämään SooloTalkoot-kampanjaan 17.5.–22.8.2021 ja järjestä vieraslajitalkoot. Voit talkoilla yksin, pienessä porukassa tai oman paikallisyhdistyksesi kanssa.

Talkoot voi järjestää omassa pihapiirissäsi. Kampanjaan osallistuvat kaupungit ovat listanneet alueiltaan esimerkiksi jättipalsamin ja kurtturuusun torjuntakohteita. Voit myös päättää oman SooloTalkoo-kohteen, mutta pyydä silloin maanomistajan lupa.

Mukaan voi liittyä milloin vain. Osallistuaksesi tarvitset vain mobiililaitteen tai tietokoneen sekä ilmaisen iNaturalist-sovelluksen. Aktiivisille torjujille on luvassa palkintoja ja kaikkien osallistujien kesken arvotaan tuotepalkintoja.
Voit liittyä Facebook-ryhmään ja seurata kampanjaa Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteita #soolotalkoot #viekaslife. Jaa havainto- ja talkookuvia sekä haasta ystäväsi mukaan talkoisiin sosiaalisessa mediassa #soolotalkoot.
Lisää tietoa SooloTalkoista: vieraslajit.fi

Luonnonsuojeluliiton VieKas-vieraslajitapahtumat 2021

Etsitkö alueesi vieraslajitalkoita, infotilaisuuksia tai muuta vieras-lajiaiheista tapahtumaa? Tervetuloa mukaan oppimaan ja tekemään tärkeää käytännön luonnonsuojelutyötä!

VieKas LIFE -hankkeen kitkentätalkoot ja muut tapahtumat:
sll.fi/viekas-life/sll-viekas-life-vieraslajitapahtumat-2021

Ilmoita havainnot

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa