Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ryhdy Viekas-aktiiviksi

Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke avaa ovet vieraslajien maailmaan. Perehtyneet kansalaiset ja vapaaehtoiset kansalaistieteilijät ovat tärkeitä vieraslajien torjunnassa. Tule mukaan toimintaan!

Teksti Liisa Hulkko, kuvitus Anne Stolt
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2019

 1. Tunnista vieraslajit
  Hanki tietoa ja tutustu lajeihin vieraslajiportaalissa. Jättiputken, jättipalsamin ja keltamajavankaalin tapaiset näyttävät vieraslajit on helppo oppia tunnistamaan. Vertaa oman puutarhan tai lähialueiden lajeja haitallisten vieraslajien listaan: vieraslajit.fi

 2. Ilmoita esiintymästä
  Jos näet vieraslajiesiintymiä teiden varsilla ja puistoissa, ilmoita niistä sähköisellä lomakkeella osoitteessa vieraslajit.fi. Nykyisen nettilomakkeen lisäksi käyttöön tulee pian kätevä mobiilisovellus. Jos asut kerrostalossa ja pihapiiristä löytyy vieraslajeja, ilmoita esiintymästä myös taloyhtiön huoltomiehelle ja tarjoa samalla tietoa aiheesta, jos vieraslajit eivät ole tuttuja.

 3. Opi itse ja jaa tietoa
  Jaa tietoa vieraslajeista lähipiirillesi. Sosiaalisen median kautta tietoa on helppo jakaa ja saada ihmisiä mukaan innostumaan käytännön suojelutyöstä. Liity mukaan Vieraslajit-Facebook-ryhmään ja tilaa Viekas LIFE -hankkeen uutiskirje.
 4. Lähde talkoisiin
  Kääri hihat ja lähde mukaan talkoisiin! Talkoilu on mukavaa käytännön suojelutyötä, joka vähentää ympäristöahdistusta ja nostattaa kuntoa. Samalla tutustut muihin luonnonystäviin. Katso, löytyykö paikkakunnalta sopivat talkoot: sll.fi/tapahtumat ja vieraslajit.fi. Talkoihin mennessä riittää yleensä varustukseksi puutarhahanskat, vesipullo ja rennot vaatteet, jotka saavat likaantua.

 5. Järjestä talkoot
  Jos paikkakunnallasi ei ole talkoita, voit hyvin järjestää omat talkoosi. Kokoa sopiva porukka, varaudu tarvittavin varustein ja kahvitarjoiluin. Muista aina ilmoittaa etukäteen maanomistajalle, sillä vieraslajien kitkeminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Tukea talkoiden järjestämiseen saat hankkeen aluekoordinaattoreilta. Liity myös Facebook-ryhmään Vieraslajien torjuntajoukot.

 6. Pidä karkurit kurissa
  Suosi puutarhassa kotimaista alkuperää olevia kasveja, perinnekasveja ja luonnonlajeja. Älä kasvata haitallisia vieraslajeja, jotka voivat päästä leviämään luontoon. Ole tarkkana varsinkin nettikauppojen lajivalikoiman kohdalla, sillä niissä ei ole samanlaista valvontaa kuin suomalaisissa taimikaupoissa.

Tutustu

Luonnonsuojelijan 2/2019 artikkeli
Viekkaat valloittajat

Suomessa vieraslajeista puhutaan varsin vähän. Maailmalla haitalliset vieraslajit ovat kuitenkin aiheuttaneet suurta tuhoa sekä luonnon monimuo-toisuudelle että ihmisille. Osataanko Suomessa ottaa oppia muualla tehdyistä virheistä?

Lue artikkeli

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa