Viisi syytä valita ympäristömerkittyä energiaa
Suomen luonnonsuojeluliitto on yli vuosikymmenen ajan suositellut valitsemaan EKOenergia-ympäristömerkittyä energiaa.
Teksti Johannes Pättiniemi
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2024
Energiamarkkinoilla on tarjolla lukuisia eri tuotteita kuluttajille, kuten sekasähkö tai fossiilivapaa ja hiilidioksidivapaa sähkö. Joskus voi olla vaikea hahmottaa, mitkä ovat eri tuotteiden tuotantomuodot ja aidot ympäristövaikutukset. Suomalaisten kiinnostus oman energian alkuperää kohtaan on kuitenkin kasvussa. Suomen luonnonsuojeluliitto on yli vuosikymmenen ajan suositellut valitsemaan EKOenergia-ympäristömerkittyä energiaa.
1. Konkreettinen toimi ilmastonmuutosta vastaan
Uusiutuva energia on edullisin ja nopein tapa saavuttaa maailmanlaajuiset tavoitteet kasvihuonekaasujen leikkaamiseksi. Uusiutuva energia on myös nimensä mukaisesti uusiutuvaa, eli sen tuottaminen ei perustu rajallisiin resursseihin. Valitsemalla EKOenergia-ympäristömerkittyä energiaa varmistat, että energiasi on aina 100 % uusiutuvaa.
2. Ympäristövaikutusten minimoiminen
Kaikella energian tuotannolla on ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi vesivoiman kielteiset vaikutukset Suomen kalakantoihin ovat hyvin tunnettuja. EKOenergian ympäristömerkin saaneet megawattitunnit täyttävät ympäristöjärjestöjen asettamat kriteerit tuotannon vaikutuksista ympäristöön. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että vesivoimaloiden on mahdollistettava kalojen vaellus ja huolehdittava jatkuvasta virtauksesta. Myös muille uusiutuvan energian muodoille on määritelty ympäristökriteerit, joiden on täytyttävä. Näin varmistetaan, että energia on tuotettu mahdollisimman vähäisin ympäristövaikutuksin.
3. Maailmanlaajuinen energian auditointi
Energian alkuperää seurataan alkuperätakuumarkkinoiden avulla. Tämän järjestelmän avulla tuotetut megawattitunnit voidaan jäljittää ne tuottaneeseen voimalaan asti. EKOenergia on maailmanlaajuinen ympäristömerkki, ja se osallistuu sähkömarkkinoiden valvontaan kolmannen osapuolen auditoijana. Jokainen EKOenergia-ympäristömerkin saanut megawattitunti auditoidaan vuosittain. Ympäristömerkkiä ei siis voi ostaa, vaan se voidaan myöntää ainoastaan megawattitunneille, jotka täyttävät ympäristöjärjestöjen kanssa asetetut kriteerit.
4. Energiaköyhyyden lievittäminen ja virtavesien ennallistaminen
EKOenergia kerää 0,10 euroa megawattitunnilta EKOenergian Ilmastorahastoon energianmyyjiltä. Näillä varoilla rahoitetaan uusiutuvan energian hankkeita matalan ja keskitulotason maissa. Paikallisyhteisöjen suunnittelemien hankkeiden avulla edistetään kestävän kehityksen tavoitteiden täyttymistä. Rahoituksen avulla esimerkiksi puhdistetaan juomavettä aurinkovoimalla toimivien suodattamien avulla Malawissa sekä sähköistetään terveyskeskuksia Kamerunissa. Vesivoimasta kerätään lisäksi 0,10 euroa megawattitunnilta EKOenergian Virtavesirahastoon, josta rahoitetaan jokien ennallistamishankkeita. EKOenergian rahastojen avulla toteutettuja hankkeita on jo 140.
5. Tasa-arvoinen energiamurros
Me emme tiedä, mitä tulevaisuuden sukupolvet tarvitsevat, mutta jättämällä heille energiajärjestelmän, joka pystyy toimimaan auringosta saatavan energian voimalla, tarjoamme heille parhaan mahdollisuuden menestyä. Valitsemalla ympäristömerkittyä energiaa annat äänesi energiajärjestelmälle, joka on uusiutuva eikä perustu rajallisiin polttoaineisiin. Pariisin ilmastosopimuksessa olemme luvanneet tarjota resursseja matalan ja keskitulotason maille ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Valitsemalla ympäristömerkittyä energiaa osallistut tämän lupauksen lunastamiseen ja tarjoat apua niille, jotka kärsivät tällä hetkellä muutoksesta eniten.
Kiinnostaako EKOenergia?
EKOenergia-ympäristömerkityn energian hankinta on helppoa. Pyydä sitä omalta energiantoimittajaltasi. Suomessa on tällä hetkellä jo 14 energiayhtiötä, jotka pystyvät tarjoamaan EKOenergia-ympäristömerkittyä energiaa. Luettelon valtuutetuista jälleenmyyjistä löydät EKOenergian verkkosivuilta.
Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija
”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)
Lisätietoja
Markkinointikoordinaattori Johannes Pättiniemi
- +358 44 7971695
- johannes.pattiniemi(a)sll.fi
Jaa sosiaalisessa mediassa
Sinua saattaisi kiinnostaa
Retkeilyastioita EKOenergialla
Arja Kaasinen innostui uusiutuvasta energiasta ennen kuin siitä tuli muotia.
Lue lisääLuonnonsuojeluliiton lausunto huoltovarmuudesta
Lausunnossaan eduskunnan talousvaliokunnalle Luonnonsuojeluliitto korosti, että turpeen energiakäytöstä ja kaivuusta tulee luopua mahdollisimman…
Lue lisää