Uhanalaisten lajien auttaminen on käsityötä
Suomen luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset hoitavat vuosittain uhanalaisia elinympäristöjä yli 300 niitty- ja vieraslajitalkoilla. Uudenmaan piirin Ketosirkka-hankkeessa on pystytty talkoolaisten lisäksi palkkaamaan 14 luonnonhoitajaa, jotka hoitavat yli 50 kohdetta eri puolilla Uuttamaata.
Teksti Liisa Hulkko, kuva Jaana Patrakka
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2024
”Teemme luonnonhoitoa pääasiassa äärimmäisen uhanalaisilla luontotyypeillä, jotka häviävät ilman hoitoa”, hankkeen koordinaattori Matti Saarni kertoo.
Suomessa perinteiset niityt, kedot ja hakamaat kuuluvat lajirikkaimpiin luontotyyppeihimme. Ihmisen luoma perinteinen maatalous, jossa lehmät ja lampaat laidunsivat ulkona, ylläpiti elinympäristöä, mutta tehomaatalouden myötä perinneympäristöistä on kadonnut yli 90 prosenttia.
Perinneympäristöt ovat äärimmäisen tärkeitä monimuotoisuuden kannalta: yli 600 uhanalaista lajia on niistä riippuvaisia. Perinneympäristöt ja niiden lajit eivät säily ilman hoitoa. Umpeenkasvu ja vieraslajit ovat suurimpia uhkatekijöitä.
Ketosirkka-hankkeessa luonnonhoitajat niittävät ja poistavat puuntaimia, pensaita, varjostavia puita sekä vieraslajeja. Työtä jatketaan pitkäjänteisesti vuodesta toiseen. Ketosirkka-hanke onkin pyörinyt jo 20 vuoden ajan. OP Uusimaa tukee hanketta jo toista vuotta. Pankin tuella hanketta on voitu kehittää ja hoidettavien kohteiden määrä on tuplattu viime vuodesta.
”On upeaa, että saa konkreettisesti työllään torjua luontokatoa ja että työmme avulla vältetään ainakin jonkun lajin katoaminen. Tänään esimerkiksi hoidamme uhanalaisen masmalokirvan ainoaa Suomessa tunnettua elinpiiriä ”, Saarni pohtii.
Työn tulokset näkyvät joskus nopeastikin. Esimerkiksi erittäin uhanalaisen luhtaorvokin esiintymä oli jo häviämässä, kun aluetta ryhdyttiin viime vuonna hoitamaan. Tänä vuonna luhtaorvokit olivat levinneet ja voivat hyvin.
Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija
”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)
Jaa sosiaalisessa mediassa
Sinua saattaisi kiinnostaa
Liperissä jaettiin ennätysmäärä norpille turvallisia katiskoja
Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi kesäkuussa peräti 143 norppaturvallista Saimaa-katiskaa kalastajille Pohjois-Karjalassa. Ennätys…
Lue lisääPuistot niityiksi ja lähikedot kuntoon
Luonnonsuojeluliitto työskentelee pölyttäjät huomioivien kuntien lisäämiseksi. Naantalissa ja Ylöjärvessä yhteistyö on alkanut jo tänä…
Lue lisää