Lähiluonnon teemavuosi tuo luontokadon pysäyttämisen lähelle ihmisiä
Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto painotti syyskokouksessaan lähiluontoa ja Itämeri-työtä. Samalla valittiin viisi uutta hallituksen jäsentä.
Lue lisääSaavutettavuustyökalut
Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto painotti syyskokouksessaan lähiluontoa ja Itämeri-työtä. Samalla valittiin viisi uutta hallituksen jäsentä.
Lue lisääIlmastovuosikertomus 2023 tuo selkeästi esiin tarpeen päättää lisätoimista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Lausunnossaan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Luonnonsuojeluliitto vaatii ilmastolain noudattamista ja uuden maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman valmistelua samassa aikataulussa energia- ja ilmastostrategian ja keskipitkän aikavälin ilmastopoliittisen suunnitelman kanssa.
Lue lisääHallitus leikkaa Metsähallituksen Luontopalvelujen rahoitusta 11 miljoonaa euroa ensi vuonna. Luontopalvelut on se taho, joka veronmaksajien rahoilla pitää huolta siitä, että suomalaisten on helppoa ulkoilla luonnossa. Tämä tarkoittaa tulipaikkoja, polttopuita, pitkospuita, laavuja, tupia, vessoja ja muita retkeilyrakenteita. Todennäköisesti lähes jokaisella suomalaisella on kokemusta Luontopalvelujen ylläpitämien palvelujen käytöstä. Vuonna 2022 Metsähallituksen luontokohteisiin tehtiin yli 6,2 miljoonaa käyntiä.
Lue lisääLuonnonsuojeluliitto ymmärtää luvat toistuvasti uhkaa tai vahinkoa aiheuttavien susien tai koirasusiristeymien poistamiseksi. Mutta jos kannanhoidollinen sudenmetsästys aloitetaan tänä talvena, liitto auttaa tarvittaessa piirijärjestöjään valittamaan hallinto-oikeuksiin.
Lue lisääTornator on rikkonut FSC-sertifikaattia Pohjois-Karjalassa, Kiteen Viklasuolla, kevättalvella 2022. Yhtiö on hakannut FSC-standardin mukaisia, aina säästettäviä kohteita: runsaslahopuustoista kangasmetsää ja vesitaloudeltaan luonnontilaisia soita.
Lue lisääMarraskuussa Black Week -viikko yllyttää kuluttamaan houkuttelevilla alennushinnoilla. Kulutuskeskeisessä kasvutaloudessamme ylikulutus on kuitenkin ongelma vuoden jokaisena päivänä. Tuotteiden todellisia hintoja ei mitata euroissa, vaan luontokadon määrässä.
Lue lisääMarraskuun lopussa alkavassa YK:n ilmastokokouksessa arvioidaan ensimmäistä kertaa sitä, miten Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanossa on onnistuttu, ja sovitaan tarvittavista lisätoimista. Suomalaiset ympäristö-, kehitys- ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat, että kaikkien maiden, myös Suomen, on kiihdytettävä toimia 1,5 asteen kuumenemisrajan alapuolella pysymiseksi ja lopetettava fossiilisten polttoaineiden käyttö.
Lue lisääKokemäenjoki halutaan palauttaa elinkelpoiseksi vaelluskaloille. Kahdeksan järjestöä jätti 15.11.2023 kalatalousviranomaiselle aloitteen koskien yhdeksää vesivoimalaa Kokemäenjoen reitillä.
Lue lisääSeitsemän järjestöä jätti 15.11.2023 kalatalousviranomaiselle aloitteen koskien yhdeksää vesivoimalaa Kokemäenjoen reitillä. Aloitteella halutaan panna vireille voimaloiden kalatalousvelvoitteiden muutos ja siten vauhdittaa kalojen vaellusyhteyksien palauttamista. Käytännössä voimaloiden yhteyteen olisi rakennettava ohitusuomat, joissa vesi virtaa ympäri vuoden. Niissä kalat voisivat uida voimaloiden ohi vapaasti. Ohitusuomiin syntyisi myös virtaavan veden elinympäristöjä.
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliiton yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa toteuttama VieKas LIFE -hanke teki haitalliset vieraskasvit tutuiksi niin kunnille kuin yksityisille maanomistajillekin. Viiden vuoden aikana aktivoitiin tuhansia sidosryhmäläisiä viestinnän, ympäristökasvatuksen ja neuvonnan avulla sekä tehtiin käytännön kokeiluja, kehitystyötä ja vieraskasvien torjuntaa sadoilla kohteilla eri puolilla Suomea.
Lue lisääRiistakeskuksen perustelut ilvesten poikkeusluville eivät Luonnonsuojeluliiton mielestä ole lainmukaisia.
Lue lisääViestintätiimimme on pian yhtä tekijää vailla – tule meille vanhempainvapaan sijaiseksi! Työnkuvaan kuuluu Luonnonsuojeluliiton poliittisten teemojen viestiminen vaikuttavasti sekä somessa että medialle ja päättäjille.
Lue lisääTehostuneesta sudensuojelusta huolimatta susi on Suomessa edelleen erittäin uhanalainen eikä Suomen susikanta ole suotuisalla suojelun tasolla. Suomessa on susia vähemmän kuin saimaannorppia.
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliitto on käynnistänyt keräyksen ilveksen avuksi. Varat käytetään mahdollisiin oikeudenkäyntikuluihin, kun Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset valittavat mahdollisimman monesta ilveksen kaatoluvasta.
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi kirjoittivat pääministeri Petteri Orpolle, jotta ilmastopolitiikan pyöreä pöytä saisi jatkoa luontoasioilla täydennettynä ja toimintaan varattaisiin riittävät resurssit.
Lue lisääValitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.