Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2018 / Uusi kestävän elämäntavan ajatushautomo antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa

Uusi kestävän elämäntavan ajatushautomo antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa

Millainen on 2000-luvun luonnonsuojelija? Miten syödä, pukeutua ja liikkua kestävästi?

Tankki_web_nellahimari_uusi

Osuvasti maailman ylikulutuspäivänä ke 1.8. lanseerattu nuorten ajatushautomo Tankki on Suomen luonnonsuojeluliiton, Sitran ja suunnittelutoimisto Måndagin kehittämä hanke, jonka tavoitteena on yhdessä suomalaisten nuorten ja asiantuntijoiden kanssa etsiä ja löytää kestävämmän kulutuksen ratkaisuja jokaisen arkeen. Tankki puhuu kohtuutalouden ja luonnonvarojen viisaan käytön puolesta rohkeamman ympäristöviestinnän keinoin.

"Luonnonsuojelu ei ole vain metsien suojelua – ilmastonmuutos, ruoantuotannon haasteet, lentomatkailuun liittyvät päästökysymykset ja pikamuodin ongelmat koskettavat meistä jokaista. Emme voi vain korjata jo tehtyjä virheitä vaan meidän täytyy myös ennakoida tulevaa ja rakentaa yhdessä kestävämpää elämäntapaa. Nuoret tulevat näkemään nykyisen elämäntavan vaikutukset mutta he myös pystyvät vaikuttamaan siihen, millaisessa maailmassa tulevat elämään", toteaa hankekoordinaattori Hanna Linkola.

Lanseerausvaiheessa Tankin toiminta keskittyy kolmeen teemaan: vaatteisiin, ruokaan ja matkustukseen. Jokaisen teeman alustaa siihen perehtynyt asiantuntija. Muodin ja vaatekysymysten mentorina toimii trashionista ja ekologisen vaatehuollon asiantuntija Outi Les Pyy. Ruokaan liittyvistä ympäristöongelmista ja paremmista ratkaisuista kertoo suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää WWF:ltä. Matkustuksen teemaryhmän opastajana toimii luontokuvaaja ja outdoor-toimittaja Marinella Himari. Mentorien lisäksi nuoret tapaavat hautomotoiminnan aikana myös muita asiantuntijoita, suunnittelijoita, yrityksiä ja aktivisteja.

Mentoreiden ja muiden asiantuntijoiden avulla nuoret pääsevät syventämään omaa ymmärrystään ja viestintäosaamistaan valitsemassaan teemassa ja oppivat mediatyöskentelyä sekä vaikuttamista. Opit ja oivallukset julkaistaan Tankin omissa somekanavissa sekä tiivistetysti lokakuun lopussa julkaistavassa pilottikaupunkien yhteisessä somekampanjassa.

Hankkeen rahoittaja Sitra toivoo, että Tankin avulla nuoret innostavat erityisesti toisiaan tekemään kestävämpiä arjen valintoja.

"Se, miten syömme, asumme, liikumme ja mitä tavaroita ja palveluja kulutamme, vaikuttaa meihin jokaiseen. Luonnonvarojen kohtuukäyttö ja päästöjen pienentäminen tarkoittaa käytännössä ihan tavallisia arjen valintoja. Kestävämmän arjen ei tarvitse olla vaikeaa, se voi olla innostavaa ja mukavaa, omannäköistä hyvää elämää."

Tankin toiminta käynnistyy vuonna 2018 Helsingissä, Rovaniemellä ja Jyväskylässä. Ensimmäisten tankkilaisten haku on avoinna su 12.8. asti osoitteessa sll.fi/tankki. Tulevina vuosina toiminta on tarkoitus jalkauttaa myös muihin suomalaisiin kaupunkeihin.

Tankin omistaa ja sen toteutuksesta vastaa Suomen luonnonsuojeluliitto. Tankin rahoittaa Sitra. Markkinoinnin kumppanina Tankissa toimii suunnittelutoimisto Måndag.

Lisätiedot

Hanna Linkola, Luonnonsuojeluliiton hankekoordinaattori, hanna.linkola(a)sll.fi, p. 0400 412 575

 

Tiedote 6.8.2018