Sijainti: Pääsivu

KUOPION LUONNON YSTÄVÄIN YHDISTYS R.Y.

KLYY - Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys r.y. Toimitilamme "Pesä" sijaitsee osoitteessa Kirkkokatu 35, 70100 Kuopio ja on auki maanantaisin ja torstaisin klo 13-17 (ei kesä-, heinä- ja elokuussa). puh. 017-2623811, luonnonystavat@klyy.fi

Tarkista uusimmat tapahtumat ja ilmiöt KLYY:n facebookista! Katso lisää! 

klyylogo2011


Ensi askeleet Suomen luontoon kirjan kansikuva

 

 

Kirja on tarkoitettu Suomen ja Suomen luonnon ystäville kaikkialla maailmassa ja aivan erityisesti Suomeen tulleille ulkomaalaisille ja maahanmuuttajille ensi oppaaksi luontoon, suomen kieleen ja kulttuuriin.

Ensi askeleet Suomen luontoon – First Steps into Finland’s Nature on käteen sopiva A5-kokoinen, 190-sivuinen tietopaketti, jossa on yli tuhat kuvaa ja kartaketta ja tekstit myös englanniksi. Lisäksi on pienet sanastot kahdeksalla muulla kielellä, mm. kiinaksi ja arabiaksi. Lukuisten valokuvaajien hienot luontokuvat houkuttelevat selaamaan kirjaa ja samalla lukemaan tekstejä, jotka ovat lyhyttä selkosuomea. Lukemisen tueksi on runsaasti sananselityksiä. Näin kirja toimii suomen kielen opiskelun tukimateriaalina. Kirja auttaa maahantulijaa ymmärtämään suomalaisen ihmisluonteen ja ajattelun pohjavireitä, ovathan Suomen kulttuurin juuret syvällä luonnossa. Luonnonkiertoa seurataan vuodenaikojen mukaan – lukija voi havainnoida ympäristöään kirjan avulla. Keveydestään huolimatta teos on luonnontieteellisen tarkka ja antaa suomen­kieliset sanat niin yleisimmille eläin- ja kasvilajeillemme kuin luonnonilmiöillekin aina avaruudesta eliökunnan historiaan.

Kirjan julkaisee ja kustantaa Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys (KLYY). Kirjoittaja on Pekka Tenhunen, pitkän linjan kuopiolainen luonnonystävä.

Kirjan hinta on 20 euroa ja sitä voi ostaa mm. Kuopion Kauppahallin käsityökaupasta tai tilata osoitteesta tiedotus@klyy.fi

Lisätiedot:

Pekka Tenhunen

044 289 2220

klyy.tenhunen@mbnet.fi

Lue Savon Sanomien juttu kirjasta ja kirjailijasta tästä linkistä (pdf 3 Mt)

Sampo Jaakkolan kuvassa Pekka Tenhunen kirjansa julkistamistilaisuudessa Kuopion monikulttuurikeskus Kompassissa 5.6. Pekalla kädessä kirjan ensimmäinen kappale lähdössä postikuoressa Aaro Veli Väinämö Niinistölle.Henkilön Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys r.y.-KLYY kuva.

Jos haluat ilmoittaa esimerkiksi jostain tapahtumasta, ole yhteydessä sähköpostiosoitteeseen tiedotus@klyy.fi jonka kautta ylläpitäjä voi hallinnoida sähköpostilistan käyttöä ja sen kautta lähteviä viestejä.

Jos haluat liittyä listalle, poistua listalta tai kun sähköpostiosoitteesi vaihtuu, ole myöskin yhteydessä osoitteeseen:

tiedotus@klyy.fi

KLYY:ssä toimii lisäksi monia ryhmiä, joihin vapaaehtoiset voivat osallistua oman kiinnostuksensa mukaan.

Tämä on kevyt tapa tulla mukaan tutustumaan yhdistyksemme toimintaan ja tavata muita luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneita samanhenkisiä ihmisiä.

Ota rohkeasti yhteyttä ryhmien yhteyshenkilöihin ja kysy seuraavasta kokoontumisesta! Yhteyshenkilöiden tietoja löydät myös kohdasta "Hallitus".

APURAHARYHMÄ: Olavi Raatikainen, olavi.raatikainen@gmail.com

TALOUSRYHMÄ: Olavi Raatikainen, olavi.raatikainen@gmail.com

PRO KALLAVESI: Paula Hyvönen, paula.hyvonen@fimnet.fi

LUONNONSUOJELURYHMÄ: Tiina Heinonen, heinonen.tiina@gmail.com

HISTORIIKKIRYHMÄ: Olavi Raatikainen, olavi.raatikainen@gmail.com

LEPAKKORYHMÄ: Markus Johansson, m.johansso@gmail.com 045-1686052

Tule mukaan, jos kiinnostaa!

KLYY valittiin vuoden 2017 paikallisyhdistykseksi!

Suomen luonnonsuojeluliitto julkisti jouluglögitilaisuudessa 15.12. Helsingin Lauttasaaren toimistolla vuoden paikallisyhdistyksen. Tässä perustelut KLYY:n valintaan:

"Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys, tuttavallisemmin KLYY, on Suomen vanhin luonnonsuojeluyhdistys, joka on jatkanut Puijon ja Kuopion luonnon puolustamista menestyksellisesti.

Tänä itsenäisyyden juhlavuonna rauhoituksen piiriin annettiin kymmenien hehtaareiden suojelualueet.

Tukikohtana toimiva Kuopion luonnontieteellinen museo on osa yhdistyksen ulospäin suuntautuvaa työtä, johon tutustui tänä vuonna myös tasavallan presidentti puolisoineen.

KLYY on perinteikäs 120-vuotias yhdistys, joka on pysynyt ajan hermolla ja vastannut  muuttuvaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen tekemällä yhteistyötä oivaltavalla tavalla. Tästä esimerkkeinä luonnon ja taiteen yhdistäminen ihmisiä  innostavaksi ja yhteen kokoavaksi voimaksi sekä turvapaikanhakijoiden mukaan ottaminen toimintaan."

 

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtajana toiminut Risto Sulkava kertoi KLYY:n vuosikokouksessa 20.11. metsän jatkuvasta kasvatuksesta.

Sulkava hoitaa vaimonsa Jaanan kanssa Luonnonsuojeluliiton Pirteä pässi - nimistä perintötilaa Heinäveden Vihtarissa.

Sinne järjestetään bussiretki lauantaina 12.5.2018. Tarkemmat tiedot retkestä tulevat lähempänä ajankohtaa.

Katso Riston esitys ja lisää tilasta tästä linkistä (pdf 9 Mt)

 Klassinen musiikki meni metsään

Pasi Lyytikäinen sävellystyössä Kuopion Neulamäellä. (Kuva: Marjo Suhonen)
Metsät, järvet ja lintujen laulu ovat inspiroineet suomalaisen kulttuurin kulmakiviä, ja edelleen tänä päivänä luontomme on taitelijoille ehtymätön luovuuden lähde. Kuopiossa kuultiin lokakuun alussa paikallisten luontohelmikohteiden innoittamaa musiikkia konsertissa, joka jätti Riku Eskeliseen syvän vaikutuksen.

Kuva: Marjo Suhonen, Säveltäjä Pasi Lyytikäinen Neulamäen kallioilla

 

 Puijo yhteislaulua tornillaSuomen luonnon päivää 26.8.2017 juhlistettiin Puijolla:

Yhteislaulu kaikui Puijon laella laulukoulu Maestran Jaana Turusen johdolla sekä Puijonnokan laavulla Pertti Miettisen kitaran säestyksellä.

Puijo laulua Puijonnokan laavulla

Puijo Jouni Sorvarin ötökkäretki

Jouni Sorvarin ötökkäretki kiinnosti erityisesti lapsia  ja Outi Vuorikarin historiaesitys Puijon kulttuuripersoonista puolestaan aikuisia.

Puijo Outi Vuorikarin kulttuuriretki

Kuvat: Pekka Tenhunen


PÖNTTÖ2017

Erkki Björk Pönttö 2017Edesmenneen luontoharrastajan, KLYY:n kunniajäsenen, melututkijan ja kaupunginvaltuutetun, Erkki Björkin luontoäänityksistä ja uusista pohjoissavolaisista valokuvista koottu elämysnurkkaus on julkistettu 18.5.2017

Pönttö2017-multimediateos kiertää osana Suomi100-ohjelmaa terveyskeskuksien vuodeosastojen aulatiloja vieden luontoelämyksiä niille, jotka eivät enää pääse luontoon niitä kokemaan. Tutustu Pönttö2017 - teoksen facebook-sivuihin tästä

 

 


Kuva, Pekka Tenhunen: Erkki Björk äänittämässä 1980-luvulla.


Tämä on Juuso Happosen & työryhmän lahja itsenäiselle Suomelle!

Terveisiä "miljoonalle linnunpöntölle" - teoksemme kolme virtuaalipönttöä komppaavat ilolla mukana!


Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio olivat Minna Canthin päivänä 19.3. maakuntamatkalla Kuopiossa ja KLYY:n hallituksen vieraina tutustuivat museokokoelmiin.

Pekka Tenhunen toimi luontoretken oppaana, joka johdatti presidenttiparin aikakapselissa ensin 120 vuoden päähän ja kolmen pöllön aikaan, mistä sai alkunsa KLYY:n ja museon perustaminen ja sitten kauas jääkauden taakse mammuttien maahan. Myös tulevaisuuteen katsottiin museon peruskorjaussuunnitelmien kautta.

Kuvat: Pekka Tenhunen

presidenttivierailu susivitriini 19032017

Susivitriinin luona oli keskustelua suden kannanhoidollisesta metsästyksestä.

presidenttivierailu mehupiste 19032017

Retkieväinä syötiin Kirsti Eskelisen valmistamia luomutuotteita. Kirsti esittelee lakka-väinönputkimehua.

presidenttivierailu lahjat 19032017

KLYY:n pj Paula Hyvönen luovutti presidenttiparille vierailun lopuksi Benjamin Ståhlbergin Lintusuojelus-kirjaset vuodelta 1926. Lennu-koiraakin muistettiin liito-oravapehmolelulla.


Juha Poutasen ottamassa kuvassa KLYY:n 120-vuotisjuhlakokouksessa 27.2.2017 julkistetut uudet kunniajäsenet: Risto Ihantola, Marja Tenhunen ja Helvi Heinonen-Tanski

kunniajäsenet juhlakokouksessa

 

  klyylogo2011

 

Juhlavuonna KLYY:llä oli monenlaista toimintaa:

Syyskuussa 2016 retkeiltiin Hiidenportin kansallispuistossa!

Katso Aarne Hagman kuvakertomus Hiidenportin retkestä tästä.

Lokakuussa oli museolla jäsenilta ajankohtaisesta mikromuovien keräyksestä Kallavedellä.

KLYY:n syntymäpäivänä 16.12.2016 klo 12-18 tarjottiin glögiä ja pipareita Kuopion torilla. Katso lisää tapahtumasta!

 VALOKUVANÄYTTELY ”Eläköön Puijo!” AVASI KLYY:N 120-VUOTISJUHLAVUODEN.

KLYY:n jäsenten muodostama vapaaehtoistyöryhmä on ikuistanut Puijolta niin kaunista kuin karuakin todellisuutta. Näyttely ottaa vahvasti kantaa elävän Puijon puolesta. Millaisena haluamme nähdä kuopiolaisten rakkaimman metsän tulevaisuudessa? Saavatko vanhat metsät tarjota jatkossakin kodin harvinaisille eliölajeille?

Valokuvanäyttelyn työryhmä:

Kaarina Heiskanen
Paula Hyvönen
Jorma Ikonen
Ilkka Markkanen
Ville Miettinen
Tero Pelkonen
Juha Poutanen
Pekka Tenhunen
Ippa Tupala
Maaret Väänänen
Mari Wikholm

Näyttelykuvia median käyttöön

Valokuvaajan nimi mainittava kuvan yhteydessä

 01_Jorma Ikonen polku

Puijon luontopolut houkuttelevat metsän siimekseen.

kuva: Jorma Ikonen

  

 02_Tero Pelkonen Puijon metsää 

Puijon kuusten juurella ihminen tuntee itsensä pieneksi.

kuva: Tero Pelkonen

 

  10_Ilkka Markkanen Pohjantikka

Pohjantikka pesii Puijon vanhoissa kuusikoissa.

kuva: Ilkka Markkanen

 

 

29_Juha Poutanen pyöräilijät

Puijolla voi harrastaa monenlaista liikuntaa. Maastopyöräily on yksi vauhdikkaimmissa lajeista, jolle on varattu omat reittinsä.

kuva: Juha Poutanen

 

 36_Pekka Tenhunen hakkuun jäljet

 

 

 

 

 

 

 

 

Kevyen metsänhoidon jäljet näkyvät maastossa ja maisemassa todella pitkään.

kuva: Pekka Tenhunen

 

KLYY-tiedote on luettavissa sähköisenä kotisivuillamme (klikkaa yläpalkista KLYY-tiedote).

 

Tule mukaan toimintaan tai muuten vain kannattajaksi!

Yhdistys toimii tänä päivänäkin aktiivisesti ja virkeästi kuopiolaisen ja pohjoissavolaisen luonnon hyväksi. Meillä on tällä hetkellä yli 1500 jäsentä! KLYY on Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) paikallisyhdistys.

Retkiä, luontoaiheisia esitelmätilaisuuksia, luonnonharrastusta...

Tästä tiedot jäseneksi liittymiseen.

KLYY jakaa rahastoistaan vuosittain merkittävän summan apurahoja.
Tarkemmat tiedot apurahojen saajista, aiheista ja summista.

Jäsenetuina mm. neljästi vuodessa ilmestyvä oma tiedotuslehti. Tiedote on luettavissa  paperiversion lisäksi myös yhdistyksemme kotisivuilla. Katso ylhäältä kohdasta KLYY- tiedote.

Merkittävä osa toiminnasta tapahtuu eri jaostoissa, joita on viisi.

Lue lisää jaostojen omilta kotisivuilta:

Lintuyhdistys Kuikka

Tähtitieteellinen Seura Saturnus

Pohjois-Savon Sieniseura

Sigma (Lyseon lukion kerho)

Kuopion Nuoret Luonnonystävät (KNLY)

Hiukan historiaa

Yhdistyksen toiminnan tuloksena on perustettu mm. luonnontieteellinen museo Kuopioon sekä Korkeakosken ja Pisan luonnonsuojelualueet.

Dpollo

Kuopion luonnontieteellinen museo sai alkunsa jo yli sata vuotta sitten, kun lehtori Benjamin Ståhlberg lahjoitti yhdistyksen kokouksessa v. 1897 kolme täytettyä pöllöä museon "alkupääomaksi". Oheisessa kuvassa yksi niistä, tunturipöllö.

 

 

 

 

JAOSTOT APURAHAT YHTEYSTIEDOT