Sijainti: Pääsivu

Tervetuloa Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin sivuille

 

Tämä sivusto tarjoaa tietoa Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiristä ja sen toiminnasta.

 

TUTUSTU POHJOIS-KARJALAN LUONTOHELMIKOHTEISIIN!

 

Syyskokouksen julkilausuma Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun puolesta 

 

Piirin kevätkokous otti kantaa ympäristöhallinnon rapauttamiseen ja maakuntauudistukseen

Julkilausuma

Piirin mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa

 

Kevätkokous 2017 KuhasalossaKalmonkatiska

 

Kaunis kevätsää suosi Jäniksenkäpälähiihtoa

Lieksan Luonnonystävien järjestämä perinteinen Jäniksenkäpälähiihto hiihdettiin aurinkoisessa, keväisessä säässä luontohelmikohteeseen  Pienelle Ritojärvelle 11.03. Tänä vuonna oli mahdollista osallistua tapahtumaan myöskin lumikenkäillen.   

Laavulla oli mahdollista nauttia omia eväitä ja Lieksan Luonnonystävien keittämää nokipannukahvia. Yllätyksenä kaikille Erä-Eero oli ottanut lättytaikinan mukaansa. Jokainen halukas sai kokeilla paistotaitojaan lettupannuilla. Eero Kortelainen kertoi Erä-Eeron toiminnasta. Erä-Eero on tullut tunnetuksi ympäri maailmaa monipuolisuudellaan. Yksi merkittävä kiinnostuksen kohde on ollut luontovalokuvaus, luontokohteita ovat mm. petoeläimet ahma ja karhu. Kuvauskämpän lisäksi ohjelmapalveluja ovat: patikointi, melonta, lumikenkäily, maastohiihto, moottorikelkkasafarit, savusauna, luppokota, turvehoidot, yritysten virkistäytymispäivät, illanvietot, perhejuhlat.  

Juhani Ryynänen laulatti kahtakymmentäkolmea retkeilijää talvilauluillaan ja suoritti arvonnan. Arvontapalkintoina olivat Juhani Ryynäsen maalaama taulu Ritojärven hanhet, Suomen Luonnonsuojeluliiton kirja Laulujoutsenen perintö ja Eero Kortelaisen lahjoittama yhden yön majoitus Erä-Eerolla. Lisäksi Pienen Ritojärven laavun läheisyyteen ripustettiin linnuille Pertti Turusen lahjoittama linnunpönttö.

 

Jäniksenkäpälähiihto 1

Jäniksenkäpälähiihto 2

 

 

Nuotiolla

 

Tervetuloa retkelle kauniiseen luontohelmikohteeseen Pienelle Ritojärvelle!

JÄNIKSENKÄPÄLÄHIIHTO luontohelmikohteeseen Kontiovaaran Pienelle Ritojärvelle lauantaina 11.03.2017 klo 11.00-15.00

Lähtö linja-autoasemalta omilla autoilla klo 10.30 ja hiihtäen Kärryvajalta klo 11.00 tai lumikengillä, kävellen  luontopolun Kylkilammen pysäköintialueelta klo 11.00. Nuotiopannukahvit, omat eväät, Eero Kortelainen kertoo Erä-Eerosta, yhteislaulua, tietoa luontohelmikohteeksi valitusta Pienestä Ritojärvestä, tarinointia. Arvotaan Juhani Ryynäsen maalaus Ritojärven hanhi ja Laulujoutsenen perintö-kirja/Suomen luonnonsuojeluliitto. Jäniksenkäpälähiihdon lähtöpaikalle voi tulla myös suoraan käymättä linja-autoasemalla.

Lieksan Luonnonystävät

Tied.puh.  0400917176 tai 0408457464

Autolla

Kantatie 73:lta käännytään Lieksan n. 2 km eteläpuolelta Pankakoski - Ilomantsi-tielle (nro 522). Tätä tietä ajetaan 19 km ja käännytään oikealle Kontiovaarantielle. Tietä ajetaan noin 12 km, jolloin tien vasemmalla puolella on Pienen Ritojärven pysäköintialue. Kontiovaaran tieltä on opaste pysäköintialueelle. Katso kartasta kyseiset paikat Kärryvajat ja iP(Kylkilampi).

 

Pieni-Ritojarvi_Kartta

 

Pieni RItojärvi

Pieni Ritojärvi (kuva: Ahti Keränen)

POHJOIS-KARJALASSA KAHDEKSAN LUONTOHELMIKOHDETTA

Suomen luonnonsuojeluliitto juhlistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta sadalla luontohelmikohteella. SLL on tänä vuonna kerännyt ympäri maata suomalaisilta ehdotuksia maamme ainutlaatuisiksi luontokohteiksi, jotka haluamme säilyttää seuraaville sukupolville tuleviksi vuosisadoiksi. Pohjois-Karjalasta valittiin kahdeksan komeaa kohdetta:

Koitajoki

Kuhasalo-Sortavalansaaret 

Mujejärvi

Pieni Ritojärvi

Pärnävaara

Ruunaa

Salmivaara

Valkiajärvi

 

Lisätietoja luontohelmistä SLL:n sivuilla

 

 

Mäntyjärvi 

Erämaavesistöjen kaavoitus uusille urille

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri arvostaa suuresti lieksalaisten vastuunkantoa erämaavesistöjen säilyttämisessä.


Patvinsuon kansallispuiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevalle Mäntyjärven alueen pienvesille suunniteltu rantarakentamisen määrä kauhistutti kaikkia alueen käyttäjiä. Sadat lieksalaiset, mökkiläiset, alueen osakaskunta, kylätoimikunta, metsäyhtymä ja monet ulkopaikkakuntalaisetkin tiedostivat alueen erämaa-arvon ja nousivat vastustamaan yhden yrityksen tavoitteita kaavoittaa viimeisetkin erämaarannat.


Piiri kiittää myös kuntapäättäjiä, jotka ovat päätöksissään huomioineet niin luonnon kuin kuntalaistenkin edunvalvonnan. Lieksassa ja Nurmeksessa on luotu uudet, pienten vesistöjen ja erämaisten alueiden kaavoittamisen periaatteet. Näihin sisältyvät sekä yleiset periaatteet sekä kaavoitusta ohjaavat tarkemmat periaatteet. ”Lieksan mallin” mukaiset periaatteet tulisi ottaa käyttöön koko Pohjois-Karjalan alueella. Maakuntaan ollaan juuri laatimassa uutta kokonaismaakuntakaavaa, myös tämän kaavan sisällössä on perusteltua huomioida maakunnan viimeisten erämaavesistöjen säilyminen.

 

 

Piiri teki hankealoitteen Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle haaskojen pidosta ja hallinnoinnista 

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri jätti maakuntaliitolle hankealoitteen haaskojen pidon ja hallinnoinnin kehittämisestä. Maakuntaliiton suurpetoneuvottelukunta hyväksyi hankealoitteen kokouksessaan 23.3.2016. Hankkeen tarkoituksena olisi tuottaa kattavaa tietoa kaikkien maakunnan alueella sijaitsevien haaskojen hallinnan uudelleenarviointiin sekä kehittää viranomaisvalvonnan yhteistyötä. Hankealoitteessa esitetään, että hanke toteutettaisiin viranomaisvetoisena. 

Hankealoite

 

Lisätietoja:

Anna Lehtinen, puheenjohtaja

anna.lehtinen(a)icloud.com, 050 336 5531

Heikki Pönkkä, toiminnanjohtaja

jyrki7(a)luukku.com, 040 543 30011

 

Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirillä puheenjohtajavaihdos ja huomionosoitus

Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin syyskokouksessa (18.11.2015) uudeksi puheenjohtajaksi (2016) valittiin joensuulainen Anna Lehtinen. Samalla ojennettiin Pohjois-Karjalan luonto -mitali kontiolahtelaiselle Tuomo Tormulaiselle.

Anna Lehtinen on Enon Luonnonystävien puheenjohtaja. Hän on työskennellyt monipuolisesti ympäristöalalla ja opiskelee ympäristöpolitiikkaa. Perinteisen luonnonsuojelun lisäksi hänelle läheisiä ovat ilmastokysymykset ja kohtuusliikkeen toiminta. Kaupunkilaisen kahden pienen lapsen äidin luonnonkaipuu on suuri, ja Lehtinen uskookin luonnon antavan ihmisille kokonaisvaltaista hyvinvointia. ”Vahvan luontosuhteen rakentuminen lapsesta alkaen tulee olla merkittävässä asemassa tulevaisuudessa globaalien ympäristöongelmien ratkaisemisessa” Lehtinen toteaa.

Piirihallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Markku Aho Enosta, Kari Antikainen Kiteeltä, Kaija Kiiskinen Lieksasta, Hilkka Malinen Outokummusta, Liisa Mononen Ilomantsista, Anna-Maija Salmi Kontiolahdesta ja Pekka Ylhäinen Joensuusta. Varajäseniksi valittiin Heikki Simola Joensuusta, Veli-Matti Sorvari Kontiolahdesta, Anumari Suhonen Nurmeksesta ja Tuomo Tormulainen Kontiolahdesta.

Väistyvä puheenjohtaja Sanna Saarnio ojensi Pohjois-Karjalan luonto -mitalin numero 76 kontiolahtelaiselle Tuomo Tormulaiselle.

Mitalin myöntämisperusteina korostetaan Tormulaisen paikallista ja valtakunnallista aktiivisuutta kaivostoimintaan liittyvän tiedon kerääjänä ja levittäjänä sekä kaivostoiminnan haitallisten ympäristövaikutusten arvostelijana. Hänen merkityksensä Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastaisessa kansanliikkeessä oli ratkaiseva ja liikkeen toiminta johti kaivosyrityksen vetäytymiseen hankkeesta. Nyt Tormulaisen ”ura” jatkuu luonnonsuojelupiirin kaivosasiavastaavana.

Aiemmin Tormulainen mm. vastusti vesakkomyrkytyksiä vuosikymmeniä sitten ja oli perustamassa Suomen luonnonsuojeluliiton Kontiolahden paikallisyhdistystä (nykyisin Kontiolahden luonnonystävät ry).

Mitalin myönsi Joensuun seudun luonnonystävät ry Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry:n aloitteesta. Pronssisen mitalin on valanut taiteilija Jouko Solonen 40 vuotta sitten. Mitalin ovat aiemmin saaneet mm. Sirpa Pietikäinen ja Heikki Simola.

Kokouksessa vieraili Suomen luonnonsuojeluliiton vs. toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Kokous päätti myös piirijärjestön nimen muuttamisesta muotoon Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry.

Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri on Suomen luonnonsuojeluliiton aluejärjestö, johon kuuluu kahdeksan paikallisyhdistystä.

 

Lisätietoja:

Pekka Ylhäinen

ylhainen@gmail.com

0443225548

 

Metsähallituksen luontopalvelut valitsi Suurpetoryhmän Marko Kettusen vuoden luontovapaaehtoiseksi joulukuussa 2014! Onnea ja kiitokset tärkeästä työstä!

 

 

 

Luonnonsuojelupiiri ja Keski-Karjalan luonto taistelivat useita vuosia Pyhäjärven lainvastaisen kaavan kumoamiseksi.Korkeimmain hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksellä VOITTO Pyhäjärvellä 2013! Täältä löydät kaikki lausunnot.

Pyhäjärvi

 

 

Järvilohi - vuoden 2013 laji! Tutustumispäivä 25.5.2013 klo 10 Ala-Koitajoen sillalta alkaen. Lue lisää.

järvilohi

Kutuasuinen järvilohikoiras Pielisjoelta. Kuva Mirko Laakkonen

 

 

 

 

koli2011

Koli, joulupäivänä 2011. Kuva: Heikki Pönkkä

 

hanhet

Valkoposkihanhia Valkeasuolla...

 

 

räkättirastaat_pihlajassa

ja räkättirastaita pihlajassa. Kuvat: Matti Koistinen

 

 

etusivukuva2.jpg

Koli, Pielinen 2008 Kuva: Heikki Simola

 

 

Tapahtumat
JSLY:n hallituksen kokous 23.01.2018 17:00 - 19:00 — Ravintola Sointula
Tulevat...


Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri

on yksi Suomen luonnonsuojeluliiton

(SLL) viidestätoista maakunnallisesta piiristä.


Pohjois-Karjalassa on kahdeksan paikallista luonnonsuojeluyhdistystä, joiden yhteiselimenä piiri toimii.


Pohjois-Karjalassa toimii myös SLL:n nuorisojärjestön Luonto-Liiton Savo-Karjalan Luontopiiri SAKA.


Vaarojen varrelta - palstabanner24 Mar. 10 19.36.jpg
Järvilinnut matkailun myötätuulessa

isl_banneri5.jpg

suomen_luonto_banneri.png