Härkätien kaunein vanhus
"Entinen hakamaa on kuin vanhus. Piirteet ja eletty elämä jäävät ryppyjen ja kumaran varren varjoon", kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin aluepäällikkö Hannu Klemola Lempipaikka-palstalla.
Lue lisääSaavutettavuustyökalut
Luonnonsuojeluliitossa tehdään töitä sen eteen, että myös seuraavilla sukupolvilla on mahdollisuus nauttia puhtaista, vapaista ja monimuotoisista vesistämme. Luonnonsuojeluliitto suojelee monin tavoin tuhansia järviämme, monimuotoista pienvesiluontoa ja erityislaatuista Itämertamme.
Lue lisää vesitavoitteistaSuojelemme ainutlaatuista vesiluontoamme monin keinoin. Luonnonsuojeluliitto on ajanut vuosikymmeniä vesiensuojelua edistäviä lakeja jaolemme useissa vesiensuojelun työryhmissä. Teemme konkreettista suojelutyötä: ennallistamme esimerkiksi pien- ja virtavesiluontoa.
Tutustu toimintaammeVesi on yksi elämämme perusedellytyksistä: kaikki tarvitsevat puhdasta vettä. Jokainen voi itse omassa elämässään vaikuttaa vesiympäristön hyvään tilaan ja vaikuttaa veden laadun parantamiseksi. Luonnonsuojeluliitto tuo tunnetuksi kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa lähivesiensä suojeluun.
Katso mitä sinä voit tehdäVielä 1900-luvun alussa Suomen joet virtasivat vapaana ja kosket kuohuivat. Sata vuotta myöhemmin vesivoima on padonnut miltei kaikki Suomen suuret joet. Laajalti jopa sata prosenttia joen virtaamasta on valjastettu pyörittämään voimalaitoksen turbiineita.
On kohtuullista, että edes kymmenys virtaavasta vedestä palautetaan takaisin uhanalaiselle jokiluonnolle, kalojen kulkuväyläksi ja raakun elinympäristöksi. Tehdään Suomesta vapautettujen virtojen maa!
Lue lisää"Entinen hakamaa on kuin vanhus. Piirteet ja eletty elämä jäävät ryppyjen ja kumaran varren varjoon", kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin aluepäällikkö Hannu Klemola Lempipaikka-palstalla.
Lue lisääMilja Parviainen nautti, kun muutama viikko talkoiden jälkeen hän näki taimenia purossa kutemassa.
Lue lisääKaivosteollisuuden etujärjestö järjesti 11. toukokuuta “neutraalia näkökulmaa” hakevan Kuuma Malmi -tilaisuuden Mikkelissä. Tilaisuuteen ei otettu mukaan ympäristöjärjestöjä tai kaivosliikkeitä, ja kaivosteollisuuden vastuullisuudesta oli alustamassa kaivosyhtiön edustaja.
Lue lisääHaahka on nyt erittäin uhanalainen. MMM esittää koirashaahkojen kesämetsästyksenkin jatkamista, kun taas Luonnonsuojeluliitto vaatii lajin rauhoitusta.
Lue lisääLuonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset ovat saavuttaneet viime aikoina ympäristönsuojelunäkökulmasta merkittäviä oikeusvoittoja. Tuomioistuimet ovat kumonneet Kuopioon suunnitellun Finnpulpin sellutehtaan, Lappiin aiotun Soklin kaivoksen ja Harjavaltaan jo rakennetun BASFin akkutehtaan luvat. Mitä näistä tapauksista voidaan oppia tulevia hankkeita ajatellen?
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliitto on valittanut Vaasan hallinto-oikeuteen Kemijoen Sierilän vesivoimahankkeen vesitalousluvan jatkamisesta. Liitto katsoo, että hanke on vanhentunut ja pahentaisi luontokatoa. Lupa perustuu yli 20 vuotta vanhalle ympäristövaikutusten arvioinnille.
Lue lisääLuonnonsuojeluliitto kannattaa korotettuja tukiprosentteja kalastuksen hyljevahinkojen ennaltaehkäisyyn ja esittää niitä myös ympäristöhankkeille.
Lue lisääRuotsin Gävlen edustalla sijaitseva Fyrskeppetin merituulivoimahanke näyttää sijaitsevan niin hyvin "keskellä ei mitään", ettei Suomen ole välttämätöntä osallistua sen kansainväliseen ympäristövaikutusten arviointiin.
Lue lisääSuomen luonnonsuojeluliitto järjestää virtavesiwebinaarien sarjan. Tallenne ja diat ovat saatavilla webinaarin jälkeen.
Vesistölähettilään tehtävävihkoon on kerätty monipuolisia vesistöihin liittyviä tehtäviä, joiden avulla jokainen voi tutustua oman lähivetensä tilaan ja seurantaan. Vihkosta on apua myös muun muassa vesistöteemaisen opintopiirin järjestämisessä. Tehtävävihko toimii parina vuonna 2018 julkaistulle Vesistöoppaalle.
Luonnonsuojeluliiton julkaisema Vesistöopas on yleistajuinen käsikirja suomalaisista vesistöistä. Kirja opastaa lähivesistöjen tarkkailuun ja vaalimiseen sekä antaa taustatukea sinulle, joka haluat toimia oman järvesi tai jokesi hyväksi. Lataa maksuton Vesistöopas tältä sivulta!
Omistatko peltoa, metsää tai rantatontin? Tämä esite tarjoaa vinkkejä siihen, miten sinä voit osallistua lähivesistösi parantamiseen ja vähentää omistamasi maa-alueen aiheuttamaa kuormitusta.
Tämän strategian tarkoitus on määrittää ekologiset ja poliittiset tavoitteet sisävesiluontomme suojelulle ja hoidolle, korostaa kansalaisvaikuttamisen tärkeyttä sekä kuvata esimerkinomaisesti Luonnonsuojeluliiton omia toimia tavoitteisiin pääsemiseksi, sekä listata keskeisiä vaatimuksia valtiovallan ja viranomaisten toimenpiteille.
Verkkosivustolla havainnollistetaan piirroskuvin, miten vesivoima vaikuttaa jokiluontoon. Esittelyssä ovat myös vesivoima Suomessa sekä keinoja vaikutusten korjaamiseksi.
Julkaisua ovat valmistelleet Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi Birdlife Suomi ja Natur och Miljön. Tiekartta sisältää ainutlaatuisen koonnin maatalouspolitiikan toimenpiteisiin liittyvästä tutkimuksesta. Siinä kerrotaan myös, mitä ympäristöhyötyjä voimme saavuttaa, jos tukipolitiikan keinoja käytetään kunnianhimoisesti.
Suomen Luonnonsuojeluliiton yli 160 paikallisyhdistystä järjestävät vuosittain satoja tapahtumia ympäri Suomen. Tutustu toimintaamme paikkakunnallasi.
Tapahtumakalenteri