Metsurista purokunnostajaksi
Vuoden vapaaehtoiseksi 2020 valittu Matti Rintala on elättänyt itsensä kiertäen sahatyöntekijänä ja metsurina ympäri Suomea. Eläkkeelle päästyään hänestä kehkeytyi luonnonsuojelun monitoimimies.
Lue lisääSaavutettavuustyökalut
Luonnonsuojeluliitossa tehdään töitä sen eteen, että myös seuraavilla sukupolvilla on mahdollisuus nauttia puhtaista, vapaista ja monimuotoisista vesistämme. Luonnonsuojeluliitto suojelee monin tavoin tuhansia järviämme, monimuotoista pienvesiluontoa ja erityislaatuista Itämertamme.
Lue lisää vesitavoitteistaSuojelemme ainutlaatuista vesiluontoamme monin keinoin. Luonnonsuojeluliitto on ajanut vuosikymmeniä vesiensuojelua edistäviä lakeja jaolemme useissa vesiensuojelun työryhmissä. Teemme konkreettista suojelutyötä: ennallistamme esimerkiksi pien- ja virtavesiluontoa.
Tutustu toimintaammeVesi on yksi elämämme perusedellytyksistä: kaikki tarvitsevat puhdasta vettä. Jokainen voi itse omassa elämässään vaikuttaa vesiympäristön hyvään tilaan ja vaikuttaa veden laadun parantamiseksi. Luonnonsuojeluliitto tuo tunnetuksi kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa lähivesiensä suojeluun.
Katso mitä sinä voit tehdäRovaniemelle suunniteltu Sierilän vesivoimalaitos uhkaa Suomen pisimmän joen viimeistä luonnontilaista osuutta. Voimalaitos vaarantaisi useiden uhanalaisten lajien elinympäristöjä ja estäisi kalojen vaelluksen. Rakennetun Kemijoen viimeiset vapaat kosket ovat myös merkittävä virkistys- ja kalastuskohde.
Lue lisääVuoden vapaaehtoiseksi 2020 valittu Matti Rintala on elättänyt itsensä kiertäen sahatyöntekijänä ja metsurina ympäri Suomea. Eläkkeelle päästyään hänestä kehkeytyi luonnonsuojelun monitoimimies.
Lue lisääSuomessa on noin 207 vesivoimalaa, jotka tuottavat sähköä valtakunnan verkkoon. Vain pienellä osasta vesivoimaloista on toimivat kalatiet. Niistä 150 on pien- ja minivoimaloita, joista pienimmillä ei ole merkittävää roolia sähköntuotannossa. Pienikin voimalaitos on suuri haitta vaelluskaloille ja raakulle. Vesivoimaa säätelevä lainsäädäntö on päivitettävä turvaamaan uhanalaista virtavesiluontoa, ei voimayhtiöitä.
Lue lisääTiesitkö, että vesivoima on padonnut valtaosan Suomen joista? Entä tiesitkö, että virtavesiluontoa voidaan auttaa ilman, että vesivoimasta luovutaan? Luonnonsuojeluliitto käynnistää Vapauta virrat -kampanjan vangittujen virtojen vapauttamiseksi.
Lue lisääKeravanjoen tila on muutaman kymmenen vuoden aikana parantunut lähes likaviemäristä tyydyttävään tilaan.
Lue lisääLuontoharrastus ilahduttaa, auttaa harhailevaa mieltä keskittymään eikä maksa mitään. Luontoa seuraamalla ja havainnot eteenpäin ilmoittamalla voi myös auttaa luontoa ja tutkijoita.
Lue lisää"Vesivoimapato ei herätä samanlaista ärtymystä kuin hiilikasa. Selfietä ei ehkä ottaisi hiilikasan edessä, mutta kuohuva vesivoimapato kerää turisteja ihailemaan veden voimaa", kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.
Lue lisääVirhon Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm haluaa Helsingin Vanhankaupunginkosken vapaaksi.
Lue lisääVesivoima on saanut monissa joissa sata prosenttia joen virtaamasta. Vesivoimasta ei tarvitse luopua, mutta edes kymmenys virtaamasta tulee ohjata tulevaisuudessa virtavesien uhanalaiselle luonnolle. Kohtuullista vai mitä?
Lue lisääVesistölähettilään tehtävävihkoon on kerätty monipuolisia vesistöihin liittyviä tehtäviä, joiden avulla jokainen voi tutustua oman lähivetensä tilaan ja seurantaan. Vihkosta on apua myös muun muassa vesistöteemaisen opintopiirin järjestämisessä. Tehtävävihko toimii parina vuonna 2018 julkaistulle Vesistöoppaalle.
Luonnonsuojeluliiton julkaisema Vesistöopas on yleistajuinen käsikirja suomalaisista vesistöistä. Kirja opastaa lähivesistöjen tarkkailuun ja vaalimiseen sekä antaa taustatukea sinulle, joka haluat toimia oman järvesi tai jokesi hyväksi. Lataa maksuton Vesistöopas tältä sivulta!
Omistatko peltoa, metsää tai rantatontin? Tämä esite tarjoaa vinkkejä siihen, miten sinä voit osallistua lähivesistösi parantamiseen ja vähentää omistamasi maa-alueen aiheuttamaa kuormitusta.
Tämän strategian tarkoitus on määrittää ekologiset ja poliittiset tavoitteet sisävesiluontomme suojelulle ja hoidolle, korostaa kansalaisvaikuttamisen tärkeyttä sekä kuvata esimerkinomaisesti Luonnonsuojeluliiton omia toimia tavoitteisiin pääsemiseksi, sekä listata keskeisiä vaatimuksia valtiovallan ja viranomaisten toimenpiteille.
Verkkosivustolla havainnollistetaan piirroskuvin, miten vesivoima vaikuttaa jokiluontoon. Esittelyssä ovat myös vesivoima Suomessa sekä keinoja vaikutusten korjaamiseksi.
Julkaisua ovat valmistelleet Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi Birdlife Suomi ja Natur och Miljön. Tiekartta sisältää ainutlaatuisen koonnin maatalouspolitiikan toimenpiteisiin liittyvästä tutkimuksesta. Siinä kerrotaan myös, mitä ympäristöhyötyjä voimme saavuttaa, jos tukipolitiikan keinoja käytetään kunnianhimoisesti.
Suomen Luonnonsuojeluliiton yli 160 paikallisyhdistystä järjestävät vuosittain satoja tapahtumia ympäri Suomen. Tutustu toimintaamme paikkakunnallasi.
Tapahtumakalenteri