Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopio
Navigaatio päälle/pois

Lahjoita Merikotka Minnan hyväksi

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri kerää lahjoituksia merikotkan pannoituksen ja satelliittiseurannan kustannusten kattamiseksi.

Kuopion Julkulasta löytyi 11.8.2020 haavoittunut merikotka. Merikotka oli löydettäessä huonossa kunnossa ja varsin laiha. Linnun alanokasta roikkui uistin, peruke ja 60 cm siimaa.  Alanokan pehmytosat ja kieli olivat vahingoittuneet. Yksi uistimen koukuista oli katkennut, joka löytyi kuvauksissa linnun vatsasta. Merikotka saatiin kuitenkin pelastettua ja hoitopaikassaan Siilinjärvellä se toipui ja voimistui hienosti. 

Merikotka sai nimekseen Minna ja sitä seurataan satelliittilähettimen avulla. Minna-merikotka valjastettiin paikantimella ja vapautettiin 28.8.2020 Juurusvedellä. 

Merikotkan liikkumista erityisesti pesimäikäisenä ei tunneta juuri ollenkaan Pohjois-Euroopassa. Reviirillään olevien aikuisten merikotkien liikkumisella on merkitystä esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoittelussa. Useassa eri hankkeessa on yritetty laittaa lähettimiä aikuisille merikotkille niiden liikkumisen tutkimiseksi. Tässä ei kuitenkaan ole onnistuttu, sillä aikuisten merikotkien kiinniottaminen reviireiltä on osoittautunut erittäin vaikeaksi. 

Nyt kuntoutuksessa ollut aikuinen lintu oli harvinainen mahdollisuus saada aikuinen merikotka lähetinseurantaan. Sen avulla voidaan saada tietoa, jota kaivataan aluesuunnittelussa niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Merikotkien suojelu hyötyy siitä, mitä paremmin niiden liikkuminen ja maiseman käyttö tunnetaan.

Minna merikotkan pannoituksesta ja seurannasta aiheutuu kustannuksia, joihin osallistuu Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin lisäksi Lintuyhdistys Kuikka. Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri kerää lahjoituksia kustannusten kattamiseksi (Keräysnumero: RA/2020/1221).

Rahankeräyslupa on päättynyt! Lahjoitustiedot poistettu (10.2.2021)

Seuraa netissä Minnan matkaa vapauttamisen jälkeen ? Tällä hetkellä (21.10.20) hän näyttäisi olevan Saksassa. Seuraa matkaa täältä: https://www.sll.fi/pohjois-savo/merikotka-minnan-matka/

Merikotka Minnan vapautus. Kuvaaja: Mika Räisänen.