Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

(Kirjoituksen alla seurantatietoja)

Kuopion Julkulan venesatamasta tuli ilmoitus loukkaantuneesta merikotkasta 11.8.2020. Lintu saatiin haavilla kiinni maasta ja lintuhoitolassa Siilinjärvellä se sai naposteltavakseen 122 hiirtä, kolme pulua, lokin, 19 ahventa, jäniksen poikasen, kaksi lohta ja lihaa reilut puolitoista kiloa.

Vähän ennen Minna Pellisen kiinnittoa Julkulassa. Kuva Minna Pellinen

Merikotka oli löydettäessä huonossa kunnossa ja varsin laiha. Linnun alanokasta roikkui uistin, peruke ja 60cm siimaa. Alanokan pehmytosat ja kieli olivat vahingoittuneet. Yksi uistimen koukuista oli katkennut.

Kuva: Minna Pellinen, linnun hoitaja.

Lintu tutkittiin eläinsairaalassa Kuopiossa 12.8.2020, ja samalla poistettiin leuasta roikkunut uistin. Katkennut koukku löytyi röntgenkuvassa merikotkan vatsasta. Eläinsairaalassa linnusta otettiin verikokeet ja se sai kipu- ja tulehduslääkityksen viideksi päiväksi.

Hoitopaikassaan Siilinjärvellä merikotka toipui ja voimistui hienosti. Ruokaa tarjottiin ja se myös maistui. Ruoka oli tarkoituksella karvaista, jotta vatsaan jäänyt uistimen koukku poistuisi oksennuspallojen mukana. Merikotkan paino nousi viikossa 3,2 kg:sta 4,2kg:aan.

Merikotkalle tehtiin uusi röntgenkuvaus Siilinjärvellä  19.8.2020, jolloin huomattiin, että uistimen koukku oli poistunut linnun vatsasta. Samana päivänä lintu mitattiin, siitä otettiin DNA-näytteet sekä rengastettiin Pohjanmaan Merikotkat ry:n merikotkarengastaja Tapio Osalan toimesta, assistenttinaan Harri Laakkonen. Osala arvioi tuolloin, että merikotkan alaleuan vamma on arpeutunut eikä haittaa syöntiä, yläleuka on ehjä, lintu on voimakas, elinvoimainen ja eloisa, sekä lintu vaikuttaa olevan jo kunnossa niin siipien, sulkien kuin muidenkin ominaisuuksien osalta. Merikotkayksilö on kookas yli kuusivuotias, pesimisiässä oleva  naaras, jonka siipimitta on 62,5 cm ja nokan pituus 6,34 cm. DNA-näytteen avulla lintu saadaan sijoitettua johonkin kolmesta Pohjolan merikotkapopulaatiosta. Osala myös rengasti linnun ja se sai tunnuksen E27619/F64D.

Seuranta vapauttamisen jälkeen

Merikotka sai nimekseen Minna ja sitä seurataan satelliittilähettimen avulla.

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry rahoittaa seurannan ja myös Lintuyhdistys Kuikka on siinä mukana.

Jos seuranta onnistuu odotetusti, linnun liikkeitä voi seurata tältä sivulta, mutta mikäli sijainnista paljastuu pesäpaikka, on seuranta vain tutkijoiden käytössä. Seuranta on harvinainen mahdollisuus tutkijoille.

Ote lähettimen asettaminen lupa-anomuksesta:

Merikotkan liikkumista erityisesti pesimäikäisenä ei tunneta juuri ollenkaan Pohjois-Euroopassa. Reviirillään olevien aikuisten merikotkien liikkumisella on merkitystä esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoittelussa. Useassa eri hankkeessa on yritetty laittaa lähettimiä aikuisille merikotkille niiden liikkumisen tutkimiseksi. Tässä ei kuitenkaan ole onnistuttu, sillä aikuisten merikotkien kiinniottaminen reviireiltä on osoittautunut erittäin vaikeaksi.

Nyt kuntoutuksessa ollut aikuinen lintu on harvinainen mahdollisuus saada aikuinen merikotka lähetinseurantaan. Sen avulla voidaan saada tietoa, jota kaivataan aluesuunnittelussa niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Merikotkien suojelu hyötyy siitä, mitä paremmin niiden liikkuminen ja maiseman käyttö tunnetaan. Kyseessä olevan linnun osalta ei tiedetä, onko se pesivä ja missä se on mahdollisesti pesinyt. Pesimäikäisen linnun löytyminen tähän aikaan Kuopiosta viittaa kuitenkin siihen, että se voi olla lähialueella pesivä. Sisämaassa pesivien merikotkien liikkumisesta reviireillään ei tiedetä oikeastaan mitään, sillä laji on vasta viime vuosina laajentanut pesimäaluettaan sisämaahan. Koko Pohjois-Savon ensimmäinen pesintä todettiin vasta vuonna 2018 (50 km Kuopiosta luoteeseen). ”

Minna-merikotka valjastettiin paikantimella ja vapautettiin 28.8.2020 Juurusvedellä. Se lehautti ilmaan tukevin siiveniskuin ja istahti aukean laidassa olevaan mäntyyn.

Minna Pellinen vapauttaa hoidokkinsa. Kuva: Olli-Pekka Karlin

Ensimmäiset päivät Minna-merikotka pysyi lähellä vapauttamispaikkaansa Juurusvedellä, mutta lensi tämän jälkeen noin 50 km etelään Konneveden suuntaan. Elokuun viimeisenä iltana Minna lensi 270 km Satakunnan Sääksjärvelle, lähelle Poria ja  sieltä sitten 1.9.2020 Turun saariston kautta Ahvenanmaalle.

Minna-merikotkan seurantatutkimus tehdään yhteistyössä Turun yliopiston professori Toni Laaksosen kanssa.  Hän toimii merikotkien seurantaa Suomessa toteutettavan Sääksi-säätiön merikotkatyöryhmän tutkimusvastaavana. Koko projektia johtaa Pohjanmaan Merikotkat ry:n puheenjohtaja Tapio Osala.      Kirjoitettu 1.9.2020.


Minna-merikotkan vaellus vapautuksen jälkeen. (Tapio Osala)
Pyydystettiin heikkokuntoisena Kuopion Julkulan rannasta 11/8. Minna Pellinen (Siilinjärvi SEY) pyydysti ja hoiti kuntoon.
28.8.2020 Vapautus Pohjois-Savon Juurusvedellä. Pysyi Juurusvedellä koko päivän.
29.8.2020 Pysyi Juurusvedellä. Kävi lentelemässä.
30.8.2020 Siirtyi illalla Juurusvedeltä Konneveden tuntumaan.
31.8.2020 Matkasi yöllä Satakunnan Sääksjärvelle, jossa vietti koko päivän sekä yöpyi myös.
1.9.2020 Aamulla lähti Sääksjärveltä lounaaseen, pysähtyi Kustavissa. Jatkoi etelään Iniön yli Houtskariin ja sitten Paraisten lounaispuolelle eräälle saarelle jossa vietti illan ja yön.
2.9.2020 Matkasi aamulla mantereelta länteen Ahvenanmaan yli merelle kohti Ruotsia! Kääntyi merellä takaisin Ahvenanmaalle. Vietti illan ja yön Ahvenanmaan länsiosassa, Eckerössä. Liikkui ahkerasti.
3.9.2020 Vietti päivän iltapäivään asti edelleen Eckerössä, Hammarlandin länsipuolella.
4.9.2020 Eilen siirtyi toiseen paikkaan Eckeröllä (kirkonkylän eteläpuolelle), edelleen Ahvenanmaalla. Rannan tuntumassa koko päivän. Liikkui kovasti.
5.9.2020 Aamupäivä Eckeröllä ja sitten puolen päivän aikaan reippaalla vauhdilla kohti Manner-Suomea.
6.9.2020 Eilen saapui Brändön eteläpuolella olevalle Torsholman saarelle, jolla yöpyi. Aamulla jatkoi matkaa Turkua kohti. Lensi Iniön yli, Velkuan eteläpuolitse Raision ja Turun välistä itään päin ja viimeinen havainto iltapäivällä kun Minna leijaili yli kilometrin korkeudessa lähellä Paimiota.
7.9.2020 Minna pysynyt ja yöpynyt lähellä eilistä etappia elo lähellä Paimiota. Liikkunut pienellä alueella.
8.9.2020 Pysynyt edelleen Paimion itäpuolella aika pienellä alueella.
9.9.2020 Liikahti eilen illalla muutaman kilometrin lounaaseen yöpymään ja aamulla siirtyi jo meren rantaan, Paimionlahdelle. Noin kymmenen kilometrin päässä oli iltapäivällä aikaisempien päivien oleskelupaikasta.
10.9.2020 Minna vietti vuorokauden Paimionlahdella mutta aamulla suuntasi, läheltä Hankoa koukaten, kohti Helsinkiä. Iltapäivällä lähestyi Karjaata.
11.9.2020 Minna jäi eilisestä iltapäivästä tähän aamuun (klo 6) samalla paikalle mihin eilen tuli, eli Karjaan tuntumaan.
12.9.2020

Lähti eilen aamulla Karjaalta päin luoteeseen kohti Perniön seutua (n. 30 km). Parin pysähdyksen jälkeen oli perillä iltapäivällä. Vietti Perniössä illan ja yön tähän aamuun (klo 6) saakka.

Alemmassa kuvassa satelliittiseurannan antamia paikannuksia (15 min välein) myös Minnan lentoliikenteestä eiliseltä.

13.9.2020 Pysyi eilisen päivän ja yön samassa paikassa liikkuen vain satoja metrejä. Ruokaa tarjolla?
14.9.2020 Teki eilen aamulla pienen (10 km) koukkauksen kaakkoon mutta sitten suuntasi eilisestä asemapaikasta noin 6 km pohjoiseen. Alle 10 km päähän Salosta, jonne asettui klo 13 tähän aamuun asti. Peltomaisema, metsän reunassa. Asutusta lähellä (alle 500 m muutama talo, alle 1 km monta taloa).
15.9.2020 Minna siirtyi muutaman kilometrin eilen iltapäivällä etelään. Viihtyi eilisen ja yön edelleen reilun peninkulman päässä Salosta, jossa klo 6. Asemapaikka metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä.
16.9.2020 Minna pysynyt samalla paikalla edelleen, liikkuen vain muutaman sadan metrin säteellä. Asemapaikka metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.

17.9.2020

Edellisten muutaman päivän viihtymistä asuttujen peltomaisemien pienissä metsiköissä pidetään hieman epätyypillisenä miljöönä merikotkalle. Tai sitten tämä vaan on uutta tietoa kun näiden aikuisten, vielä pesimättömien, merikotkien liikkeistä ei ole ollut havaintoja? Toisaalta, onhan pelloilla varmaan saalistettavaa.

Sama tilanne jatkuu: Minna pysynyt samalla paikalla edelleen, liikkuen vain muutaman sadan metrin säteellä. Asemapaikka metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.
18.9.2020 klo 6 Sama tilanne jatkuu: Minna pysynyt samalla seudulla, yöpyen kymmenen km eilisen yöpymispaikasta. Asemapaikka taas metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.
19.9.2020 klo 6 Sama tilanne jatkuu: Minna pysynyt samalla seudulla, yöpyen samassa paikassa kuin edellisenä yönä. Liikkunut vain parin kilometrin säteellä. Asemapaikka siis metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.