Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

(Jutun alla karttaseuranta Minnan liikkeistä)

Kuopion Julkulan venesatamasta tuli ilmoitus loukkaantuneesta merikotkasta 11.8.2020. Lintu saatiin haavilla kiinni maasta ja lintuhoitolassa Siilinjärvellä se sai naposteltavakseen 122 hiirtä, kolme pulua, lokin, 19 ahventa, jäniksen poikasen, kaksi lohta ja lihaa reilut puolitoista kiloa.

Vähän ennen Minna Pellisen kiinnittoa Julkulassa. Kuva Minna Pellinen

Merikotka oli löydettäessä huonossa kunnossa ja varsin laiha. Linnun alanokasta roikkui uistin, peruke ja 60cm siimaa. Alanokan pehmytosat ja kieli olivat vahingoittuneet. Yksi uistimen koukuista oli katkennut.

Kuva: Minna Pellinen, linnun hoitaja.

Lintu tutkittiin eläinsairaalassa Kuopiossa 12.8.2020, ja samalla poistettiin leuasta roikkunut uistin. Katkennut koukku löytyi röntgenkuvassa merikotkan vatsasta. Eläinsairaalassa linnusta otettiin verikokeet ja se sai kipu- ja tulehduslääkityksen viideksi päiväksi.

Hoitopaikassaan Siilinjärvellä merikotka toipui ja voimistui hienosti. Ruokaa tarjottiin ja se myös maistui. Ruoka oli tarkoituksella karvaista, jotta vatsaan jäänyt uistimen koukku poistuisi oksennuspallojen mukana. Merikotkan paino nousi viikossa 3,2 kg:sta 4,2kg:aan.

Merikotkalle tehtiin uusi röntgenkuvaus Siilinjärvellä  19.8.2020, jolloin huomattiin, että uistimen koukku oli poistunut linnun vatsasta. Samana päivänä lintu mitattiin, siitä otettiin DNA-näytteet sekä rengastettiin Pohjanmaan Merikotkat ry:n merikotkarengastaja Tapio Osalan toimesta, assistenttinaan Harri Laakkonen. Osala arvioi tuolloin, että merikotkan alaleuan vamma on arpeutunut eikä haittaa syöntiä, yläleuka on ehjä, lintu on voimakas, elinvoimainen ja eloisa, sekä lintu vaikuttaa olevan jo kunnossa niin siipien, sulkien kuin muidenkin ominaisuuksien osalta. Merikotkayksilö on kookas yli kuusivuotias, pesimisiässä oleva  naaras, jonka siipimitta on 62,5 cm ja nokan pituus 6,34 cm. DNA-näytteen avulla lintu saadaan sijoitettua johonkin kolmesta Pohjolan merikotkapopulaatiosta. Osala myös rengasti linnun ja se sai tunnuksen E27619/F64D.

Seuranta vapauttamisen jälkeen

Merikotka sai nimekseen Minna ja sitä seurataan satelliittilähettimen avulla.

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry rahoittaa seurannan ja myös Lintuyhdistys Kuikka on siinä mukana.

Jos seuranta onnistuu odotetusti, linnun liikkeitä voi seurata tältä sivulta, mutta mikäli sijainnista paljastuu pesäpaikka, on seuranta vain tutkijoiden käytössä. Seuranta on harvinainen mahdollisuus tutkijoille.

Ote lähettimen asettaminen lupa-anomuksesta:

Merikotkan liikkumista erityisesti pesimäikäisenä ei tunneta juuri ollenkaan Pohjois-Euroopassa. Reviirillään olevien aikuisten merikotkien liikkumisella on merkitystä esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoittelussa. Useassa eri hankkeessa on yritetty laittaa lähettimiä aikuisille merikotkille niiden liikkumisen tutkimiseksi. Tässä ei kuitenkaan ole onnistuttu, sillä aikuisten merikotkien kiinniottaminen reviireiltä on osoittautunut erittäin vaikeaksi.

Nyt kuntoutuksessa ollut aikuinen lintu on harvinainen mahdollisuus saada aikuinen merikotka lähetinseurantaan. Sen avulla voidaan saada tietoa, jota kaivataan aluesuunnittelussa niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Merikotkien suojelu hyötyy siitä, mitä paremmin niiden liikkuminen ja maiseman käyttö tunnetaan. Kyseessä olevan linnun osalta ei tiedetä, onko se pesivä ja missä se on mahdollisesti pesinyt. Pesimäikäisen linnun löytyminen tähän aikaan Kuopiosta viittaa kuitenkin siihen, että se voi olla lähialueella pesivä. Sisämaassa pesivien merikotkien liikkumisesta reviireillään ei tiedetä oikeastaan mitään, sillä laji on vasta viime vuosina laajentanut pesimäaluettaan sisämaahan. Koko Pohjois-Savon ensimmäinen pesintä todettiin vasta vuonna 2018 (50 km Kuopiosta luoteeseen). ”

Minna-merikotka valjastettiin paikantimella ja vapautettiin 28.8.2020 Juurusvedellä. Se lehautti ilmaan tukevin siiveniskuin ja istahti aukean laidassa olevaan mäntyyn.

Minna Pellinen vapauttaa hoidokkinsa. Kuva: Olli-Pekka Karlin

Ensimmäiset päivät Minna-merikotka pysyi lähellä vapauttamispaikkaansa Juurusvedellä, mutta lensi tämän jälkeen noin 50 km etelään Konneveden suuntaan. Elokuun viimeisenä iltana Minna lensi 270 km Satakunnan Sääksjärvelle, lähelle Poria ja  sieltä sitten 1.9.2020 Turun saariston kautta ensiksi  Ahvenanmaalle, sitten Ruotsiin ja lokakuussa Pohjois-Saksaan, jossa vielä suppealla alueella marraskuun lopulla.

Minna-merikotkan seurantatutkimus tehdään yhteistyössä Turun yliopiston professori Toni Laaksosen kanssa.  Hän toimii merikotkien seurantaa Suomessa toteutettavan Sääksi-säätiön merikotkatyöryhmän tutkimusvastaavana. Koko projektia johtaa Pohjanmaan Merikotkat ry:n puheenjohtaja Tapio Osala.      Kirjoitettu 22.11.2020.

  • Minna varustettiin satelliittipaikantimella kun se vapautettiin terveenä 28.8.2020. 
  • OHJE. Kartassa ei näy päivittäisiä kotkan liikkeitä, vaan illalla päivitetty yöpymispaikka ja suora reitti paikkojen välillä.
  • Minnan yöpymispaikat näkyvät alla olevalla kartalla. Klikkaa karttaa suuremmaksi oikean yläkulman neliöstä. Kartan viereen tulevat tiedot eri päivistä. Näet myös kommentin ja päivämäärän kun klikkaat kartan sinistä paikanmerkkiä. Suurempi paikanmerkki tarkoittaa, että Minna on pysynyt useamman päivän samalla merkin osoittamalla suppealla alueella. Se ei siis ole kulloisenkin yöpymispaikan kohdalla.

Minna-merikotkan vaellus vapautuksen jälkeen. (Tapio Osala)
Pyydystettiin heikkokuntoisena Kuopion Julkulan rannasta 11/8. Minna Pellinen (Siilinjärvi SEY) pyydysti ja hoiti kuntoon.
28.8.2020 Vapautus Pohjois-Savon Juurusvedellä. Pysyi Juurusvedellä koko päivän.
29.8.2020 Pysyi Juurusvedellä. Kävi lentelemässä.
30.8.2020 Siirtyi illalla Juurusvedeltä Konneveden tuntumaan.
31.8.2020 Matkasi yöllä Satakunnan Sääksjärvelle, jossa vietti koko päivän sekä yöpyi myös.
1.9.2020 Aamulla lähti Sääksjärveltä lounaaseen, pysähtyi Kustavissa. Jatkoi etelään Iniön yli Houtskariin ja sitten Paraisten lounaispuolelle eräälle saarelle jossa vietti illan ja yön.
2.9.2020 Matkasi aamulla mantereelta länteen Ahvenanmaan yli merelle kohti Ruotsia! Kääntyi merellä takaisin Ahvenanmaalle. Vietti illan ja yön Ahvenanmaan länsiosassa, Eckerössä. Liikkui ahkerasti.
3.9.2020 Vietti päivän iltapäivään asti edelleen Eckerössä, Hammarlandin länsipuolella.
4.9.2020 Eilen siirtyi toiseen paikkaan Eckeröllä (kirkonkylän eteläpuolelle), edelleen Ahvenanmaalla. Rannan tuntumassa koko päivän. Liikkui kovasti.
5.9.2020 Aamupäivä Eckeröllä ja sitten puolen päivän aikaan reippaalla vauhdilla kohti Manner-Suomea.
6.9.2020 Eilen saapui Brändön eteläpuolella olevalle Torsholman saarelle, jolla yöpyi. Aamulla jatkoi matkaa Turkua kohti. Lensi Iniön yli, Velkuan eteläpuolitse Raision ja Turun välistä itään päin ja viimeinen havainto iltapäivällä kun Minna leijaili yli kilometrin korkeudessa lähellä Paimiota.
7.9.2020 Minna pysynyt ja yöpynyt lähellä eilistä etappia elo lähellä Paimiota. Liikkunut pienellä alueella.
8.9.2020 Pysynyt edelleen Paimion itäpuolella aika pienellä alueella.
9.9.2020 Liikahti eilen illalla muutaman kilometrin lounaaseen yöpymään ja aamulla siirtyi jo meren rantaan, Paimionlahdelle. Noin kymmenen kilometrin päässä oli iltapäivällä aikaisempien päivien oleskelupaikasta.
10.9.2020 Minna vietti vuorokauden Paimionlahdella mutta aamulla suuntasi, läheltä Hankoa koukaten, kohti Helsinkiä. Iltapäivällä lähestyi Karjaata.
11.9.2020 Minna jäi eilisestä iltapäivästä tähän aamuun (klo 6) samalla paikalle mihin eilen tuli, eli Karjaan tuntumaan.
12.9.2020

Lähti eilen aamulla Karjaalta päin luoteeseen kohti Perniön seutua (n. 30 km). Parin pysähdyksen jälkeen oli perillä iltapäivällä. Vietti Perniössä illan ja yön tähän aamuun (klo 6) saakka.

Alemmassa kuvassa satelliittiseurannan antamia paikannuksia (15 min välein) myös Minnan lentoliikenteestä eiliseltä.

13.9.2020 Pysyi eilisen päivän ja yön samassa paikassa liikkuen vain satoja metrejä. Ruokaa tarjolla?
14.9.2020 Teki eilen aamulla pienen (10 km) koukkauksen kaakkoon mutta sitten suuntasi eilisestä asemapaikasta noin 6 km pohjoiseen. Alle 10 km päähän Salosta, jonne asettui klo 13 tähän aamuun asti. Peltomaisema, metsän reunassa. Asutusta lähellä (alle 500 m muutama talo, alle 1 km monta taloa).
15.9.2020 Minna siirtyi muutaman kilometrin eilen iltapäivällä etelään. Viihtyi eilisen ja yön edelleen reilun peninkulman päässä Salosta, jossa klo 6. Asemapaikka metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä.
16.9.2020 Minna pysynyt samalla paikalla edelleen, liikkuen vain muutaman sadan metrin säteellä. Asemapaikka metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.

17.9.2020

Edellisten muutaman päivän viihtymistä asuttujen peltomaisemien pienissä metsiköissä pidetään hieman epätyypillisenä miljöönä merikotkalle. Tai sitten tämä vaan on uutta tietoa kun näiden aikuisten, vielä pesimättömien, merikotkien liikkeistä ei ole ollut havaintoja? Toisaalta, onhan pelloilla varmaan saalistettavaa.

Sama tilanne jatkuu: Minna pysynyt samalla paikalla edelleen, liikkuen vain muutaman sadan metrin säteellä. Asemapaikka metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.
18.9.2020 klo 6 Sama tilanne jatkuu: Minna pysynyt samalla seudulla, yöpyen kymmenen km eilisen yöpymispaikasta. Asemapaikka taas metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.
19.9.2020 klo 6 Sama tilanne jatkuu: Minna pysynyt samalla seudulla, yöpyen samassa paikassa kuin edellisenä yönä. Liikkunut vain parin kilometrin säteellä. Asemapaikka siis metsikkö peltojen keskellä, asutusta muutaman sadan metrin päässä, Salon seudulla.
20.9.2020 klo 6 Salon seudulla edelleen. Siirtyi päivän aikana 14 km:n päähän Salon eteläpuolelle, jossa myös yöpyi.

21.9.2020 klo 6

Salon seudulla edelleen. Siirtyi päivän aikana 14 km:n päähän edellisen yön yöpymispaikkaan, Salon koillispuolelle, jossa yöpyi.

Kuvassa Minnan yöpymispaikat Pohjois-Savosta lähdön jälkeen.

22.9.2020 klo 6 ja klo 20

Lähetin lähettää edellisen 24 h:n sijainnit jatkossa klo 20 ja paikannukset nyt 2 h välein.

Klo 6: Siirtyi eilen päivän mittaan rauhallisesti pysähdellen 41 km luoteeseen, lähelle Auraa, jossa yöpyi taas pellon laidassa.

Klo 20:

Aamulla teki pienen koukkauksen etelään päin, istusteli muutamassa paikassa ja sitten lähti päätyi illaksi 7 km päähän lähelle Karinaista. Päivän lentomatka 25 km.

 

23.9.2020 (17:30 viimeinen paikannus) Vaihtanut vähän paikkaa muutaman kerran eilisellä seudulla (Varsinais-Suomi) Karinaisen-Pöytyän tienoilla. Lentänyt 20 km ja päätynyt 5 km eilisestä yöpymispaikasta luoteeseen, lähelle Pöytyää.
24.9.2020 klo 19:20 Pöytyän tienoilla Varsinais-Suomessa edelleen pyöri. Reilu 20 km liikkui päivän aikana. Yöpymispaikaksi tuli tänä iltana muutama kilometri Pöytyän keskustasta luoteeseen.

25.9.2020 klo 19:20

Nyt siirtyi Minna takaisin mereisiin maisemiin Saaristomerelle Kumlingen pohjoispuolelle. Suora etäisyys aamu/ilta 115 km mutta varmaankin päivän mittaan parisataa km lennellyt. Alkoivatko kaurisraadot kyllästyttää mantereella?

26.9.2020 klo 17:45

Länteen, Ahvenanmaalle! Minna siirtyi päivän aikana noin 100 km länteen päätyen Saltvikin pohjoispuolelle.
27.9.2020 klo 18:00 Siirtyi puolen päivän jälkeen läntiselle Ahvenanmaalle, Eckeröhön, jossa oli aikaisemminkin (2-5.9).

28.9.2020 klo 17:30

Minna pyyhkäisi 75 km länteen eli Ruotsiin!
29.9.2020 klo 17:50 Liikkunut Ruotsissa vain parin kilometrin alueella, maaseututeurastamon lähellä.

30.9.2020 klo 19:20

Ruotsissa edelleen. Minna lenteli päivän aikana vajaa sata kilometriä ja asettui lähemmäs Uppsalaa, noin 40 km eilisestä yöpymispaikasta. Peltomaisema, metsä reuna.

1.10.2020 klo 17:30

Edelleen Ruotsissa Uppsalan seudulla siirtyi parikymmentä kilometriä Uppsalaan päin.

2.10.2020 18:23 Ruotsin aikaa

Minna siirtyi reilut 50 km lounaaseen, lähelle Västeråsia. Siellähän on paljon suomalaisia….

3.10.2020 18:17  Ruotsin aikaa

Minna lensi Mälaren’in yli lounaaseen (alle 50 km) kohti Eskilstunaa. Jäi sinne yöpymään.

Minna pysynyt melkein samassa paikassa ainakin aamupäivän (viimeinen paikannus ennen puolta päivää) Eskilstunan lähellä.

5.10.2020 klo 18:12 Ruotsin aika

Minna siirtyi iltapäivällä (5/10)Ruotsissa n 50 km etelään, Katrineholmin eteläpuolelle.

6.10.2020 klo 17:20 Ruotsin aika

Minna on pysytellyt samassa paikassa koko päivän mihin eilen saapui. Muutaman kilometrin päässä Katrineholmista. Yöpyy nyt kahden kilometrin päässä viime öisestä yöpuusta.

7.10.2020 kl 18:08 Ruotsin aikaa

Minna siirtyi päivän aikana 45 km lounaaseen, Finspångin eteläpuolelle.

Minna flyttade 4,5 mil sydväst, söder om Finspång

8.10.2020 kl 18:08 (Svensk tid)

Minna fortsatte förbi Linköping några mil. Tänker övernatta väster om Hägertstad, i Dansbo. Distans mellan övernattnings ställen sex mil. Totalt flygrutt drygt tio mil.

Minna jatkoi matkaansa etelään, lensi Linköpingin ohi ja päätyi yöpymään Hägerstadin länsipuolelle, Dansbohon. yöpymispaikkojen välimatka 60 km, lensi päivän aikana yli 100km.

 

9.10.2020 klo 18:06 (Ruotsin aika)

Flög fem mil under dagen och hamnade två mil söder om gårdagens övernattningsställe, en dryg mil sydväst från Kisa.

Lensi päivän aikana 53 km ja päätyi 20 km eilsestä yöpymispaikasta etelään päin, reilu peininkulma luoteeseen Kisasta.

10.10.2020 kl 17:35 (Ruotsin aika)

Minna fortsatte sin färd sex mil till nordväst. Finns nu mellan Eksjö och Vetlanda.

Lounaaseen on Minnan matka. Nyt 60 km Eksjön ja Vetlandan välissä olevalle järvelle.

11.10.2020 kl 18:02 (ruotsin aika)

Vår fågel flyttade knappt två mil söderut, strax söder om Vetlanda.

Lintumme jatkaa matkaa etelään, nyt vajaa kaksi peninkulmaa, aivan Vetlandan eteläpuolelle.

 

12.10.2020 kl 18:00 Svensk tid

Minna fortsatte en mil sydväst, mellan Myresjö och Korsberga.
Minna jatkoi matkaa peninkulman lounaaseen, Myresjön ja Korsbergan välille.

 

13.10.2020 kl 17:40 Svensk tid

Idag tog Minna litet länge flygtur, åtta och halv mil sydväst. Nu övernattar en mil sydost från Ljungby.

Hieman pidempi siirtyminen lounaaseen. 85 km oli matka ja nyt peninkulman päässä Ljungbystä kaakkoon.

14.10.2020 klo 17:10 Saksan aikaa

Minna flög till Tyskland, nästan 30 mil. Finns nu mellan Rostock och Sassnitz.

Minna lähti Keski-Eurooppaan.  Lensi 300 km Saksaan. Nyt Sassnitzin ja Rostockin välillä.

 

15.10.2020  6:18 PM German  (Central European daylight saving time)

Is Minna at home now? Took she only a summer visit to Finland?
She came to Northern Pommern yesterday (14 Oct 2020) and stayed almost at the same place, only 10 km:s from yesterdays sleeping place.
Onko Minna tullut kotiinsa? Oliko vain kesäretkellä Suomessa?
Saapui eilen Etu-Pommeriin ja pysynyt melkein samalla paikalla koko päivän. Lennellyt päivän mittaan vain 10 km ja yöpyy nyt vain 10 km päässä eilisestä yöpymispaikastaan, noin 30 km Rostockista itään.

 

16.10.2020    5:00 PM German time

Minna is staying at the same place in Northern Pommern. Has moved only about 5 km. East of Rostock, south of Marlow.

Minna pysytellyt Etu-Pommerissa ja liikkunut vain viitisen kilometriä päivän aikana. Rostockin itäpuolella, Marlowin eteläpuolella.

17.10.2020    6:02 PM German time

Minna likes Northern Pommern. Took a total 35 km:n flight to south of Stralsund to overnight there.
Minna tuntuu viihtyvän Etu-Pommerissa. Lenteli päivän aikana kohti Stralsundia ja jäi yöpymään sen eteläpuolelle, 35 km päähän edellisestä yöpuusta.

18.10.2020   7:01 PM German time

Minna still in Vor-Pommern. Now in Rügen, new Sassnitz. About 38 km:s north east from yesterday.
Etu-Pommerissa Minna edelleen. Nyt yöpyy 38 km koilliseen eilisestä paikasta. Lähellä Sassnitz’ia, Rügenissä.

19.10.2020   6:01 PM German time

 

Minna still in Rügen, Vor-Pommern. Moved about 20 km:s and staying overnight 15 km:s from yesterday.

Minna edelleen Rügenissä, Etu-Pommerissa. Lenteli pienellä alueella päätyen yöpymään vain 15 km:n päähän viime yöpaikastaan.

20.10.2020   at 5:54 PM German time

Minna still in Rügen, Vor-Pommern. Moved  around about 20 km:s and staying overnight 9 km:s from yesterday.
Minna edelleen Rügenissä, Etu-Pommerissa. Lenteli pienellä alueella yhteensä 20 km päätyen yöpymään vain 9 km:n päähän viime yöpaikastaan

 

21.10.2020 at 5.59 PM German time

Still spending time in Vor-Pommern. Only 4 km:s from yesterday. Minna has been flying around about 30 km:s today.
Aika kuluu edellee Etu-Pommerissa. Lennellyt suppealla alueella 30 km ja yöpyy vain 4 km:n päässä eilisestä.

22.10.2020 at 5:49 PM German time

Still staying in Vor-Pommern, Rügen, East from Stralsund. 20 km:s from yesterday.
Etu-Pommerissa yhä. Parikymmentä kilometriä eilisestä siirtynyt etelään. Stralsundin itäpuolella nyt.

23.10.2020 PM 5.57 German time

Staying still in Vor-Pommern. Took a flight from Rügen to continent. Only 12 km:s from yesterday.
Lähti Rügenistä mantereelle. Lenteli 32 km ja päätyi 12 km:n päähän eilisestä.

24.10.2020 at 7:01 PM German time

Staying in Vor-Pommern. Was flying today 32 km but staying night only 5 km from yesterday.
Pysyttelee melkein paikoillaan Etu-Pommerissa. Lenteli 32 km:n kierroksen mutta päätyi yöpymään vain viiden kilometrin päähän aamusta.

25.10.2020 at 6:01 PM German time

Staying still in Vor-Pommern. Was flying today 20 km but staying night only 230 meters from yesterday.
Pysyttelee melkein paikoillaan Etu-Pommerissa. Lenteli 20 km:n kierroksen mutta päätyi yöpymään vain parinsadan metrin päähän aamusta.

26.10.2020 > 

Comments only on the map above.
Seuranta 26.10 jälkeen vain ylläolevalla kartalla.