Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Itämeren iltarastit – rakkaudesta Itämereen

Itämeren iltarastien tunnelmaa Veijarivuoren rannalla 31.8.2023. Kuva: Marja Kurkela

Itämeri. Se tarjoaa elinympäristön monelle lajille rikastuttaen Suomen luontoa. Itämeren ekosysteemi on kuitenkin hauras ja edelleen vaarassa tuhoutua ilman herpaantumatonta työtämme sen hyväksi. Yhtenä päivänä vuodessa Itämeri saa ansaitusti jakamattoman huomiomme. Sen omaa juhlaa, Itämeripäivää, vietetään aina elokuun viimeisenä torstaina. Tänä vuonna tapahtumapäiväksi osui 31. elokuuta.

Veijarivuoren uimarannalla Lauttasaaressa Itämeripäivää vietettiin jo toisena peräkkäisenä vuotena. Helsyn tempaus kantoi nimeä Itämeren iltarastit. Iltarasteja alettiin järjestää vuonna 2021 Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin Itämeriryhmän aloitteesta. Tuolloin tapahtumapaikkana oli Kivinokka. Helsystä tuli yksi tapahtuman järjestäjistä Itämeriryhmässä toimineen Helsyn aktiivin Minna ”Myy” Tiitisen ansiosta. Itämeriryhmän pienen koon vuoksi toimintaan kaivattiin lisää tahoja, ja myöhemmin Helsy otti päävastuun Itämeren iltarastien järjestämisestä.

Tämän vuoden tapahtuma keräsi ennakkomainonnan ansiosta kiinnostuneita kävijöitä kaikista ikäluokista siitä huolimatta, että sateen uhka leijui ilmassa aamusta alkaen. Aiempi, runsas sade oli kairannut rantaa syville uurteille valumavesillään. Uimakopeissakin lattioita peitti tulvavesi. Voimakas tuuli nostatti meressä vaahtopäitä ja loi samalla alkuvoimaisen tunnelman Itämeren iltarasteille.

Tapahtuman työryhmä ja yhteistyötahot halusivat eri rastien avulla nostaa esille Itämeren ainutlaatuisuuden ja haavoittuvuuden sekä hyödyntää mahdollisuuden opastaa kävijöitä. Viime vuodelta tuttuja rasteja olivat lintujen tarkkailu- ja leväpisteet, tutustumismahdollisuus vieraslajeihin, suosittu roskien keräyspiste sekä ohjatut keppihevoskierrokset.

Linturastilla tarkkailtiin merenrannan lintuja. Kuva: Marja Kurkela
Levärastilla tutustuttiin leviin ja vesikasveihin. Kuva: Marja Kurkela
Levärastilla oli esillä mm. puna- ja ruskoleviä. Kuva: Marja Kurkela
Anarkistimartat auttoivat ahkerasti roskien keräyspisteellä. Kuva: Marja Kurkela
Ratsastamisen lisäksi kepparikierroksella tutustuttiin luontoon. Kuva: Marja Kurkela
Kepparikierrokselle olivat myös aikuiset tervetulleita. Kuva: Marja Kurkela

Tänä vuonna kiinnostusta herättivät myös aivan uudet rastit. Kemianluokka Gadolin oli koonnut vierailijoita varten pienoislaboratorion, jossa sai testata muun muassa meriveden fosfaattipitoisuutta. Näkyvän ja suositun lisän tapahtumaan toi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH). Hengenpelastustaitoja pääsi harjoittelemaan kuivalla maalla erilaisin pelastusvälinein leikkimielisellä radalla. Sään haasteellisuuden vuoksi osa suunnitelluista aktiviteeteistä jäi toteuttamatta, mutta se ei menoa haitannut.

Kemianluokka Gadolinin pienoislaboratorio. Kuva: Marja Kurkela
Meriveteen liittyviä labrahommia. Kuva: Marja Kurkela
SUH oli suunnitellut tapahtumaan leikkimielisen radan, jolla osallistujat pääsivät harjoittelemaan hengenpelastustaitoja kuivalla maalla. Kuva: Marja Kurkela
Hegenpelastuksen ”kuivaharjoittelua”. Kuva: Marja Kurkela

Tasan kello 18 Itämeren aallokkoon kahlasi määrätietoinen uima-asuinen joukkio. Tempaus oli Helsyn järjestämä osa Pulahdusta, jonka tarkoituksena oli saada joukolla ihmiset kastautumaan samanaikaisesti erilaisissa vesistöissä. Pulahdukseen hyväksyttiin myöhemminkin tapahtuman aikana veteen varta vasten uskaltautuneet.

Rohkeat pulahtajat. Kuva: Marja Kurkela
Pulahduksen ideana on nauttia vesistöjen tuomista virkistysmahdollisuuksista sekä kiinnittää huomiota Itämeren ekologiseen tilaan. Kuva: Marja Kurkela

Itämeren iltarasteilla vieraili enimmäkseen lapsiperheitä. Kävijöitä oli enemmän kuin viime vuonna. Jotta tulevina vuosina yhä useampi luonnosta kiinnostunut löytää tapahtuman, on mainontaa jatkettava aktiivisesti. Hyvin suunniteltu oli kuitenkin puoliksi tehty. Onnistuneesta tapahtumasta kertoivat kävijöiden jättämät kiitokset ja toiveet pidentää jatkossa tapahtuman kestoa.

Infopisteeltä sai esitteitä ja niiden mukana lisätietoa mukaan kotiin. Kuva: Marja Kurkela

Infopisteeltä vierailijat saivat lähtiessään vielä mukaansa esitteitä Helsyn ja muiden järjestäjien monipuolisesta toiminnasta. Samalla oli mahdollisuus jättää henkilökohtainen viesti Itämerelle. Kuvasaldo viesteistä kiteyttää sen, mikä meille kaikille lienee yhteistä: rakkaus Itämereen. Uskomme, että Itämeren iltarastit oli merkittävä, paikallinen pisara tiedon mereen, joka saisi tulevaisuudessa aikaiseksi lisää konkreettisesti puhtaita aaltoja myös omassa Itämeressämme.

Kaunis kiitos kaikille iltarasteilla kävijöille, tapahtuman järjestäjille, avustajille ja yhteistyökumppaneille!

Teksti: Eeva ”Eve” Rantala

Kirjoittaja on Helsyn aktiivi ja Helsyn kelluja.

Itämeren iltarasteilla 2023 mukana olivat:

Anarkistimartat https://www.anarkistimartat.fi/

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys https://www.sll.fi/helsinki/

John Nurmisen Säätiö https://johnnurmisensaatio.fi/

Kemianluokka Gadolin http://www.kemianluokka.fi/

Luontoliiton Uudenmaan piiri https://www.luppi.fi/

Natur och Miljö https://www.naturochmiljo.fi/

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri https://www.sll.fi/uusimaa/

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto https://suh.fi/