Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

KHO hylkäsi Pirkkolan liikuntahallin valituksen

Keskuspuiston Pirkkolaan uutta liikuntahallia havitteleva yhtiö kärsi pahan tappion korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Havainnekuva Pirkkolan hallista suunnitellulla sijainnilla. Kuva: Julius Jääskeläinen / Keskuspuistoryhmä

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Pirkkolan liikuntahalli Oy:n purkuhakemuksen. Halliyhtiö halki purkuun Helsingin hallinto-oikeuden kesäkuista päätöstä asettaa hallityömaa täytäntöönpanokieltoon.

Yhtiö jätti purkuhakemuksensa heinäkuun ensimmäinen päivä, pyytäen kiireellistä käsittelyä. KHO toimikin ripeästi, ja jo 17.7 hakemus tyrmättiin. 1)

Halliyhtiöllä on Pirkkolaan toukokuussa 2019 myönnetty lainvoimainen rakennuslupa, ja tämän vuoden toukokuussa kaupunki myönsi yhtiölle lainan hallin rakentamiseksi. Rakentamisesta jätettiin kuitenkin valitus, ja hallinto-oikeus määräsi paikalle täytäntöönpanokiellon, kunnes valitus on tutkittu ja ratkaistu.

KHO:lle jättämässään 18-sivuisessa purkuhakemuksessa yhtiö väitti kiellon syntyneen väärässä järjestyksessä ja perustuvan vääriin luontotietoihin. KHO selvisi paljon lyhyemmillä perusteilla hylätessään hakemuksen: ”Hakemuksen tueksi ei ole esitetty sellaisia syitä, joiden johdosta siihen, kun otetaan huomioon oikeudenkäynnistä hallintoasioista annetun lain 117 §, voitaisiin suostua. Tämän vuoksi hakemus on hylättävä”.

Päätös ja sen perustelu ovat huomattavan tylyt.

Keittiön kautta?

Yhtiön oli tarkoitus aloittaa rakentaminen kesäkuussa. KHO:lle se valitti kärsivänsä miljoonan euron tappion, ellei rakennustöitä voida aloittaa ennen syksyä. Käynnissä oleva valitusprosessi voi kestää vuoden, jopa useampia, joten mitä yhtiö nyt aikoo tehdä?
”En tunne suomalaista oikeuskäytäntöä, joten lakitoimistomme hoitaa asiaa”, vastaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kirsi Eräkangas.

Nyt on kuitenkin ylimmän tuomioistuimen päätös, ettei täytäntöönpanokieltoa kumota. Kai tilanne yhtiöltä jotain toimia aiheuttaa?

”Katsotaan nyt kauanko tilanne kestää”.

Aiotte siis katsoa läpi koko valitusprosessin?

”Eihän sitä tiedä kauanko tämä kestää”, Eräkangas vastaa hieman kryptisesti.

Purkuhakemuksesta ilmenee halliyhtiön pyrkineen vaikuttamaan hallinto-oikeuteen niin sanotusti keittiön kautta, ohi varsinaisen valitusprosessin, uuden päätöksen saamiseksi. Tämä on poikkeuksellista. Vihjaako Eräkangas yhtiöllä edelleen olevan käynnissä tällainen privaatti vaikutuskampanja tuomioistuimiin päin?

Miksi siirto ei kelpaa?

Ratkaisuksi oikeudellisesti hieman erikoiseen tilanteeseen ja koko kiistaan on ehdotettu hallin siirtämistä toiseen paikkaan, kuitenkin samalla alueella pysyen. Tällöin se tulisi jo olemassa olevien rakennusten jatkeeksi, eikä kaventaisi Keskuspuistoa, kuten nykysuunnitelmissa.

Hallia vastustavan Keskuspuistoryhmän laatimat havainnekuvat näyttävät ainakin maallikon silmissä siltä, että siirto olisi helppo toteuttaa.

Siirrolla voitaisiin ohittaa pitkä valituskierros. Sitä kannatti kesäkuussa Ylen haastattelussa apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr), ja sen puolesta on puhunut myös muun muassa kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Atte Kaleva (kok). 2)

Halliyhtiössä ollaan kuitenkin siirtoa vastaan.

”Kaikenlaisia epärealistisia ehdotuksia on tehty”, kuittaa Kirsi Eräkangas.

Mikä niistä tekee epärealistisia?

”Se, että me hylkäisimme vanhan suunnitelman ja aloittaisimme kokonaan uuden projektin”

Sekö olisi kokonaan uusi projekti, jos hallia siirrettäisiin sata metriä?

”Totta kai se olisi. Ensinnäkin, kuka maksaa meille tähänastisen työn? Toisekseen, se olisi aivan eri halli, täysin uusi projekti, pitäisi laatia uusia kaava, hakea uudet luvat. Menisi ehkä viisi vuotta, ennen kuin pääsisimme rakentamaan”, väittää Eräkangas.

”Jos joku tuo meille kolme miljoonaa euroa, niin katsotaan sitten”.

On esitetty oikopolkua: hallin paikkaa siirrettäisiin poikkeuspäätöksellä, ja kaava-asiat hoidettaisiin myöhemmin.

”Joku siitä kuitenkin valittaisi”, Kirsi Eräkangas arvioi.

Teksti:

Mikko Niskasaari

kirjoittaja on vapaa oikeus- ja ympäristötoimittaja, sekä Helsyn hallituksen jäsen.

LÄHTEITÄ JA LISÄTIETOJA:

1) KHO 17.7.2020. päätös H223/2020,
Dnro 20875/03.04.04.04.24/2020

2) 17.6.2020: ”Helsinki on valmis neuvottelemaan kiistellyn Keskuspuiston urheiluhallin uudesta paikasta – Halliyrittäjä: ”Suojellaanko mieluummin sammalta kuin lapsia?”, https://yle.fi/uutiset/3-11406966