Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsyviesti 7/2019

Helsyviesti syyskuu 2019

Arvokkaita metsäkohteita uhattuina! Juhlavuoden suunnittelu alkaa! Syksyn retkitarjonta tiiviissä paketissa! Lisäksi syyskuun Helsyviestissä asiaa mm. jokamiehenoikeuksista ja uudesta järjestösihteeristä.

 

HELSYUUTISIA

Vuosi 2020 on Helsyn 50. toimintavuosi – on siis juhlan paikka! Juhlavuoden toiminnan ja tapahtumien suunnittelu aloitetaan kaikille avoimilla kokouksilla 25.9. ja 3.10. Kokoukset alkavat klo 17.30 ja ne järjestetään Suomen Luonnonsuojeluliiton tiloissa Lauttasaaressa. Tarjoilujen varaamiseksi pyydämme ennakkoilmoittautumista alla olevan linkin kautta.

Ilmoittaudun suunnittelukokouksiin: https://forms.gle/ZQ142JFKrck8sy5EA

Luvassa on myöhemmin syksyllä myös ensi vuoden ”varsinaisen” toiminnan suunnittelupäivä – tästä luvassa lisää myöhemmin Helsyn kanavilla.

Syyskokous

Helsyn syyskokous järjestetään Kruunuhaassa, Tieteiden talolla keskiviikkona 20.11. Ohjelma ja virallinen kokouskutsu julkistetaan myöhemmin.

Helsyblogi

Rajoittaako Helsinki jokamiehenoikeuksia? Lue toimittaja Mikko Niskasaaren mielenkiintoinen kirjoitus helsyblogista

Uusi järjestösihteeri

Helsyn uudeksi järjestösihteeriksi on valittu Aapo Salmela. Salmela on helsinkiläinen biologi ja luontoharrastaja, jolla on kokemusta järjestötyöstä mm. Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen, Tringan, suojelusihteerin tehtävistä. Salmela on lisäksi aktiivinen linturetkiopas, jonka vapaa-aika kuluu lähinnä Vanhankaupunginlahdella retkeillessä. ”Järjestösihteerinä aion panostaa erityisesti yhdistyksen viestinnän kehittämiseen”, kertoo Salmela ja jatkaa ”mutta uskon kokemukseni auttavan myös yhdistyksen suojelu- ja retkitoiminnassa – jos ei muuten, niin lähden ainakin mielelläni opastamaan linturetkiä!”.

Järjestösihteerin tavoittaa osoitteesta helsy(AT)sll.fi tai puhelimitse numerosta +35850 301 1633 (parhaiten tiistaista torstaihin).

 

AJANKOHTAISTA KAAVOITUKSESSA

Herttoniemen aluesuunnitelma uhkaa alueen viheryhteyksiä ja luontoarvoja. Alueen rajaukseen kuuluu iso osa Vanhankaupunginlahden itäpuolen metsiä ja arvokkaita viheralueita Roihuvuoren suunnalla. Suunnitelma ei huomioi alueen metsäluonnon arvoja ja mahdollistaisi voimakkaan puuston käsittelyn ja poistamisen. Kaupunki kerää suunnitelmasta kommentteja 30.9. asti – kannustamme kaikkia asiasta kiinnostuneita muistuttamaan kaupunkia alueen luontoarvojen tärkeydestä! Suunnitelmaa voi kommentoida täällä: https://kerrokantasi.hel.fi/herttoniemenaluesuunnitelma?headless=false&lang=fi

Lisää tietoa aiheesta täältä:

https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kehittamissuunnitelmat/herttoniemen-aluesuunnitelma

Herttoniemi-seura järjestää alueelle kaavakävelyt:

maanantaina 23.9.  klo 17.00 kävely Herttoniemen selännemetsän ja muutaman pienen puiston alueille

tiistaina 24.9. klo 17.00 kävely Herttoniemenrantaan

Kävelyjen lähtöpaikkana Herttoniemen metroasema, läntinen uloskäynti (K-Market Hertan puolella).

Kumpulanmäen asemakaava uhkaa jyrätä arvokkaan jalopuumetsikön rakentamisen alle. Helsyn mielestä luontoarvoiltaan merkittävä ja maisemallisesti tärkeä alue tulee suojella. Lue koko kannanotto täältä.

Meri-Rastilan länsiosan asemaakaavaehdotus on erityisen ongelmallinen Rysäpuiston luoteisosan sekä Ole Kandelinin puiston itäkoillisosan metsien rakentamisen vuoksi. Lisää aiheesta: https://kartta.hel.fi/Applications/hanke/showplan.aspx?sour=haku&id=2015-002625&map=yes

Malmi-Pukinmäen alueella alkaa aluesuunnitelman laatiminen. Suunnitelmia voi kommentoida 13.10. asti. Lisää aiheesta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kehittamissuunnitelmat/malmin-pukinmaen-aluesuunnitelma

Edellä mainittujen lisäksi seuraamme tarkasti mm. jälleen kuolleista nousseen keskustatunnelin suunnittelua sekä kansallinen kaupunkipuisto – hankkeen etenemistä.

Asukastilaisuuksia aluesuunnitelmista

Tutustu ja vaikuta oman kaupunginosasi tekeillä oleviin aluesuunnitelmiin täällä

Seuraa Helsyn tekemiä kannanottoja Helsyn sivuilla: https://www.sll.fi/helsinki/arkisto/ajankohtaista/kannanotot/

Helsingin maankäytön suunnittelusta löydät tietoa täältä:

Helsingin avoimet kuulutukset
https://kerrokantasi.hel.fi/

 

SYKSYN TAPAHTUMIA MEILLÄ

La 28.9. ”Reitti 2020” -vaellus Vuosaaresta Sipoonkorpeen. Lue lisää: https://www.sll.fi/helsinki/tapahtuma/reitti-2020-vaellus-vuosaaresta-sipoonkorpeen/

La-Su 5-6.10. Syysmyrsky – koko perheen luontotapahtuma Uutelassa, Vuosaaressa. Tapahtumasivulla nyt päivitetty aikataulu. Lue lisää: https://www.sll.fi/helsinki/tapahtuma/syysmyrsky-luontoviikonloppu-uutelan-meriharjussa/

 

JA MUUALLA

Su 22.9. klo 11–14 Ruokasieniretki Petikon metsään. Vantaa, Petikko, Tallimäentien parkkipaikan länsireuna.
Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistys järjestää. Lue lisää:
https://www.sll.fi/vantaa/tapahtuma/ruokasieniretki-petikon-metsaan/

Ti 24.9. klo 17–20 Alueiden ja kaupunkien tulevaisuus: Ääripäinä kasvukeskukset ja väestöä menettävä maaseutu.
Alustajina Eero Holstila, kaupunkipolitiikan neuvonantaja, MDI ja Christell Åström, pääsihteeri Maaseutupolitiikan neuvosto.
Tulevaisuuden tutkimuksen seura – Helsingin toimintaryhmä järjestää,
Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki
https://www.tutuseura.fi/seura/futurinfo/2019-3/

Su 29.9. klo 13–15 Tyrskyretki Harakan saarelle. Yhteysvene lähtee Ullanlinnan laiturista. Helsingin kaupunkiympäristö järjestää. Lue lisää: https://www.myhelsinki.fi/fi/n%C3%A4e-ja-koe/tapahtumat/tyrskyretki-harakan-saarelle

Tapaa hämähäkkitutkija työssään –tiistaisin klo 13–16 Luonnontieteellisen museon työpajassa syys–lokakuussa.
https://www.luomus.fi/fi/luomuksessa-tapahtuu?gclid=EAIaIQobChMIypre0vDa5AIV

Ursan tähtitaivasretkiä (https://www.pimeataivas.fi/tapahtumia/):

Pe 27.9. Tähtikahvit Linnunradan alla Malmin lentokentällä klo 22.

Ti 8.10. Herttoniemi, Majavakallio (Majavatien päässä) klo 20.

 

Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenet:

Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla. Helpoiten pääset päivittämään omat tietosi
Luonnonsuojeluliiton sivuilla: https://rekisteri.sll.fi/jasentiedot/

 

Helsyviesti on Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen sähköinen uutiskirje. Kehitysehdotuksia, toiveita ja vinkkejä voi lähettää osoitteseen helsy(AT)sll.fi. Seuraava Helsyviesti ilmestyy lokakuussa 2019.

Seuraa Helsyä myös Facebookissa ja Instagramissa!