Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsyviesti 2/1 2019

Kuva: Mikko Niskasaari

Hyvä Helsyviestin lukija,

alkanut toimintavuosi 2019 on Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen 49. toimintavuosi. Vuosi käynnistyi Helsyn uuden hallituksen kokoontumisella ja samalla myös yhdistyksen tapahtuma- ja retkikausi pyörähti käyntiin.

Tässä tammikuun toisessa uutiskirjeessä on paljon mielenkiintoisia tapahtumia – poimi ne kalenteriisi!

HELSYUUTISET JA HELSYN TULEVAT TAPAHTUMAT

Helsyn uusi hallitus kokoontui ensimmäisen kerran 21.1.2019. Helsyn hallituksen varsinaiset jäsenet ovat: Riitta Malve, Sini Vuorinen, Mirko Nieminen, Mikko Niskasaari, Matti Lipponen ja Antti Halkka, sekä varajäsenet Timo-Matti Fahmy, Christina Lindén, Timo Kalanti ja Eeva Kuuluvainen. Helsyn hallituksen puheenjohtajana toimii Mika Välipirtti.

TERVETULOA TALOSAAREN TORPALLE!

Helsyn Torppa sijaitsee merenrannalla Östersundomin Talosaaressa vanhojen metsien äärellä. Talosaari on upea luontokohde ja talvisin varsin mainio päiväretkikohde esimerkiksi linturetkelle. Nyt tammikuussa kuusitiaiset laulavat ja Talosaaren korpeilla on pesinnän valmistelut käynnissä.  Tikkoja näkee varmuudella, sillä Talosaari on lahopuustoltaan Helsingin parhaita metsiä. Myös lehtopöllön huhuilua on jo kuultu. Tiesithän, että Helsyn jäsenenä voit nauttia Talosaaren luonnonrauhasta ja yöpyä Torpalla maksutta! Tiedustelut: Helsy@sll.fi

Lisätietoa Torpasta löydät täältä

Torpalle pääset julkisilla kulkuneuvoilla: busseilla 93 ja 841 pääsee Uutta Porvoontietä Talosaaren tiehaaraan, josta on noin 4 km kävely Torpalle, Talosaaren (Husön) ratsastuskeskuksen kautta. Koulujen lukukausina, arkisin pääsee puoliväliin bussilla 91. Vuosaaresta ja Mellunmäen metroasemalta Torpalle tulevat hyvät pyöräreitit, hienojen luonnonsuojelualueiden kautta.

TULE BLOGGAAMAAN!

Askarruttaako sinua jokin ympäristöasia? Sykkiikö sydämesi Helsingin luonnolle? Anna äänesi kuulua luonnon puolesta ja tule Helsyblogin kirjoittajaksi! Helsyblogi esittelee monipuolisesti pääkaupunkiseudun luontoa, ilmiöitä ja ihmisiä luonnonsuojelun keskiössä ja sen ympärillä, sekä tarkastelee kriittisesti ja harkitusti päätöksentekoprosesseja.  Kiinnostuitko? Ota yhteyttä järjestösihteeriin helsy@sll.fi.

HELSYN TULEVAT RETKET JA TAPAHTUMAT

Voit tutustua Helsyn syksyn retkitarjontaan tarkemmin Tapahtumat– sivultamme. Ilmoittautumislomakkeet ovat käytössä retkiin, joihin se vaaditaan. Kyseessä on alustava retkiaikataulu, johon saattaa tulla muutoksia.

Su 3.2.2019  TALVENTÖRRÖTTÄJÄT FASTHOLMASSA

Aika: 3.2.2019, klo 13:00-15:00

Lähtöpaikka: Herttoniemen metroasema, K-Supermarket Hertan nurkalla
Opastetulla kävelyretkellä arvuutellaan sekä talventörröttäjiä että puita ja pensaita. Lisäksi havainnoidaan kääpiä, lintuja ja eläinten jälkiä. Fastholman lumiset metsät ja Vanhankaupunginlahden rantamaisemat ovat satumaisen kauniita. Koska retkellä seisoskellaan paljon, tarvitset lämpimät vaatteet ja jalkineet.

4. – 10. 2. 2019 LUONTO LAINASSA- kirjaston luontoviikko

Aika: 4. – 10.2.2019

Paikka: Arabianrannan kirjasto

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys järjestää Luonto lainassa -viikon yhdessä Arabianrannan kirjaston kanssa. Kirjastossa on viikon aikana esillä erityisesti ilmastoa käsittelevää kirjallisuutta. Lisäksi Arabianrannan kirjastossa voit viikon aikana myös tutustua Suomen luonnonsuojeluliittoon ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistykseen. Osallistu Luonto lainassa -viikkoon vierailemalla omassa kirjastossasi tai lainaamalla ilmasto-teemaa käsittelevää lukemista!

 

La 2.3. TALVIRETKI SANTAHAMINAAN   (Retki on täynnä)

Helsyn perinteinen historia- ja luontoretki Santahaminaan.

Pe 15.3.2019 PÖLLÖ- JA TÄHTIRETKI VUOSAARESTA TALOSAAREN TORPALLE

Aika: 15.3.2019, klo 20.-00.30.
Lähtöpaikka: Vuosaari, bussin 96 päätepysäkki Porslahdentien päässä, Porslahdentien ja Niinisaarentien risteys
Paluupaikka: Östersundom, Talosaaren Torppa

Lähdemme Vuosaaresta Porslahdentien ja Niinisaarentien risteyksestä ja vaellamme metsien läpi Porvarinlahden kautta Talosaaren Torpalle.Retki päättyy Talosaaren Torpalle, josta tulemme takaisin kimppakyydeillä. Voit halutessasi päättää retken jo Kantarnäsissa ja kävellä Talosaarentietä Uudelle Porvoontielle bussin 841 pysäkille.

Oppaat: Paul Segersvärd, television Luonto lähellä -ohjelman tekijä ja Tuukka Perhoniemi, tähtitieteellinen yhdistys Ursasta. Jos taivas on pilvinen, tähtiopastus jää pois.
Varusteet: Lämpimät vaatteet ja jalkineet, taskulamppu, tähtikartta, jos on, istuinalusta, eväät ja lämmintä juotavaa. Evästauko pidetään matkan varrella ulkona. Varaudu siihen, että metsäteillä voi olla lunta tai liukasta.
Retken vaativuus keskitasoa. Kulkuyhteydet aikatauluineen ja käveltävät kilometrit täydennetään verkkosivuillemme myöhemmin.

HUOM! Sopimuksesta voit myös yöpyä Torpalla ja seurata lintujen elämää seuraavana päivänä. Sovi asiasta järjestösihteerin kanssa, puh. 050 3011 633, helsy@sll.fi

 

La 23.3. TALVIRETKI SANTAHAMINAAN  II (Täynnä)

Helsyn perinteinen historia- ja luontoretki Santahaminaa.

La 27.4.2019 VAELLUS NIITTYKUMMUSTA LEPPÄVAARAN KAUTTA LUUKKIIN

Aika: 09.00-19.30

Kolme vaihtoehtoista lähtöpaikkaa:
klo 09.00 Niittykummun metroasema, länsipää, ylätasanne, matka Luukkiin 31,7 km
klo 12.00 Leppävaaran rautatieasema, raide 4, sisäänkäynnin yläpää, matka Luukkiin 22,7 km
klo 15.00 Uudenkyläntien bussipysäkki V1221, matka Luukkiin 13,1 km

Reitti on melko kaupunkimainen, mutta sisältää myös metsäosuuksia. Paikoin voi olla myös märkää ja liejuista, vaikka enimmäkseen kuljetaan hiekkateitä pitkin. Yllä mainittujen lähtöpaikkojen lisäksi reitillä on muutamia bussipysäkkejä, joissa voi luontevasti lopettaa vaelluksen.

Retken on arvioitu päättyvän kello 19.30 Luukissa. Etenemisnopeutena on käytetty noin 3,9 km/h, joka perustuu aiempiin kokemuksiin. Viimeiseen lähtöpaikkaan asti on aikataulusta pidettävä melko tarkasti huolta, mutta sen jälkeen aikataulu on enemmän viitteellinen.

Jokainen osallistuja vastaa itse omista eväistään, jaksamisestaan ja turvallisuudestaan. Retki vaatii hyvää peruskuntoa.

AJANKOHTAISTA KAAVOITUKSESSA:

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen valmistelu

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen valmistelu on loppusuoralla. Kaupunkiympäristön toimialan ympäristönsuojeluyksikkö on valmistellut Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen perustamisesityksen.

Voit antaa palautetta Haltialanmetsän rauhoitusesityksestä sekä hoito- ja käyttösuunnitelmasta.
Kommentteja voi lähettää 28.2. asti osoitteeseen ymk@hel.fi.

Suomenlinna, Vallisaaren ja Kuninkaansaaren asemakaava

Valli- ja Kuninkaansaaren virkistyskäyttöä ja luontomatkailua halutaan kehittää ja Kuninkaan saareen suunnitellaan matkailurakentamista. Helsy on huolissaan siitä, miten lisääntyvän käyttöpaineen alla Kuninkaansaaren ja Vallisaaren luontoarvot pystytään turvaamaan. Matkailurakentaminen vähentää alueiden luontoarvoja ja sulkee myös aluetta pois yleisestä virkistyskäytöstä.

 Hankekortti

ASUKASTILAISUUKSIA ALUESUUNNITELMISTA

Tutustu ja vaikuta oman kaupunginosasi tekeillä oleviin aluesuunnitelmiin: linkki
Seuraa Helsyn tekemiä kannanottoja Helsyn nettisivuilla.
Helsingin maankäytön suunnittelusta löydät tietoa täältä: Helsingin avoimet kuulutukset
https://kerrokantasi.hel.fi/

MUUTA

Ke 6.2.2019 TEEMAILTA MAUNULAN MAJALLA: kasveja pohjoisesta etelään

Aika: klo 18-20.00

Paikka: Maunulan Maja
Jorma Karjalainen pitää kasvikuvien katseluillan Maunulan ulkoilumajalla.
Kuvia esitetään Haltiatunturin takaa ja Kilpisjärven alueelta, myös etelästä mm. Ladun retkiltä Öröseen ja Ulko-Tammioon. Lopuksi voimme ihmetellä myös osallistujien kasvikuvia, voit ottaa niitä mukaan muistitikulla tai paperikuvina. Ei ilmoittautumista, tervetuloa!
Su 24.2.2019 KIERRÄTYSASIAA

Aika 13.-14.00

Paikka: Annalan huvila, Waseniuksen puistotie 1 / Hämeentie 154

Annalan huvilan tapahtumakahvila Café Annebergissa Ympäristökeskuksen kierrätysneuvoja paikalla.

 

3.11. – 12.5. JÄLKI – LUONTOKESKUS HALTIAN ERIKOISNÄYTTELY

Jälki- näyttely herättää ajatuksia, tarjoaa toivoa ja auttaa selviämään ympäristöahdistuksesta.

Pe 8.3.2019 KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO -SEMINAARI

Aika: 8.3.2019, klo 19. -21.00

Paikka: Oodi

Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin!- seminaarin ohjelma ja paikka tarkentuvat myöhemmin. Seminaarin järjestävät SLL:n Uudenmaan Piiri ja KKPH!- liike.

Parhain terveisin,

Anna Kääriäinen
Järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry