Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Tervetuloa Talosaaren Torpalle!

Valokuva: Kari Hakli, Helsingin kaupungin museo

Torppa oli ränsistynyt, 1800-luvun puolelta oleva huvila, jonka Helsingin luonnonsuojeluyhdistys vuokrasi Helsingin kaupungilta vuonna 1986. Siitä lähtien Helsy on korjannut ja pitänyt kunnossa Torppaa – pihapiiriä myöten.

Ihanteellinen sijainti luonnon tarkkailuun

Torpan kuistilta avautuu upea näkymä yli ruovikkoisen Torpvikenin, joka on Natura-verkostoon kuuluva lintulahti.  Talosaaren luonto on vaihtelevaa: on korkeita kallioita jäkälikköineen ja suopainan­teineen, rantakallioita, rantalepikoita, paloaukea, vanhoja laidunmaita ja niittyjä. Alueella on myös kalliojyrkänteitä, joihin muodostuu keväällä jännittäviä pienoisjäätiköitä. Eläimistö on rikasta niin nisäkkäiden kuin hyönteistenkin osalta.

Keväisin Torpan pihapiirissä kasvaa keltavuokkoja, käenrieskoja ja kiurunkannuksia. Alueella pesii monipuolinen linnusto, varsinkin tikkakanta on runsas: vakituisesti pesii sekä harmaapäätikka että useita palokärkiä ja käpytikkoja. Valkoselkätikka pesi varmuudella vuonna 2010 ja siitä on senkin jälkeen tehty havaintoja ympäri vuoden. Torpvikenillä saalistavat muun muassa ruskosuohaukat ja kalasääski eli sääksi, jonka reviiriin Talosaari kuuluu. Talvella voit bongata lintuja Helsyn ylläpitämällä ruokintapaikalla.

Keväisin voit aamuin illoin kuunnella mahtavaa lintukonserttia. Silloin Torpalla kannattaa jopa yöpyä.

Rakentaminen uhka Torpvikenin lintulahdelle

Helsingin kaupunki on suunnitellut rakentavansa laiturin ja uimapaikan aivan Torpvikenin Natura-alueen reunaan, mikä vaatisi ruovikkoisen rannan massiivista ruoppaamista. Uudenmaan Ely-keskus kuitenkin torppasi hankkeen vuonna 2012, joten kaupunki on peittänyt opasteista maininnan uimapaikasta eikä rantaa ole ruopattu.

Uhka on vain hetkellisesti väistynyt, sillä kaupunki on valittanut päätöksestä. Asia on kesken hallinto-oikeudessa. 

Torpalla voi järjestää tilaisuuksia ja yöpyä

Torppa on ensisijaisesti avoin Helsyn jäsenille. Sovi yöpymisestä aina etukäteen ja tuo omat lakanat tai makuupussit mukana. Saunoakin voit, tosin ilman uintimahdollisuutta. Sovi Torpan käytöstä torppatoimikunnan kanssa. Tiedustelut Helsystä: puh. 050 30 11 633 tai helsy(at)sll.fi

Kaikille avoimia talkoita ja luontotilaisuuksia, muun muassa pöllö-, lepakko- ja hyönteisretkiä, järjestetään myös. Kesäaikaan esimerkiksi järjestöt voivat varata taloa yksityistilaisuuksiin, lasten leiritoimintaan tai muuhun tarkoitukseen. Tästä sovitaan Helsyn torppatoimikunnan kanssa.

Kaikkien käytettävissä on myös vanhanajan tahko, ainoa oikea väline kirveen teroittamiseen. Lue lisää Helsyn tahkosta.

Saavutettavuus

Bussit: 93 ja 93K Itäkeskus–Landbo ja 841 Itäkeskus-Östersundom-Söderkulla. Poistu Uuden Porvoontien Talosaarentien pysäkillä (5007). Katso aikataulut Reittioppaasta (www.reittiopas.fi) ja anna osoitteeksi Talosaarentie 280, Helsinki.

Kävelymatka Talosaarentien ulkoilualueen alkuun Husön ratsastuskeskukselle noin 2,8 km. Sieltä Torpalle on noin 700 m.

Torpalla voi yöpyä sopimalla asiasta. Ota yhteyttä Helsyyn: puh. 050 30 11 633 tai helsy(at)sll.fi

Mitä teemme

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen toimintaryhmissä pääset vaikuttamaan kaupungin tulevaisuuteen, suojelemaan lähiluontoa, järjestämään…

Lue lisää

Hankkeet

Kaava- ja metsäryhmä

Retkitoiminta

Lepakkokerho