Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Piirikirje joulukuu 2022

Piirikirje on lähetetty Lapin piirin alueen yhdistysten virallisiin osoitteisiin ja suoraan yhdistysten henkilöjäsenille. Jos et saanut kirjettä sähköpostiisi, tarkista että olet ilmoittanut sähköpostiosoitteesi SLL:n jäsenrekisteriin. Asiaa voi tiedustella myös jäsenpalvelusta jasenasiat[at]sll.fi

Sisällys:
Alkutalven terveiset Lapista!
Lapin piirin esittely
Piirin työntekijät esittäytyvät
Luonto lainassa -teemaviikko
Luonto lainassa -virtuaalikahvit
Viestintäryhmä
Viestintäkoulutus
Muita tapoja aktivoitua!
Piirin vuosi 2022
Jäsenedut
Anna palautetta

Voit ladata PDF-version tästä tai klikkaamalla kuvaa!

Alkutalven terveiset Lapista!

Luonnonkierto on menossa vuoden pimeimpiä aikoja kohti. Lapin luonto lepää, horrostaa ja sitkeästi selviytyy läpi pimeän ja pakkasen. SLL Lapin piiri ei horrosta, vaan toimii vuoden ympäri aktiivisesti luonnonsuojelun parissa. Uusimpana ponnistuksenamme on viestintään ja yhdistysyhteistyöhön keskittyminen tiedottajamme Erika Weckströmin työpanoksen avulla.

Viimeisimpänä piirin tapahtumana oli syyskokous ja sen yhteydessä yleisötilaisuus ”Pohjolan vihreä siirtymä” 29.10. Kiitos kaikille syyskokoukseen osallistuneille! Yleisötilaisuuden puhujina olivat energiaomavaraisesti asuva jäsenemme Matti Voipio Lankojärveltä, tiede- ja tietokirjailija, ympäristöaktivisti Risto Isomäki, sekä suunnittelujohtaja Paula Qvick Lapin Liitosta. Risto Isomäen luento-osuudesta on tehty tallenne youtubeen. Klikkaa videoon tästä.

Ennen yleisötilaisuutta syyskokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi puheenjohtajan sijaisen Saara Laivamaan, joka aloitti pestinsä heti ja uuden piirihallituksen, joka aloittaa vuoden vaihteessa. Piirin hallituksen lisäksi piiri toimii aktiivisesti monella suunnalla ja kaikille kiinnostuneille riittää osallistumisen mahdollisuuksia. Millaista vaikuttamis- ja muuta toimintaa sinä toivoisit piiriltä? Haluaisitko lähteä itse mukaan vaikuttamaan? Tervetuloa matalalla kynnyksellä mukaan mahtavaan pohjoisen luonnonystävien joukkoon!

Saara Laivamaa

 

Lapin piirin esittely – mikäs se piiri olikaan?

Lapin piiri on Lapin luonnon edunvalvoja ja paikallisyhdistysten tuki. Olemme Suomen luonnonsuojeluliiton alueorganisaatio. Alueella toimivat paikallisyhdistykset ovat piirin jäseniä. Piirin tehtäviin kuuluu edistää luonnonsuojelua ja seurata paikallisia ympäristömuutoksia ja antaa luonnonsuojeluun liittyviä lausuntoja ja aloitteita. Piiri voi tehdä tutkimus- ja selvitystyötä. Yhteistyö sidosryhmien kanssa on tärkeä osa piirin työtä.

Toinen tärkeä tehtävä on tukea alueella toimivia paikallisyhdistyksiä. Piiri voi järjestää myös luonnonharrastustoimintaa kuten talkoita tai retkiä.

Piiri voi toimia koko läänin alueella: ottaa kantaa esimerkiksi kaavoitukseen, maankäyttöön ja suojeluhankkeisiin. Työ vaatii paikallistuntemusta ja aikaa keskittyä nimenomaan oman alueen asioihin. Teemme tiivistä yhteistyötä Suomen luonnonsuojeluliiton keskustoimiston kanssa.

Piirissä tahtipuikkoa heiluttaa vapaaehtoisista koostuva piirihallitus, jossa on edustajia eri puolilta Lappia ja monesta eri paikallisyhdistyksestä. Hallitus valitaan piirin syyskokouksessa, johon yhdistykset voivat lähettää omat edustajansa. Hallituksen puheenjohtajana toimii Saara Laivamaa, joka on myös piirin työntekijöiden esihenkilö. Piirillä on yksi vakituinen työntekijä, toiminnanjohtaja Mika Flöjt. Piirissä työskentelee myös määräaikainen tiedottaja, Erika Weckström.

 

Piirin työntekijät esittäytyvät

MIKA FLÖJT, TOIMINNANJOHTAJA.

Toiminnanjohtajan tehtäviin kuuluu koko Lapin maakunnan ja yleisesti Suomen ympäristöön liittyvien hankkeiden sekä niihin liittyvän politiikan ja lainsäädännön kehityksen seuranta. Toi-minnanjohtaja valmistelee piirin pohjalausuntoja, mielipiteitä ja valituksia piirihallitukselle piirihallituksen tahdon mukaisesti eri teemoista. Toiminnanjohtaja seuraa ja edistää luonnon-suojeluun liittyviä hankkeita ja suunnitelmia. Toiminnanjohtaja vastaanottaa myös kansalaisten palautetta, infoa ja vinkkejä mahdollisista Lapin ympäristöön liittyvistä kysymyksistä. Ota Mikaan yhteyttä kun lähiympäristösi tila huolettaa tai haluat apua ja vinkkejä ympäristöön liittyvissä kysymyksissä.
lappi[at]sll.fi, 040 823 2443

ERIKA WECKSTRÖM, TIEDOTTAJA

Erika on piirin tiedottaja marraskuusta 2022 helmikuun 2023 loppuun. Hänen tehtäviinsä kuuluu ryhdistää piirin viestintää, päivittää verkkosivut, luoda erilaisia viestinnän ohjeistuksia ja tarjota yhdistyksille tukea viestinnässä ja Luonto lainassa -viikon järjestelyissä. Ota yhteyttä Erikaan kun asiasi koskee yhdistyksen tai piirin viestintää, esim. verkkosivuja, sosiaalista mediaa tai jäsenkirjeitä. Voit antaa hänelle myös palautetta tästä piirikirjeestä tai muusta piirin viestinnästä!  tiedotus.lappi[at]sll.fi, puh. 045 7837 2212

Luonto lainassa  -teemaviikko

Helmikuussa, 6.-12.2., vietetään Suomen Luonnonsuojeluliiton teemaviikkoa “Luonto Lainassa” yhteistyössä kirjastojen kanssa. Ideana on nostaa esille luonto- ja ympäristöteema kirjastoissa. Kirjanäyttely ja sen kaverina SLL:n materiaaleja on hyvä alku, mutta paljon muutakin voi tehdä! Esimerkiksi: 

 • Valokuvanäyttely
 • Musiikkituokio
 • Luontoteemainen tietokilpailu, esim “tunnistatko tassunjäljet?” 
 • Luontoteemainen kirjapiiri
 • Luontoleikkejä lapsille  
 • Kuvasuunnistus

Ideoida voi niin villisti kuin haluaa ja toteuttaa tapahtuman niin kevyesti tai suuritöisesti kuin tahtoo! Kirjastot ovat hyvä paikka esitellä yhdistyksen tai luonnonsuojeluliiton toimintaa ja hankkia lisää jäseniä, sillä kirjastoissa vieraillaan Suomessa ahkerasti. Kirjastoissa yleensä tunnetaan teemaviikko jo ennalta. Teemaviikon aikana liittyvät uudet jäsenet saavat liittymislahjaksi Pinnan alla -kangaskassin.

Innostuisitko sinä järjestämään Luonto lainassa -tapahtumaa? Mikäli idea tuntuu hyvältä, toimi näin:

 1. Ota yhteyttä paikallisyhdistykseesi ja kysy onko teemaviikolle suunniteltu toimintaa
 2. Jos suunnitelmia on, liity porukkaan tekemään! 
 3. Jos yhdistyksessä ei ole suunnitelmia osallistua, voit ottaa ohjakset ja alkaa ideoida tapahtumaa itseksesi tai porukalla. 
 4. Tule mukaan virtuaalikahveille 13.12. klo 19 ideoimaan yhdessä!
 5. Ota yhteyttä kirjastoon, johon suunnittelet tapahtumaa ja sovi asiasta. 
 6. Tilaa Luonnonsuojelija-lehden näytekappaleita: tilaajapalvelu@sll.fi
 7. Muita materiaaleja voi tulostaa Luonto lainassa -sivulta. Sovi tulostus- tai painokustannuksien korvaamisesta paikallisyhdistyksen hallituksen kanssa! 
 8. Muista kertoa yhdistyksen verkkosivuilla ja somekanavissa mitä teette teemaviikolla! Käytä tunnistetta #luontolainassa. Vinkkaa myös piiriä tiedotus.lappi[at]sll.fi

Piirin tiedottaja Erika Weckström tarjoaa tukea tapahtumien ideoimiseen, järjestämiseen, kirjastojen kontaktointiin ja viestintään. Ota yhteyttä! tiedotus.lappi[at]sll.fi tai puh 045 7837 2212. 

Luonnonsuojeluliiton keskustoimistolla teemaviikosta vastaa järjestökoordinaattori Marja Haatainen jarjestoasiat[at]sll.fi, puh 040 6463441

https://www.sll.fi/luonto-lainassa/

TAKAISIN YLÖS

Luonto lainassa virtuaalikahvit 

Virtuaalikahvit Luonto lainassa -teemalla. Tule mukaan kuulemaan mistä Luonto lainassa -viikossa on kyse, tapaamaan muita liiton jäseniä ja ideoimaan toimintaa! Mukana SLL:n järjestökoordinaattori Marja Haatanen. Tule mukaan – ilmoittautua ei tarvitse. 

aika: 13.12. klo 19.
paikka: verkkotapaaminen
osallistumislinkki: https://meet.jit.si/MysteriousDevicesInterviewMerrily
lisätiedot: Erika Weckström, tiedotus.lappi@sll.fi, puh 045 7837 2212. 

 

Viestintäryhmä 

Haluaisitko osallistua yhdistyksen tai piirin toimintaan kevyellä panoksella kotoa käsin? Voisiko viestintä olla sinulle sopiva tapa osallistua? Piiri on kokoamassa viestintäryhmää. Ideana on porukalla tutustua yhdistysten ja piirin viestintäkanaviin ja -tapoihin ja kehittää uutta! Voimme opetella yhdessä esimerkiksi päivittämään verkkosivuja, kirjoittamaan tiedotteen tai valitsemaan hyvän kuvan Instagramiin. Tavoite on tätä kautta saada lisää tekijöitä ja jatkuvuutta yhdistysten ja piirin viestintään. Et tarvitse ennakkotaitoja tai aiempaa kokemusta viestinnästä. Tarjolla myös koulutusta! 

Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää: tiedotus.lappi[at]sll.fi 

 

Viestintäkoulutus

Yhdistysten tai piirin viestintään osallistumisesta kiinnostuneille vapaaehtoisille suunnattu katsaus viestinnän perusteisiin. Ei vaadi aiempia taitoja!
aika: 10.1.2023 klo 16-18
paikka: verkkokoulutus
kouluttaja: Martti Asikainen, Viestinnän asiantuntija
ilmoittautumiset ja lisätiedot: tiedotus.lappi[at]sll.fi

TAKAISIN YLÖS

Muita tapoja aktivoitua! 

Sidosryhmätyöskentely
Oletko kiinnostunut jostain tietystä aihealueesta, kuten kaavoituksesta, kansallispuistoista tai vesiensuojelusta? Piirillä on edustus erilaisissa lyhytikäisissä ja pitkäkestoisimmissa työryhmissä ja neuvottelukunnissa, jotka ovat erinomaisia paikkoja saada tietoa ja välittää eteenpäin luonnonsuojelijoiden näkökulmaa! Olisitko sinä kiinnostunut osallistumaan piirin edustajana? Ota yhteyttä! saara.laivamaa[at]gmail.com
Katso verkkosivuiltamme missä työryhmissä piirillä parhaillaan on edustus. 

Kutsu kaveri mukaan
Luonnonsuojeluliitto ei toimi ilman jäseniään – mitä enemmän meitä on, sitä vaikuttavampi toimija olemme. Kutsu kaveri mukaan jäseneksi! Luonto lainassa -viikon aikana (6.-12.2.2023) liittyneet saavat liittymislahjaksi Pinnan alla -kangaskassin. 

Ilmoittaudu aktiiviseksi paikallisyhdistykseen
Monessa yhdistyksessä kaivataan tekijöitä, jotta retket, luennot, lausunnot, verkkosivupäivitykset tai kokoukset saadaan toteutumaan. Tekijöitä tarvitaan niin yksittäisiin tapahtumiin kuin jatkuvaankin toimintaan. Ota yhteyttä yhdistykseesi ja kerro miten haluaisit osallistua! Yhteystiedot löydät kunkin paikallisyhdistyksen verkkosivuilta. sll.fi/lappi/paikallisyhdistykset 

Liity metsäryhmään
Piirissämme toimii epävirallisesti ja välillä virallisestikin metsäryhmä, joka keskustelee ajankohtaisista metsiä koskevista aiheista ja kirjoittaa tarvittaessa kannanottoja ja lausuntoja. Tule mukaan! Metsäryhmää vetää piirin varapuheenjohtaja Hilkka Lipponen, hilkkalipponen@gmail.com. 

Ehdota webinaariaihetta
Ehdota piirille kiinnostavia henkilöitä tai aiheita! Piiri suunnittelee kaikille jäsenille avoimia webinaareja. Teemat ovat vielä auki – mikä sinua kiinnostaisi? tiedotus.lappi[at]sll.fi 

Tarjoa kuvamateriaalia piirin käyttöön
Onko sinulla hyvälaatuisia kuvia, joita voisit tarjota piirin viestinnän käyttöön? Tarvitsemme jatkuvasti kuvia verkkosivuillemme, somekanaviin ja muihin piirin materiaaleihin. Aiheina esimerkiksi metsä- ja tunturiluonto, eläimet, kansalaisaktiivisuus (kuvat talkoista ja kokouksista ym), voimalaitokset, tehtaat, metsähakkuut, vesiluonto… Monenlaista tarvitaan! Mainitsemme kuvaajan nimen aina kuvan käytön yhteydessä. tiedotus.lappi[at]sll.fi

Aktivoidu somessa!
Käy piirin ja paikallisyhdistyksesi sivuilla tykkäämässä, kommentoimassa ja jakamassa postauksia. Näin ne saavat enemmän näkyvyyttä! Piirillä on käytössä seuraavat kanavat 

Facebook
Instagram
Twitter

Etsi myös oman yhdistyksesi somekanavat ja seuraa niitä aktiivisesti. 

TAKAISIN YLÖS

Mitä piiri on tehnyt vuoden aikana?

Piiri on kuluvana vuonna tehnyt vaikuttamistyötä osallistumalla erilaisiin työryhmiin ja osallistumalla aktiivisesti erilaisiin lausunto- ja lupamenettelyihin. Kaivokset ja malminetsintä ovat työllistäneet meitä paljon! Alla pienen pieni otos asioista, joihin olemme ottaneet kantaa:

 • Tenon maiseman hoito- ja käyttösuunnitelma
 • Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaehdotus
 • Rajapalojen kaivoshankkeen vaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma
 • Pajalan Kaunis Iron AB:n lupahakemus ja ympäristövaikutusten arviointi
 • Kittilän Agnico Eagle Finland Oy:n tuotannon noston ja CIL-rikastushiekan hallinnan ympäristövaikutusten arviointi
 • Outokumpu Oy:n Kemin kaivoksen laajentamisen ympäristövaikutusten arviointiselostusSuhangon kaivoshankkeen purkuputken ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta
 • Tervolan Vitsakankaan tuulivoimahanke ja Taivalkoski-Tervola 110 kV voimajohdon ympäristövaikutusten arvioinnin ohjelma

Oikeusteitse olemme hakeneet muutosta mm. Rajapalojen, Kittilän, Sakatin ja Pajalan kaivoshankkeisiin liittyviin päätöksiin, Sierilän patoamisen kaavoitukseen ja Metsä Fibren sellutehtaan laajentamisen. 

Vuonna 2022 piiri osallistui useisiin neuvottelukuntiin, seuranta- ja ohjausryhmiin sekä työpajoihin. Lapin piirillä on edustaja mm. ELY-keskuksen neuvottelukunnassa, Lapin Green dealissa, Lapin liiton tuulivoimaselvityksen ohjausryhmässä, kansallispuistojen neuvottelukunnissa ja rannikkostrategiatyöpajassa. Katso täysi lista täältä! Piirillä oli kaksi hanketta vuonna 2022. Kansainvälinen kestävän metsätalouden kehittämisen yhteistyöhanke Kolarctic CBC IMPRESS ja Ylä-Oulankajoen kutusoraikkojen entistämishanke. Näistä voit lukea lisää verkkosivuiltamme!

Yhdistysten tukeminen:
Kaikkien yhdistysten puheenjohtajiin on oltu yhteydessä ja kysytty kuulumisia. Yhdistyksille on myös tarjottu apua verkkosivujen päivittämisessä sekä muussa viestinnässä. Hyödyntäkää tiedottaja-Erikan apua helmikuun loppuun asti! Hän voi auttaa esimerkiksi somekanavan perustamisessa, mielipidekirjoitusten ja tiedotteiden kirjoittamisessa, verkkosivujen päivittämisessä, esitteiden luomisessa tai jäsenkirjeen tekemisessä. 

Viestintä:
Piiri on panostanut viestintään palkkaamalla 4 kuukauden ajaksi kokoaikaisen tiedottajan. Työn alla on mm. piirin verkkosivujen läpikäynti, viestintäryhmän perustaminen, piirin somekanavien käytön tehostaminen, sometusohjeistuksen kirjoittaminen, sisäisen viestinnän ohjeiden luominen, paikallisyhdistysten viestinnän tukeminen ja Luonto lainassa -viikon tukitoimet. Tämä piirikirje on myös yksi elementti tiedotuksen parantamisessa.

TAKAISIN YLÖS

Jäsenedut

Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenenä olet oikeutettu vaihteleviin jäsenetuihin:

 • jäsenlehti Luonnonsuojelija
 • Uutiskirje 10krt/vuosi
 • Alennus Suomen Luonto -lehden vuosikerrasta
 • 10% alennus Luontokaupan tuotteista
 • 10% alennus Suomen Hostellijärjestön verkostoon kuuluvien hostellien majoituksesta
 • 5% alennus Ruohonjuuren tuotteista
 • 10% alennus Fiksuruoka.fi-verkkokaupassa
 • 15% alenus karttakaupasta
 • 13% alennus Greenstar-hotellin majoituksista

Lisää tietoa Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilla

 

Anna palautetta!

Mitä pidit tästä piirikirjeestä? Anna palatetta !

TAKAISIN YLÖS

Joukko iloisia ihmisiä ryhmäkuvassa kesäisellä pihalla.

Järjestö

Lapin luonnonsuojelupiiri on Suomen luonnonsuojeluliiton alueellinen organisaatio, joka tekee luonnonsuojelutyötä Lapissa. Liiton ja piirin…

Lue lisää
Lapin luonnonsuojelupiirin Logo

Lapin piirin historiaa

Luonnonsuojelua Lapissa puoli vuosikymmentä Lapin luonnonsuojeluyhdistys perustettiin edistämään luonnonhoitoa ja –suojelua sekä olemaan…

Lue lisää

Säännöt

Lapin piirin säännöt Hyväksytyt säännöt ovat piirin toiminnan pohja ja ohjenuora. Liiton mallisäännöt on ennakkotarkastettu Patentti-…

Lue lisää
Ihmisiä keväisessä kaupunkimaisemassa eläinnaamarit otsalla niin, että kasvot näkyvät.

Yhdistysnetti

Yhdistysnetti on tietopankki Suomen luonnonsuojeluliiton piirien ja paikallisyhdistysten toimijoille.

Lue lisää