Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopio
Navigaatio päälle/pois

Yllä näkyvässä tekstissä Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen ajatuksia 98 vuoden takaa. Ajatukset ovat relevantteja yhä tänäkin päivänä, vaikka huolenaiheena olevat lajit ovatkin toiset. Kyseinen kiertokirje on julkaistu Jämsän Sanomissa perjantaina 12.5.1922 ja aiheena on ollut uljas metsiemme sarvipää, eli hirvi. Hirvi oli rauhoitettu eläin vuosina 1868-1896, mutta silti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä laji oli vaarassa hävitä Suomesta sukupuuttoon (https://yle.fi/uutiset/3-8464479). Lähes sata vuotta vanhan tekstin aihepiiri (huoli luontomme lajiston häviämisestä) on hämmästyttävän ajankohtainen myös tänä päivänä.

Nykyään Suomen hirvikanta on elinvoimainen, mutta uhattuna ovat monet muut tutut lajit, kuten vaikkapa hömötiainen. Syytkin ovat pääosin muita kuin salametsästys – ihminen aiheuttaa muutoksia lajien elinympäristöissä niin nopeasti ja niin laajassa mittakaavassa, että useat lajit eivät ehdi sopeutua menoon. Karkeasti yleistäen voinee todeta, että generalistilajit kenties pärjäävät, mutta monet spesialistit ovat tulevaisuudessa vaarassa kadota.

Tässä muutamia aikaa kestäneitä poimintoja vuoden 1922 tekstistä:

Laajenevan ihmisasutuksen tieltä häviää alkuperäinen luonto pelottavaa vauhtia kaikkialla, myös meidänkin maassamme.

Mutta mitä oikeutta on ihmisellä ainiaaksi tuhota luonnon mestariteoksia, jotka ehkä ovat miljoonien vuosien kehityksen tulos.

Sanomalehdet voivat vaikuttaa mahtavasti yleiseen mielipiteeseen.

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on jatkunut myös 2000-luvulla ja edelleen voinee kysyä, että mikä oikeus ihmisellä on hävittää muita lajeja sukupuuttoon. Tilanne on sama senkin suhteen, että yhä nykyäänkin medialla on valtava voima mielipiteiden muokkaajana.

Kiertokirjeen päättävän lauseen voisi aivan hyvin kohdentaa nykyajankin päättäjille vain vaihtamalla viimeisten sanojen (”uljaan hirven”) tilalle jonkin nykypäivän uhanalaisen lajin: ”Ainoastaan pikaiset toimenpiteet ja tarmokas toiminta voivat pelastaa kunniamme ja tuottaa tuleville sukupolville ilon näyttää maailmalle, miten Suomi on metsissään voinut säilyttää uljaan hirven.

Hirvi pystyttiin onneksi lajistossamme aikanaan säilyttämään, mutta pikaisia toimenpiteitä ja tarmokasta toimintaa uhanalaisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden puolesta tarvitaan edelleen.

Kuvakaappaus Jämsän Sanomista 12.5.1922 on otettu Kansalliskirjaston digitaalisista aineistoista: https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1117698?page=4

 

Petri Nieminen

Vlogeja ja blogeja

Kuopion metsistä löytyy aarteita – arvokkaita luontokohteita

Kuopio on metsien kaupunki. Kuopion kaupunki omistaa merkittävän pinta-alan metsää (n. 12 500 ha) ja Suomen suurimmista kaupungeista vain Oululla on tätä suurempi metsäomaisuus (n. 22 000 ha). Kuopion metsienkäytöllä ja -suojelulla on kokonaisuudessaan merkittävä vaikutus niin asukkaiden virkistyskäyttöön, kaupungin hallinnoimiin hiilivarastoihin kuin luonnon monimuotoisuuden suojeluunkin. Unohtaa ei pidä myöskään sitä, että kaupungin metsien hakkuutuloilla on oma merkityksensä kuntataloudessa. Taloudellisen tuoton tavoittelun keskellä meidän ei kuitenkaan tule unohtaa Kuopion metsien erityisiä luonnonarvoja, jotka kotikuntamme alueella ovat säilyneet.

Lue lisää

Älä osta mitään turhaan

Kirjoittaja Sini Nuutinen

Lue lisää

Pekan vlogi: Viimeiset sanat

Kiitos Pekan vlogin seuraajille! On jäähyväisten aika. Aluksi kerrotaan muutamalla sanalla KLYY:n historian voimanaisesta lehtori Betty Väänäsestä,…

Lue lisää

Pekan vlogi: Herrojen seurassa

Pekka liikkuu KLYY:n ja museon uudessa ja vanhassa herraseurassa kulkien ajassa jopa yli sadan vuoden taa. Lintubongauksessakin havaitaan yksi…

Lue lisää

Pekan vlogi: Laulava kulkuri

Joulun ja uuden vuoden aikaan siirrytään muistoissamme kuumaan heinäkuuhun 2019. Pekka vaeltaa ja laulaa UKK-polulla Savon rajan takana Juuassa.…

Lue lisää

Pekan vlogi: Missä KLYY on?

Pekka esittelee KLYY:n toimintaan liittyviä paikkoja - salaperäisiä ja yllättäviäkin. Ja totta kai myös luonnossa liikutaan ja tarkistetaan…

Lue lisää

Älä osta mitään

Juhlakausi on taas alkanut. Monet meistä pohtivat mitä ostaisivat joululahjaksi lähimmäisilleen. Saatamme jopa ahdistua ajatuksesta, kun…

Lue lisää

Pekan vlogi: Syyspuuhia

Pekka pohtii, mitä pitäisi olla KLYY:n videoblogissa. Pystytämme lintulaudan ja tutustumme Ensi askeleet Suomen luontoon -kirjaan. Järvien…

Lue lisää

Avoimuus ja ilmastotavoitteet huomioitava kaupunkimetsien hoidossa

Kuopion kaupunkimetsien  hakkuut  perustuivat  vuoteen 2012 asti 2001  hyväksyttyyn Metsien  monikäyttösuunnitelmaan.…

Lue lisää

Hyvinvointia luonnosta

Stressi, ahdistus, merkityksettömyys. Nämä tuntuvat olevan yksiä suurimpia hyvinvointimme ongelmia. Meillä on kiire tehdä yhteisön tärkeiksi…

Lue lisää

Digiriistametsä-hanke riistan ja monimuotoisuuden asialla

Janne Miettinen, Suomen riistakeskus

Lue lisää

Otetaan mallia Bettystä

Betty Väänäsen, kuopiolaisen vaikuttajan, biologin ja luonnon ystävän kuolemasta tuli 5.5. kuluneeksi 70 vuotta. Betty Väänänen toimi…

Lue lisää

Puijo ei ole häpeäpilkku!

Puijon kehittäminen on taas tullut ajankohtaiseksi. Nyt on esillä ollut ”Nature Activity Park” -kokonaisuus, jossa on tarkoitus luoda Puijoon…

Lue lisää

Kolmen pöllön tarina KLYY:n uudeksi logoksi

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry. (KLYY) perustettiin vuonna 1896. Yhdistyksen ensimmäisessä kokouksessa vuonna 1897 silloinen puheenjohtaja…

Lue lisää

Iso, paha susi?

Susi on eläin, joka on Suomessa kautta aikojen aiheuttanut paljon keskustelua, jopa konflikteja. On henkilöitä, jotka uskovat, että susi,…

Lue lisää

Puhtaasta luonnosta saa myös taloudellista hyvinvointia

Ensiksi haluan sanoa sen, että minusta on sääli, että luonto monesti tarvitsee taloudellisen merkityksen ennen kuin sitä osataan arvost…

Lue lisää