Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopio
Navigaatio päälle/pois

Susi on eläin, joka on Suomessa kautta aikojen aiheuttanut paljon keskustelua, jopa konflikteja. On henkilöitä, jotka uskovat, että susi, on eläin jota pitää pelätä ja josta pitää päästä eroon. Sutta ei haluta lähelle ihmisten asumuksia ja pelätään että susi hyökkää lasten kimppuun koulumatkoilla, eikä sen haluta leviävän itäisestä Suomesta länteen. Susi aiheuttaa sekä metsästyskoirien, että porojen kuolemia ja kilpailee hirvistä metsästäjien kanssa. Samalla susikannat ovat pienentyneet ja susia salametsästään. Luonnonsuojelijat haluaavat suojella susia, tutkijat haluaavat seurata susia sekä niiden liikkeitä että määrää. Saduissa susi hyvin usein esitetään pahana, ilkeänä ja pelottavana eläimenä. Eri näkemyksiä sudesta aiheuttavat konflikteja yhteiskunnassamme.

Kuopiossa muutamasta lapsesta koostuvassa susikerhossa lähdetiin tutkimaan suden elämää. Minkälainen on susi? Missä se asuu, mitä se syö, miten se liikkuu, miltä se kuulostaa. Miten sudesta kirjoitetaan? Minkälaisia ajatuksia yhteiskunnassa on sudesta? Luettiin satuja, jossa susi esiintyy, luettiin sanomalehti artikkeleja sudesta, katsottiin sudesta kertovia lyhyitä dokumentteja ja tutkittiin, minkälaisia susia maailmassa esiintyy. Katsottiin National Geographicin dokumentteja sudesta. Kuunneltiin äänitteitä suden ulvonnasta. Käytiin Kuopion Museon Suurpeto näyttelyssä Puijolla katsomassa susia ja pohdittiin niiden kokoa, väritystä ja vertailtiin niittä sen muihin suurpetoihin. Taiteiden, musiikin ja tanssin avulla muodostetiin oma kuva sudesta. Onko meillä iso, paha susi? Alla on lasten ajatuksia sudesta.

Roseanna Avento

Olemme oppinut susista paljon.  Tiedämme sen luustosta ja miten se käyttäytyy. Susi on koirannäköinen, ylväs, paksuturkkinen ja suloinen, söpö, iso äänekäs ja kuulostaa joskus koiralta. Susia ei ole kaikkialla Suomessa. Susia löytyy viisi päälajia maailmalla. Monet pelkäävät susia ja ihmiset ajattelevat suden olevan vaarallinen. Susia ei kannattaa kuitenkaan pelätä, jos ne eivät ole tekemisessä kanssamme, ja susi on nimittäin tappanut ihmisen Suomessa viimeksi yli 200 vuotta sitten.

Sudet eivät tapa ihmisiä, ellei niitä menee häiritsemään ja tökkimään. Ne saattavat pelätä enemmän ihmisiä kuin ihminen niitä, eikä ne tee pahaa, jos niille ei tehdä. Mutta ihmiset eivät pidä siitä, kun sudet tappavat koiria ja poroja. Ihmisten pitäisi kuitenkin olla sovussa susien kanssa.

Susien määrä on laskenut paljon viime vuosien aikana. Susi on uhanalainen ja niitä tarvitaan esimerkiksi, ettei hirviä tulisi liikkaa. Susia pitää suojella, jotta ne eivät kuolee sukupuuttoon. Ei ole reilua, kun salametsästetään sutta, koska niitä on niin vähän ja nekin tarvitsevat ruokaa. Salametsästys on susia kohtaan idiottimaista käytöstä. Susi kannat voidaan säännöstellä lain mukaisella tavalla.

Susia kannattaa seurata koska silloin nähdään missä ne liikkuvat, paljonko niitä on ja mitä ne tekevät. Seuraamalla susia ja niiden reittejä, ihmiset pystyvät ennakoimaan niiden elin paikat ja kulkureitit. Näin ei tule ennalta arvaamattomia kohtaamisia ihmisten, koirien, ja muiden kotieläinten kanssa.

Ilona, Anni, Kiira, Noora, Vilma, Milja, Ellen ja Pihla

Vlogeja ja blogeja

Kuopion metsistä löytyy aarteita – arvokkaita luontokohteita

Kuopio on metsien kaupunki. Kuopion kaupunki omistaa merkittävän pinta-alan metsää (n. 12 500 ha) ja Suomen suurimmista kaupungeista vain Oululla on tätä suurempi metsäomaisuus (n. 22 000 ha). Kuopion metsienkäytöllä ja -suojelulla on kokonaisuudessaan merkittävä vaikutus niin asukkaiden virkistyskäyttöön, kaupungin hallinnoimiin hiilivarastoihin kuin luonnon monimuotoisuuden suojeluunkin. Unohtaa ei pidä myöskään sitä, että kaupungin metsien hakkuutuloilla on oma merkityksensä kuntataloudessa. Taloudellisen tuoton tavoittelun keskellä meidän ei kuitenkaan tule unohtaa Kuopion metsien erityisiä luonnonarvoja, jotka kotikuntamme alueella ovat säilyneet.

Lue lisää

Älä osta mitään turhaan

Kirjoittaja Sini Nuutinen

Lue lisää

KLYY Jämsän Sanomissa 98 vuotta sitten

Yllä näkyvässä tekstissä Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen ajatuksia 98 vuoden takaa. Ajatukset ovat relevantteja yhä tänäkin päivänä,…

Lue lisää

Pekan vlogi: Viimeiset sanat

Kiitos Pekan vlogin seuraajille! On jäähyväisten aika. Aluksi kerrotaan muutamalla sanalla KLYY:n historian voimanaisesta lehtori Betty Väänäsestä,…

Lue lisää

Pekan vlogi: Herrojen seurassa

Pekka liikkuu KLYY:n ja museon uudessa ja vanhassa herraseurassa kulkien ajassa jopa yli sadan vuoden taa. Lintubongauksessakin havaitaan yksi…

Lue lisää

Pekan vlogi: Laulava kulkuri

Joulun ja uuden vuoden aikaan siirrytään muistoissamme kuumaan heinäkuuhun 2019. Pekka vaeltaa ja laulaa UKK-polulla Savon rajan takana Juuassa.…

Lue lisää

Pekan vlogi: Missä KLYY on?

Pekka esittelee KLYY:n toimintaan liittyviä paikkoja - salaperäisiä ja yllättäviäkin. Ja totta kai myös luonnossa liikutaan ja tarkistetaan…

Lue lisää

Älä osta mitään

Juhlakausi on taas alkanut. Monet meistä pohtivat mitä ostaisivat joululahjaksi lähimmäisilleen. Saatamme jopa ahdistua ajatuksesta, kun…

Lue lisää

Pekan vlogi: Syyspuuhia

Pekka pohtii, mitä pitäisi olla KLYY:n videoblogissa. Pystytämme lintulaudan ja tutustumme Ensi askeleet Suomen luontoon -kirjaan. Järvien…

Lue lisää

Avoimuus ja ilmastotavoitteet huomioitava kaupunkimetsien hoidossa

Kuopion kaupunkimetsien  hakkuut  perustuivat  vuoteen 2012 asti 2001  hyväksyttyyn Metsien  monikäyttösuunnitelmaan.…

Lue lisää

Hyvinvointia luonnosta

Stressi, ahdistus, merkityksettömyys. Nämä tuntuvat olevan yksiä suurimpia hyvinvointimme ongelmia. Meillä on kiire tehdä yhteisön tärkeiksi…

Lue lisää

Digiriistametsä-hanke riistan ja monimuotoisuuden asialla

Janne Miettinen, Suomen riistakeskus

Lue lisää

Otetaan mallia Bettystä

Betty Väänäsen, kuopiolaisen vaikuttajan, biologin ja luonnon ystävän kuolemasta tuli 5.5. kuluneeksi 70 vuotta. Betty Väänänen toimi…

Lue lisää

Puijo ei ole häpeäpilkku!

Puijon kehittäminen on taas tullut ajankohtaiseksi. Nyt on esillä ollut ”Nature Activity Park” -kokonaisuus, jossa on tarkoitus luoda Puijoon…

Lue lisää

Kolmen pöllön tarina KLYY:n uudeksi logoksi

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry. (KLYY) perustettiin vuonna 1896. Yhdistyksen ensimmäisessä kokouksessa vuonna 1897 silloinen puheenjohtaja…

Lue lisää

Puhtaasta luonnosta saa myös taloudellista hyvinvointia

Ensiksi haluan sanoa sen, että minusta on sääli, että luonto monesti tarvitsee taloudellisen merkityksen ennen kuin sitä osataan arvost…

Lue lisää