Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopio
Navigaatio päälle/pois

Luon­to­jär­jes­töt perustivat kaksi luon­non­suo­je­lua­luet­ta Suomi 100-vuoden kunniaksi

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry (KLYY) ja Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry suojelevat Rautalammilla Kokkokallio-Tyyrinvuoren alueen sekä Rastunsuon lintujärven, yhteensä noin 45 hehtaaria.  Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi maanomistajat voivat perustaa omalle maalleen suojelualueen ja valtio sitoutuu mukaan saman suuruisella suojelupanoksella. Tavoitteena on saada jokaiseen maakuntaan vähintään 100 hehtaaria pysyvästi suojeltuja metsä- ja suoalueita.

Metsämaan pinta-alasta on nykyisellään Suomessa luonnonsuojelualueina vain 4,6 % (LUKE metsätilasto 2016). Pohjois-Savossa luku on huomattavasti alempi eli hälyttävän alhainen 1,7 %. Luontojärjestöt haastavat mukaan myös muut pohjoissavolaiset metsänomistajat juhlavuoden Luontolahjani satavuotiaalle Suomelle -kampanjaan!

KLYY suojelee noin 19 hehtaaria metsää Rautalammin Tyyrinvuorella ja Kokkokalliolla. Alueet hankittiin vuonna 2012 FT Annikki Lappalaisen ja koneasentaja Erkki Riekkisen testamenttien varoilla sekä FT Jukka Kauppisen metsärahaston tuotolla. Kokkokallio on nimetty Jukka Kauppisen muistometsäksi. Kauppinen oli luonnonystävä, luonnontuntija, kirjailija, Kuopion museon intendentti ja sekä KLYY:n että Lintuyhdistys Kuikan kunniajäsen. KLYY omistaa entuudestaan kaksi luonnonsuojelualuetta Nilsiän Pisalla ja Maaningan Korkeakoskella. Viime joulukuussa 120-vuotissyntymäpäiviään juhlinut KLYY on Suomen vanhin luonnonsuojeluyhdistys.

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri osti vuonna 2016 Rastunsuon (26,7 ha) Vapolta, joka oli perustanut alueelle lintujärven 1990-luvun alussa turvetuotannon loputtua. Kosteikko on vähitellen palaamassa kohti luonnontilaa. Lintujärvellä on retkeilijöiden käytössä kaksi lintutornia, nuotiokatos ja järven ympäri kiertävä luontopolku. Varsinkin vesilinnusto on monipuolinen. Tornien taistossa 2012 joukkue ”Rastun rajut” tunnisti peräti 54 lintulajia Rastunsuolta. Suojelun myötä lintujärvi ja sen ympäristö saavat kehittyä monipuoliseksi lintujen levähdys- ja lisääntymisalueeksi.