Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Hyödyt itselle ja luonnolle – Vieraslajien torjuntaa harjoittelemassa

Kurtturuusua näivettämässä Lauttasaaressa.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys (Helsy) on tänäkin vuonna järjestänyt yli 30 vieraslajien torjuntatalkoota. Osa tilaisuuksista on ollut yhteistyötapahtumia Helsingin kaupungin, STARAn ja WWF:n kanssa, osa Helsyn vieraslajiryhmän toteuttamia ja moni myös yksilöjäsenten itsensä järjestämiä.

Itse osallistuin Helsyn vieraslajiharjoittelijana toukokuun lopulla etelänruttojuuren torjuntaan Mustavuoren lähistöllä, kesäkuussa kurtturuusujen näivetykseen* Lauttasaaressa ja Mustikkamaalla, heinä-elokuussa jättipalsamien kitkentään Uutelassa, Pikku-Huopalahdessa, Lammassaaressa sekä Talissa. Espanjansiruetanan keruutalkoita oli vain kerran kuivuudesta johtuen Espoon Laajalahdessa.

Kurtturuusutalkoissa Mustikkamaalla.
Etelänruttojuurta kaivamassa Mustavuoressa.

Talkoiden hyödyt

Arvokasta torjuntatyötä kotoperäisten lajien pelastamiseksi.

Luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen.

Hyvinvointia tukevaa luonnossa oloa.

Hyötyliikuntaa.

Näkee kättensä työn tuloksen.

Tapaa samanhenkisiä ihmisiä.

Oppii kasveista ja eliöistä.

Tuottaa säästöä yhteiskunnalle.

-> Hyvä mieli!

Vieraslajit hyötykäyttöön!

Helppo ja mukava tapa torjua vieraslajeja on hyötykäyttää niitä – kerää juhannuskimppu lupiineista ja syyskimppu piiskuista maljakkoon kodin kaunistukseksi.

Lupiineja maljakossa.
Piiskuja maljakossa.

Harmiksemme kansallisesti tai jopa koko EU:n tasolla haitallisiksi luokitelluista** vieraslajeista muut kuin kurtturuusu eivät ole kovinkaan hyvin hyödynnettävissä. Lupiini on hieman myrkyllinen, joten sitä eivät esim. maisemalampaat tykkää syödä. Mutta lupiinin kukkia käytetään paljon esimerkiksi luonnonväreinä lankojen värjäykseen.

Kurtturuusu sen sijaan on oikeaa superfoodia ja sen kiulukoita kannattaisi ehdottomasti käyttää osana terveellistä ruokavaliota. Netistä löytyy lisää tietoja ja monia reseptejä – suosituimpina tee, jauhe ja hillo. Lehtiä voi käyttää myös luonnonkosmetiikassa.

Kurtturuusun kiulukka.

Kurtturuusun kiulukoissa on

Kymmenkertaisesti C-vitamiinia tyrniin verrattuna.
Beetakaroteenia enemmän kuin porkkanassa.
Kuitua kuin ruisleivässä.
Runsaasti E-vitamiinia.
Paljon muita hivenaineita ym.

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että vieraslajien torjuntaan tarvitaan maanomistajan lupa ja puuvartisena kasvina kurtturuusun kiulukoiden kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksien piiriin. Moni kaupunki ja varmasti myös yksityinen omistaja useimmiten ottaa avun vastaan ilomielin!

Helsy järjestää talkoita taas ensi kesänä. Katso tulevat tapahtumat osoitteesta: www.sll.fi/helsinki/tapahtumat. Apukäsiä kaivataan, joten tervetuloa mukaan!

Teksti ja kuvat: Mesi Poittinen

Kirjoittaja oli kesällä 2022 Helsyssä vieraslajiharjoittelijana osana luonto-ohjaajan opintoja Harjun oppimiskeskuksessa. Hän on myös toiminut Helsyn hallituksessa ja SLL Uudenmaan piirin luottamustehtävissä vuosina 2013-2014. Intohimoinen vieraslajitorjunta alkoi Mesin osalta vuonna 2014 Helsingin Pikku-Huopalahden Haaganpuron varresta jättipalsameita kitkien. Instagram: @mesimaarikka

Lähteenä käytetty www.vieraslajit.fi

*Näivetys tai näännytys on sitä, että kasvista riivitään pois kaikki vihreät osat, joilla se saisi kasvuenergiaa yhteyttämisen kautta.
**Kansallinen vieraslajilaki ja EU-taso.