Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Yhdistykset vaativat: Töö­lön­lah­des­ta luon­non­suo­je­lua­lue

Maisema Töölönlahdelta. Kuva: Pertti Salolainen

TIEDOTE 12.9.2022, vapaa julkaistavaksi heti

Töölö-Seura ry, Töölön kaupunginosat – Töölö ry, Kallio-Seura ry, Kruununhaan asukasyhdistys ry ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry vaativat kiireellisiä toimia Töölönlahden lähiluonnon ja linnuston suojelemiseksi.

Yhdistykset lähettivät tänään Helsingin kaupungille aloitteen luonnonsuojelualueen perustamiseksi Töölönlahden vesialueesta rantoineen (liite 1). Yhdistykset esittävät myös, että tulevan luonnonsuojelualueen ympärille perustetaan laaja, rakentamaton vihersuojavyöhyke.

”Vyöhyke suojaa Töölönlahden luonnonsuojelualuetta ja mahdollistaa laajan, luonnon monimuotoisuutta lisäävän viheralueen kaupungin keskustaan”, kertoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n järjestösihteeri Emilia Pippola.

Töölönlahti ympäristöineen on kansainvälisesti katsottuna ainutlaatuinen virkistys- ja luontoalue Suomen pääkaupungin sydämessä. Kaupungin luontotietojärjestelmässä Töölönlahti on merkitty tärkeäksi lintualueeksi.

”Töölönlahti tarjoaa kymmenilletuhansille kantakaupungin asukkaille mahdollisuuden päivittäiseen luonnossa liikkumiseen, lasten luontokasvatukseen, luonnon tapahtumien havainnointiin, lenkkeilyyn, virkistykseen sekä terveyden ylläpitämiseen”, kuvailee Töölö-Seura ry:n puheenjohtaja Matti Niiranen.

”Alueen suojelu on välttämätöntä luontoarvojen säilyttämiseksi sekä Helsingin merellisen imagon vahvistamiseksi. Kysymys on myös kaupungin uskottavuudesta luontoystävällisenä toimijana”, sanoo Töölön kaupunginosat – Töölö ry:n Jussi Tarkkanen.

”Kaupungin tulisi ymmärtää Töölönlahden arvokkaan luontoalueen merkitys niin luonnon rikkauden kuin ihmisten hyvinvoinninkin kannalta. Luonnonsuojelualue suojavyöhykkeineen turvaisi Töölönlahden alueen ainutlaatuisen vihreän keitaan säilymisen jälkipolville”, toteaa Kallio-Seura ry:n puheenjohtaja Juha Koskinen.

Yhdistykset järjestävät medialle ja yleisölle avoimen luontokävelyn Töölönlahdella keskiviikkona 21.9.2022 klo 13:00–14:30. Tapaaminen Pikku-Finlandian edustalla klo 13:00. Kävelyllä on oppaina yhdistysten edustajia sekä lintuharrastaja Christa Granroth. Median edustajia pyydetään ilmoittautumaan kävelylle viimeistään tiistaina 20.9.2022 osoitteeseen helsy@sll.fi

Lisätietoja antavat:

Emilia Pippola, järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry: helsy(ät)sll.fi / puh. 050 3011633
Matti Niiranen, puheenjohtaja, Töölö-Seura ry, matti.niiranen(ät)welho.com / puh. 040 5019192
Markku Koivusalo, puheenjohtaja, Töölön kaupunginosat – Töölö ry, markku.koivusalo(ät)helsinki.fi / puh. 050 3385771
Juha Koskinen, puheenjohtaja, Kallio-Seura ry, onkimaa09(ät)gmail.com / puh. 050 4408293
Leena Nousiainen, puheenjohtaja, Kruununhaan asukasyhdistys ry, puheenjohtaja(ät)krunikka.fi

Liitteet:

Liite 1 Aloite luonnonsuojelualueen ja vihersuojavyöhykkeen perustamiseksi Töölönlahdelle (pdf)

Linkit painokelpoisiin valokuviin:

Kuva 1. Maisema Töölönlahdelta: https://www.sll.fi//app/uploads/sites/72/2022/09/Toolonlahti_maisema2_kuvaPerttiSalolainen.jpeg

Kuva 2. Maisema Töölönlahdelta: https://www.sll.fi/app/uploads/sites/72/2022/09/Toolonlahti_maisema3_kuvaPerttiSalolainen.jpeg

Kuva 3. Muun muassa silmälläpidettävä silkkiuikku pesii Töölönlahdella: https://www.sll.fi/app/uploads/sites/72/2022/09/Toolonlahti_silkkiuikku_kuvaPerttiSalolainen.jpeg

Kuvat: Pertti Salolainen. Kuvaajan nimi mainittava aina kuvan käytön yhteydessä.