Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsyviesti 3/2019

Helsyviesti maaliskuu 2019

Hyvä Helsyviestin lukija,

Huhtikuu – siirtyminen kesä-aikaan. Lumi sulanut lähes kokonaan ja valoisa aika lisääntynyt. Muuttolinnut rupeavat palailemaan. Juuri nyt onkin mainio aika lähteä ulos luontoon tekemään havaintoja kevään merkeistä.


HELSYUUTISIA

To 25.4.2019 HELSYN KEVÄTKOKOUS JA UUTELA ENNEN UUTELAA -ESITELMÄ

Aika: 25.4.2019 klo 18:00-20:30

Paikka: Tieteiden talo, sali 404

Tervetuloa kuuntelemaan Uutela ennen Uutelaa -esitelmää ja osallistumaan Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kevätkokoukseen!

Keskiaikaisten Skatan ja Nybondasin tilojen mailla Vuosaaressa on nykyään luontoympäristöltään arvokas Uutelan ulkoilualue. FM Matti Lipponen kertoo alueen maisemien ja ihmisten vaiheista.

Esityksen jälkeen alkaa Helsyn kevätkokous. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. tilinpäätös ja toimintakertomus (12 §).

Kumpaankin tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n hallitus

HESLYN VIESTIRYHMÄN KOKOONTUMINEN

Tule mukaan Helsyn viestiryhmään. Ensimmäine tapaaminen on ihan lähiaikoina. Aika ja paikka ilmoitetaan nettisivuilla ja jos nyt jo tiedät tulevasi mukaan voit lähettää yhteystietosi (nimi, puhelin ja/tai sähköposti) helsy(at)sll.fi saat viestin suoraan.

MAAILMA KYLÄSSÄ FESTIVAALIT

Maailma kylässä festarit ovat 25-26.5.2019. Helsy etsii vapaaehtoisia mukaan jäsenhankintaan sekä kertomaan toiminnasta. Koulutus järjestetään kaikille osallistujille. Voit olla paikalla tunnin tai kaksi tai pidempäänkin. Helsyn kanssa teltassamme on Suomen luonnonsuojeluliitto, Luontokauppa sekä Uudenmaan piiri.

Mikäli kiinnostut niin ota yhteyttä Leila Häkkiseen leila.hakkinen@sll.fi.

HELSYBLOGI

Uusi Helsyblogi on ilmestynyt! Käy lukemassa


TULE BLOGGAAMAAN!

Askarruttaako sinua jokin ympäristöasia? Sykkiikö sydämesi Helsingin luonnolle? Anna äänesi kuulua luonnon puolesta – tule Helsyblogin kirjoittajaksi! Helsyblogi esittelee monipuolisesti pääkaupunkiseudun luontoa, ilmiöitä ja ihmisiä luonnonsuojelun keskiössä ja sen ympärillä, sekä tarkastelee kriittisesti ja harkitusti päätöksentekoprosesseja. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä järjestösihteeriin helsy@sll.fi.

HELSYN TULEVAT RETKET

Voit tutustua Helsyn syksyn retkitarjontaan tarkemmin Tapahtumat– sivultamme. Ilmoittautumislomakkeet ovat käytössä retkiin, joihin se vaaditaan. Kyseessä on alustava retkiaikataulu, johon saattaa tulla muutoksia.

AJANKOHTAISTA KAAVOITUKSESSA

Keväisiä suunnitelmia ja liito-oravan pipanoita

Maaliskuinen kaavakävely Vihdintien ja Huopalahdentien reunojen metsissä paljasti konkreettisesti, mistä tulevassa bulevardikaupungissa on kyse: laajat metsät, virkistysalueet ja useat ekologiset yhteydet vaihtuvat tehokkaaksi rakennusmassaksi ja katupuiksi. Samalla pilataan nykyisten asukkaiden, ihmisten lisäksi eläinten ja kasvien elinympäristöjä. Helsyn kommentti kaavarungosta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta puolustaa metsien säästämistä tai talojen rakentamista vain kapealle alueelle bulevardin reunaan sekä ekologisten yhteyksien, kuten liito-oravien reittien turvaamista.

Viikko sitten saatiin lähtemään myös valituslupahakemus korkeimpaan hallinto-oikeuteen Kruunuvuoren asemakaavasta, joka koskee Laajasalossa, vanhalla huvila-alueella sijaitsevaa luonnonsuojelualuetta sekä monimuotoista metsää ja kalliorantoja.

Huhtikuussa esillä ovat Jollaksen suunnitteluperiaatteet ja Vartiokylänlahden aluesuunnitelma, joiden yhteinen ongelma on sama ekologinen runkoehteys, joka tunnetaan myös vihersormena ja Itä-Helsingin kulttuuripuistona. Yhteistä on myös rakentamisen suunnittelu arvokkaisiin METSO-metsiin.

Helsyn kaltaisen pienen yhdistyksen on vaikeaa pysyä Helsingin kiihtyvän kaavasuunnittelun laajuudessa ja tahdissa. Tervetuloa mukaan kaavavaikuttamiseen laatimaan yhteisiä lausuntoja sekä lähettämään yksityisesti kommentteja suunnitelmista. Kannattaa muistaa myös omat suorat yhteydenotot päättäjiin, joita ovat kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsenet.

*********************************************************************

Helsy seuraa tarkasti kaavoituksen etenemistä ja antaa oman lausuntonsa alueen luontoarvojen huomioonottamisesta kaavoituksessa.

ASUKASTILAISUUKSIA ALUESUUNNITELMISTA

Tutustu ja vaikuta oman kaupunginosasi tekeillä oleviin aluesuunnitelmiin:Linkki

Seuraa Helsyn tekemiä kannanottoja Helsyn nettisivuilla

Helsingin maankäytön suunnittelusta löydät tietoa täältä:

Helsingin avoimet kuulutukset

https://kerrokantasi.hel.fi/

PÄÄSIÄISTULET SYTTYVÄT TORPALLA

Perinteistä pääsiäiskokkoa poltetaan Talosaaren Torpalla lauantaina 20.4.
Torpalla on lauantaipäivän avoimet ovet. Mahdollisuus myös saunomiseen; jos kiinnostaa, ota pyyhe mukaan.
Kokko sytytetään klo 12 ja makkaranpaistonuotio on erikseen.

Sopimuksesta voi Torpalla myös yöpyä, ja seurata Torpvikenin lintulahden elämää seuraavana päivänä.
Helsyn jäsenille tämä on muutoinkin aina mahdollista. Omat lakanat tai makuupussi mukaan.
Sovi yöpymisestä helsy(ät)
sll.fi

Lisätietoa Torpasta: https://www.sll.fi/helsinki/

Torpalle tullaan omin avuin, sillä Talosaareen ei ole bussiyhteyttä. Itäkeskuksesta lähtevillä busseilla 93 ja 841 pääset Talosaarentien risteykseen, josta on noin 2,8 km kävelyä Husön ratsastuskeskukselle ja sieltä noin 700 m Torpalle. Anna Reittioppaaseen osoitteeksi Talosaarentie 280.

 

Torpan sijainti Talosaaren ulkoilualueella
http://kansalaisen.

Talosaaren ulkoilu


25.4. Tervetuloa kuuntelemaan Uutela ennen Uutelaa -esitelmää ja osallistumaan Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kevätkokoukseen!

Keskiaikaisten Skatan ja Nybondasin tilojen mailla Vuosaaressa on nykyään luontoympäristöltään arvokas Uutelan ulkoilualue. FM Matti Lipponen kertoo alueen maisemien ja ihmisten vaiheista.

Esityksen jälkeen alkaa Helsyn kevätkokous. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. tilinpäätös ja toimintakertomus (12 §).

Kumpaankin tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

27.4. Vaellus Niittykummusta Leppävaaran kautta Luukkiin (31,7 km)

Mainio tilaisuus kokea vaellusretki pääkaupunkiseudulla!

Reitti on melko kaupunkimainen, mutta sisältää myös metsäosuuksia. Paikoin voi olla myös märkää ja liejuista, vaikka enimmäkseen kuljetaan hiekkateitä pitkin. Alla mainittujen lähtöpaikkojen lisäksi reitillä on muutamia bussipysäkkejä, joissa voi luontevasti lopettaa vaelluksen.

Kolme vaihtoehtoista lähtöpaikkaa:

9.00 Niittykummun metroasema, länsipää, ylätasanne, matka Luukkiin 31,7 km

12.00 Leppävaaran rautatieasema, raide 4, sisäänkäynnin yläpää, matka Luukkiin 22,7 km

15.00 Uudenkyläntien bussipysäkki V1221, matka Luukkiin 13,1 km

Retken on arvioitu päättyvän kello 19.30 Luukissa. Etenemisnopeutena on käytetty noin 3,9 km/h, joka perustuu aiempiin kokemuksiin. Viimeiseen lähtöpaikkaan asti on aikataulusta pidettävä melko tarkasti huolta, mutta sen jälkeen aikataulu on enemmän viitteellinen.

Jokainen osallistuja vastaa itse omista eväistään, jaksamisestaan ja turvallisuudestaan. Retki vaatii hyvää peruskuntoa.

27.4.2019 Vaellus Niittykummusta Leppävaaran kautta Luukkiin (31,7 km)

La 4.5. Tornien taisto – Tule mukaan Helsyn joukkueeseen!

Helsy osallistuu leikkimieliseen lintujen tarkkailukisaan Krista Ravealan johdolla. Voit piipahtaa lintutornilla missä tahansa kisan vaiheessa.

Kello 10 on lyhyt yleinen linturetki tornin läheisyydessä.

Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja osallistumismaksuilla kerätään varoja linnustonsuojeluun. Tornien taistoon voi osallistua kuka tahansa.

Jos haluat mukaan Helsyn joukkueeseen, ilmoittaudu järjestösihteerille: helsy@sll.fi tai tekstiviesti numeroon 050 301 1633.

To 9.5. Mustavuoren lähteet

Aika: 9.5.2019, klo 17.30-20.30

Paikka: Mustavuori

Helsy aloittaa vesiteemaan liittyvän retkisarjan Mustavuoresta!

Geologi Antti Sallan johdolla tutustumme lähteisiin ja lähteikköihin, joita on Itäväylän varren metsikössä, Mustavuoressa ja Vuosaaren täyttömäen lähimaastossa.

Kulkuyhteydet julkisilla: Lähtöpaikalle on noin 900 metriä kävelyä itään päin bussien 560, 93 ja 841 Fallpakan pysäkiltä, mikä on lähellä Itäväylän ja Kallvikintien risteystä.

Voit lopettaa retken kävelemällä joko takaisin lähtöpaikkaan tai Niinisaarentien kautta Kallvikintielle, jossa on bussin 560 pysäkki. Voit myös nousta Vuosaarenhuipulle ihailemaan maisemia ja laskeutua alas sataman ABC:lle ja tulla Vuosaaren metroasemalle bussilla 90.

Retki on kohtalaisen helppo riippuen kävelymatkan pituudesta, mutta vaativa, jos myös kiipeää Vuosaarenhuipulle.

Varusteet: Säänmukainen ja tuulenpitävä vaatetus, jos kiipeää huipulle; vedenpitävät jalkineet, mieluiten saappaat. Muista myös eväät ja istuinalusta.

Ke 22.5. Kannelmäestä Malminkartanoon keväistä jokiluontoa ihaillen!

Aika 22.5.2019, klo 17.30

Lähtöpaikka: Kanneltalon Sitratori

Lähdemme klo 17.30 Kanneltalon edestä Sitratorilta, joka on noin 100 m Kannelmäen juna-asemalta lounaaseen Helsingistä päin tultaessa.

Kävelemme Kartanonhaan lammikon kautta Mätäjoen vierestä kulkevaa ulkoilutietä pitkin Malminkartanoon, jonne retken helppo osuus päättyy kello 20:een mennessä.

Jos on halukkaita, voimme jatkaa kiipeämällä vaikka Malminkartanonhuipulle tai kävelemällä Myyrmäkeen Vantaan puolelle, jossa joen nimi onkin Mätäoja.

Varusteet sään mukaan ja eväät tai ainakin vesipullo.

HUOM. Kanneltalossa on Kannel Café. Tule hyvissä ajoin ennen lähtöaikaa, jos haluat käyttää kahvilan palveluja hyväksesi.

Voit tutustua reittiin ja sen nähtävyyksiin etukäteen. Lataa Jokipolku-esite tästä.

Mätäjokilaakson kartan kohteista aloitamme numerosta 37 ja kuljemme pohjoiseen päin.

Kulkuyhteydet ks. Reittiopas.fi

P-juna Helsingin suunnasta ja I-juna Vantaan suunnasta.

Bussit 41, 42, 43, 56.

Retken järjestää Helsingin luonnonsuojeluyhdistys yhteistyössä Helsingin reumayhdistyksen kanssa.

Se on vapaa kaikille eikä sille tarvitse ilmoittautua.

Tervetuloa!

To 30.5.2019 Lintu- ja luontoretki Kopparnäs-Stösrsvikin alueelle

Aika: 30.5.2019 klo 9- 19.00

Paikka: Kopparnäs-Stösrsvikin alue

Helatorstain bussiretki Inkoon ja Siuntion luontokohteisiin. Oppaanamme toimii Paul Segersvärd.

Aloituspaikkana toimii Kiasman matkailuliikenteen pysäkki, Mannerheiminaukio 2, Helsinki

Voit nousta bussiin myös matkan varrelta Espoosta ja Kirkkonummelta. Sovi asiasta Helsyn järjestösihteerin kanssa: helsy@sll.fi.

Hinnat: Suomen luonnonsuojeluliiton tai Natur och miljön jäsenet 35 €, ei-jäsenet 45 € ja alle 16-vuotiaat 15 €. Viimeinen ilmoittautumis- ja maksupäivä ma 13.5. Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista.

Retki toteutuu, jos osallistujia on vähintään 25.

Ilmoittaudu tästä

ke 17.4. klo 17-20 Avoin Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin!- kokous

Rikhardinkadun  kirjasto kokoushuone Ture 1.kerr.
Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki, 00130 Helsinki

Kansallisen kaupunkipuiston esiselvityksen luonnos on valmistumassa

Kaupungin asettaman selvitystyöryhmän laatiman raportin luonnos ei ota suoraan kantaa puiston laajuuteen tai edes sen perustamiseen. Esiselvityksessä on edelleen mukana neljä etenemistapaa eli kolme viime vuonna verkkokeskustelussa mukana ollutta rajausvaihtoehtoa ja neljäntenä vaihtoehtona jättää puisto perustamatta. Seuraavaksi raportti etenee selvitystyöryhmän ohjausryhmään toukokuussa ja sitten kaupungin johtoryhmän käsittelyyn todennäköisesti kesäkuussa. Johtoryhmä linjaa sitten myöhemmän päätöksenteon ketjun.

Luontovalokuvaus ja lajitunnistus”. 23.4.-6.5.2019

Tällä aloittelijoille suunnatulla kurssilla sukelletaan luontovalokuvauksen ja lajitunnistuksen maailmaan. Opi tunnistamaan keväisiä kasveja ja vangitsemaan niiden kauneus valokuvaksi. Aikaisempaa valokuvaus- tai kasvinharrastuskokemusta ei tarvita. Opettajina toimivat biologi Tuomas Lilleberg ja toimittaja-valokuvaaja Juhis Ranta.

Oma kamera mukaan! Digi- tai digijärjestelmäkamera toimii parhaiten, mutta myös hyvällä kännykkäkameralla pärjää.

Kurssin kotisivu on:
https://www.opintokeskusvisio.fi/koulutus/luontovalokuvaus-ja-lajitunnistus-helsinki/2019-04-23/

Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenet:

Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla:

osoite, puhelinumero, sähköposti

Helpoiten pääset päivittämään omat tietosi

sll.fi sivustolta http://www.sll.fi/site-actions/yhteystiedot kohdasta Sähköinen asiointi.

Kiitos!

Seuraava Helsyviesti ilmestyy toukokuussa 2019

Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa!