Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi

Blogi

Vakaa ilmasto tarvitsee viilentäviä metsiä – ei tilastokikkailua

"Metsien käytön ilmastovaikutukset on otettava vihdoin huomioon. Siksi vaikutukset täytyy saada näkyviin ja hiilinieluilla tilastokikkailun on loputtava", bloggaa suojeluasiantuntija Otto Bruun Brysselistä, jossa Luonnonsuojeluliitto on mukana järjestämässä tapahtumaa metsien käytön ilmastovaikutuksesta Euroopan parlamentissa.

Vakaa ilmasto tarvitsee viilentäviä metsiä – ei tilastokikkailua - Lue lisää...

Koskiensuojelulaki tänään 30 vuotta

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä kertaa 1.2.2017 kolmekymmentä vuotta täyttävän koskiensuojelulain kuohuja ja merkitystä.

Koskiensuojelulaki tänään 30 vuotta - Lue lisää...

Ilmastonmuutos vaikeuttaa saimaannorppien synnytystä

Saimaalla on tänäkin talvena kolattu vapaaehtoisten voimin pesäkinoksia norpille. Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall osallistui kolaustalkoisiin ja bloggaa nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista saimaannorpan elämään.

Ilmastonmuutos vaikeuttaa saimaannorppien synnytystä - Lue lisää...

Mitä aluehallinnon uudistus tarkoittaa asiakaspalvelulle luonnonsuojelussa?

Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja havainnollistaa esimerkin avulla, miten pieneltä vaikuttava ympäristöhallinnon muutos menee metsään.

Mitä aluehallinnon uudistus tarkoittaa asiakaspalvelulle luonnonsuojelussa? - Lue lisää...

Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä

Tunteet ovat pinnassa, kun Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava käy läpi, mitä lähes vuosikymmenen kestäneen puheenjohtajakauden aikana on tapahtunut.

Huikea vuosikymmen luonnonsuojelun ytimessä - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto on tutkimuksen mukaan aktiivisin ympäristöjärjestö vaikuttamistyössä – mitä se tarkoittaa?

Vuoden viimeinen tehokas työviikko alkoi Luonnonsuojeluliitossa mukavasti, kun useat mediat uutisoivat valtioneuvoston teettämän lobbaustutkimuksen tuloksista. Suomen luonnonsuojeluliitto pääsi valtakunnallisessa vertailussa jaetulle sijalle neljä yhdessä Metsäteollisuus ry:n kanssa.

Luonnonsuojeluliitto on tutkimuksen mukaan aktiivisin ympäristöjärjestö vaikuttamistyössä – mitä se tarkoittaa? - Lue lisää...

Lyhyt oppimäärä metsien monimuotoisuuden tilanteesta ja lisääntyvistä hakkuista

Metsäluonto voi edelleen huonosti. Syynä tähän on avohakkuisiin perustuva tehometsätalous, ja hallituksen aikeet kasvattaa hakkuumääriä lisäävät metsien ahdinkoa. Keskustelussa pyörii tällä hetkellä paikkaansa pitämättömiä väitteitä metsätalouden kestävyydestä. Kokosimme väitteisiin vastauksia.

Lyhyt oppimäärä metsien monimuotoisuuden tilanteesta ja lisääntyvistä hakkuista - Lue lisää...

Susikonfliktien ratkaisemiseen uudenlaista yhteistyötä

Luonnonsuojeluliiton petoryhmän jäsen Ulla Räsänen ehdottaa uudenlaisia hälytysryhmiä ratkaisuna paikallisiin susikonflikteihin.

Susikonfliktien ratkaisemiseen uudenlaista yhteistyötä - Lue lisää...

Energiastrategia: Hyviä aikeita, heikkoa toteutusta

Eduskunnassa käsitellään tänään 30.11. Sipilän hallituksen energia- ja ilmastostrategiaa. Hallituksen tavoitteissa oli paljon hyvää, mutta valitettavasti toteutus ei vastaa ilmastonmuutoksen tai energiamurroksen haasteeseen. Suurimpana ongelmana on metsien ja turpeen kohtelu.

Energiastrategia: Hyviä aikeita, heikkoa toteutusta - Lue lisää...

Lyhyt oppimäärä metsien roolista ilmastopolitiikassa

Kiista metsistä kiihtyy Euroopassa, kun biotaloushype ja ilmastonsuojelu asettuvat vastapareiksi. Mitä väitteitä hiilinielukeskustelussa kannattaa uskoa ja mitä EU:n ilmastopolitiikassa on tapahtumassa? Suojeluasiantuntija Hanna Aho kokosi tuhdin lukupaketin aiheesta. Suosittelemme erityisesti poliitikoille ja toimittajille!

Lyhyt oppimäärä metsien roolista ilmastopolitiikassa - Lue lisää...

Ilmastonmuutos ja energiamurros ovat jo todellisuutta Marokossa

Uusiutuvaan energiaan investoidaan jatkuvasti enemmän erityisesti Kiinassa ja kolmansissa maissa. Muuttuva maailma näkyy Marrakechin ilmastokokouksessa hyvin konkreettisesti. Energiamurroksen lisäksi esillä ovat ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset.

Ilmastonmuutos ja energiamurros ovat jo todellisuutta Marokossa - Lue lisää...

Susille hyviä ja huonoja uutisia

Syksy alkoi susien kannalta hyvin. Riistahallinto myönsi suden kannanarvioinnin kehittämistarpeet ja niin sanotun kannanhoidollisen kiintiömetsästyksen ongelmat.

Susille hyviä ja huonoja uutisia - Lue lisää...

Ilmastoskeptikko presidentiksi – miten käy maapallon?

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on vakava paikka ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. Onko kaikki niin huonosti kuin miltä vaikuttaa?

Ilmastoskeptikko presidentiksi – miten käy maapallon? - Lue lisää...

5 asiaa, jotka tulisi tietää Pariisin ilmastosopimuksesta

Kuuletko havinaa? Historiankirjan lehti on kääntynyt ja olemme astuneet ilmastonmuutoksen torjunnassa uuteen aikakauteen.

5 asiaa, jotka tulisi tietää Pariisin ilmastosopimuksesta - Lue lisää...

Suden suojelu paranee

Suden metsästyksen arviointi todisti Luonnonsuojeluliiton ja muiden luontojärjestöjen kritiikin oikeaksi. Suden kiintiömetsästys meni viime talvena pieleen. Suden "kannanhoidollisesta" metsästyksestä siirrytään nyt takaisin poikkeuslupiin.

Suden suojelu paranee - Lue lisää...

Julkista rahaa haaskataan ilmaston kustannuksella

Otetaan rahat kehitysmaiden ilmastotoimilta ja jaetaan yritystukina energiaintensiiviselle teollisuudelle saastutuksen jatkamiseen. Kuulostaako järkevältä ympäristö- tai elinkeinopolitiikalta? Näin on tapahtumassa Suomessa Pariisin sopimuksesta huolimatta.

Julkista rahaa haaskataan ilmaston kustannuksella - Lue lisää...

Kaavoituksen kaalimaa – kuka vartioi ja ketä?

Sujuvoittaminen. Keventäminen. Joustavoittaminen. Rajaaminen. Poistaminen. Ja vielä perkaaminen. Ei kuitenkaan kalan vaan säädösten. Sanat kuulostavat yritykseen palkatun muutoskonsultin puheelta, mutta ovat peräisin ympäristöministeriöstä. Ja vieläpä ihan virallisesta asiakirjasta, maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muuttamista koskevan hallituksen esityksen luonnoksesta, josta Luonnonsuojeluliitto antoi lausuntonsa elokuun lopussa.

Kaavoituksen kaalimaa – kuka vartioi ja ketä? - Lue lisää...

Miten ympäristön käy Brexitin jälkeen?

Juhannuksen uutispommi oli "Brexit" eli Iso-Britannian kansanäänestys, jossa saarivaltakunta halusi erota Euroopan unionista. Miten ympäristön nyt käy Brittein saarilla, Euroopassa ja meillä?

Miten ympäristön käy Brexitin jälkeen? - Lue lisää...

Koskiensuojelulakiin ei saa koskea

Etelärannasta kuului maanantaina kummia. Liikkeellä oli tieto, jonka mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto oli kierrättänyt jäsenjärjestöillään hallitukselle suunnattua vetoomusta. Allekirjoituksia kerättiin koskiensuojelulain purkamisen puolesta Kollajan tekoaltaan rakentamiseksi.

Koskiensuojelulakiin ei saa koskea - Lue lisää...

Repivä tarina Nälkämaasta

Nyt on oikea aika päivittää omat tiedot Talvivaaran tarinan käänteistä. Uusi dokumentti ja kirja ovat tähän hyvä apu.

Repivä tarina Nälkämaasta - Lue lisää...

Kiviaines kiertoon – verolla vai logistiikalla?

Rakentamisessa kuluu paljon kiviaineksia, jotka ovat ehtyvä luonnonvara. Järki sanoo, ettemme voi loputtomasti lisätä infrastruktuuria, räjäyttää kallioita tai louhia soraa. Kuinka siis pitää kokonaisuus hallinnassa ja kannustaa kiviaineen tehokkaaseen kierrätykseen?

Kiviaines kiertoon – verolla vai logistiikalla? - Lue lisää...

Saimaannorpan poikaspesän löytyminen antaa uutta toivoa

Kevätaurinko sulattaa vauhdilla lunta ja jäätä Saimaalla. Kevätauringon myötä liikkeelle lähtevät myös pesälaskijat. Vapaaehtoiset kulkevat systemaattisesti norppa-alueiden rantoja apukinoksia tarkastaen ja luonnonkinoksista pesiä etsien. Pesälaskennan ennakoidaan tänä vuonna onnistuvan hyvin, ja ilahduttavia kuuttiuutisiakin on jo saatu.

Saimaannorpan poikaspesän löytyminen antaa uutta toivoa - Lue lisää...

Tärkeimmät ympäristötehtävät säilyvät valtiolla

Hallitus linjasi aluehallinnon uudistusta huhtikuun alussa. Siinä jaettiin myös lopetettavien ELY-keskuksien ympäristötehtävät valtion aluehallintoviraston ja maakuntien kesken.

Tärkeimmät ympäristötehtävät säilyvät valtiolla - Lue lisää...

Elävien kuvien aatelia: Racing Extinction

Valkokankaalla ja televisiossa on kerrottu maamme järvien ja metsien tarinaa sekä hämmästelty erämaan lumoa. Racing Extinction -elokuva on puolestaan globaali hätähuuto maailman uhanalaisimpien eläinlajien pelastamiseksi.

Elävien kuvien aatelia: Racing Extinction - Lue lisää...

Metsähallituslaki on sekasortoisessa tilassa

Pahasti viallinen metsähallituslaki on tänään torstaina eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa, joka päättää lain lopullisen muodon. Mutta käsittelystä kuuluu kummia.

Metsähallituslaki on sekasortoisessa tilassa - Lue lisää...

Kannattaako mökkien poikkeusluvat siirtää valtiolta kunnille?

Hallitus on esittänyt rakentamisen poikkeuslupien siirtoa kunnille. Kunnat ja mökkiläisjärjestöt ovat innostuneet asiasta. Luonnonsuojeluliitto pelkää varsinkin rantaluonnon puolesta.

Kannattaako mökkien poikkeusluvat siirtää valtiolta kunnille? - Lue lisää...

Harmillinen luonto?

Suojelualueita on totuttu pitämään lähes koskemattomina luonnon tyyssijoina, jotka ovat turvassa haitalliselta ihmistoiminnalta. Viime aikoina on noussut esiin näkemys, jonka mukaan suojelualueet ovat kiusallisissa paikoissa ja haittaavat elinkeinotoiminnan kehittämistä. Onko luonnon itseisarvo mahdollista sivuuttaa elinkeinopoliittisin perustein?

Harmillinen luonto? - Lue lisää...

Hallitukselta viiden vuoden lisäaika turvesoiden lupahakemuksiin

Turpeenpoltto on Sipilän hallituksen helmasynti. Hallitus aikoo helliä turpeenkaivajia antamalla heille vielä viisi vuotta lisää aikaa ympäristölupien hakemiseen pienille ja keskisuurille soille.

Hallitukselta viiden vuoden lisäaika turvesoiden lupahakemuksiin - Lue lisää...

Apukinokset ja ministeri

Saimaalla on jälleen aherrettu pesäkinoksia uhanalaisen norpan avuksi – ministeri Tiilikainenkin tarttui lumikolaan. Mutta se ei vielä riitä.

Apukinokset ja ministeri - Lue lisää...

Turpeen poltto on tiensä päässä

Vapon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Ahti Martikainen vastasi Kauppalehdessä (14.1.2016) Martinjärven vesienhoitoyhdistyksen ry:n puheenjohtajan, Jarkko Nisulan, turvetta koskevaan kirjoitukseen (5.1.2016). Martikaisen kirjoitus oli aikamoista asioiden kaunistelua.

Turpeen poltto on tiensä päässä - Lue lisää...