Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Ylä-Satakunnan yhdistys

Ylä-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Lintuilta lumimyrskyn keskellä

Onni Rantasen Lintuilta
Kuva: Onni Rantanen

16.2.2024 perjantai-illan suussa kokoonnuimme Parkanon kirjastoon ihastelemaan palkitun luontokuvaaja Onni Rantasen lintukuvia sekä juhlistamaan Suomen Luonnonsuojeluliiton 85-vuotista taivalta.

Illan hämärtyessä todettiin ettei sää näytä lainkaan suosivan tapahtumaa. Päivällä alkanut märkä lumisade oli illan mittaan yltynyt vaakasuuntaan puhaltavaksi myräkäksi. Järjestäjien keskuudessa heräsi huoli siitä, mahtaako kukaan moisessa kelissä uskaltautua liikenteeseen. Keliolosuhteet haittasivat myös Jyväskylästä saapuvan luontokuvaajan junamatkaa siinä määrin, että Onnin saapuminen siirtyi reilusti tapahtuman alkamisajan jälkeiseen ajankohtaan. Todettiin, että katastrofin ainekset näyttävät kasaantuvan muttei enää kannata lähteä perumaankaan.

Kello kuuden aikaan paikalle saapui kuin saapuikin ilahduttava määrä väkeä. Koska pääesiintyjä istui edelleen junassa, aloitettiin ilta juhlakakun ja kahvinjuonnin merkeissä. Suomen Luonnonsuojeluliitto täytti vuoden 2023 aikana 85 vuotta, ehdimme juhlia sitä vasta nyt. YSY:n puheenjohtaja Arja Pihlaja kertoi tämän Suomen suurimman ympäristöjärjestön merkityksestä valtakunnan tasolla ja paikallisemmin. Myös YSY on osallistunut Pirkanmaan piirin edustajana erilaisissa sidosryhmissä maakuntatasolla toteutettavien ohjelmien suunnitteluun niin ilmaston, energia-asioiden kuin luonnon monimuotoisuuden ja vesienhoidonkin osalta.

Lisäksi perehdyttiin ajankohtaiseen Lintuatlas-tilanteeseen ja Tiira-palvelun käyttöön. Järjestyksessään neljäs lintuatlaskartoitus selvittää lintulajien pesimäaikaista levinneisyyttä sekä sen muutoksia. Tämänkertainen kartoitus on käynnissä vuoteen 2025 saakka, joten vielä on hyvin aikaa osallistua. Kuka vain voi toimia kansallistieteilijänä ja tallentaa havaintojaan vaikkapa oman koti- tai mökkipihan osalta.

Viimein myös luontokuvaaja Onni Rantanen pääsi liittymään seuraamme. Onnekkaasti myös paluujuna oli sen verran myöhässä, että aikaa Onnin otosten ihailuun järjestyi lopulta mukavasti. Nuoresta kahdenkymmenen vuoden iästään huolimatta Onni on ehtinyt jo saavuttaa mainetta lintuihin erikoistuneena kuvaajana. Hänen töitään on ollut esillä näyttelyissä ja palkittukin useaan otteeseen. Onnin sydäntä lähellä ovat erityisesti vanhojen metsien lajit, kuten töyhtö- ja hömötiaiset, joista näimme illan aikana monta hienoa kuvaa.

Kuva: Hannu Latvajärvi
Kuva: Hannu Latvajärvi

Onnin kuvat todistivat vanhan sanonnan todeksi: miksi lähteä merta edemmäs kalaan (tai lintukuvaamaan), kun se onnistuu lähimetsässäkin? Nokialta kotoisin olevan Onnin upeista kuvista valtaosa oli kuvattu kymmenen kilometrin etäisyydellä kotipihasta. Omaan lähiluontoon kannattaa lähteä avoimin mielin katsomaan, kuuntelemaan ja ihmettelemään, koskaan ei tiedä mitä tulee vastaan! Lähiluonto on muuten Suomen Luonnonsuojeluliiton tämän vuoden pääteema. Lisää voit lukea vaikkapa täältä. Lähiluonnon ystävän kannattaa myös lähteä mukaan YSY:n toimintaan. Luonnonsuojeluyhdistyksen toiminnassa pysyy airot vedessä, jalat poluilla ja sydän taivaalla. Jokainen on tervetullut mukaan sellaisena kuin on ja itselle sopivin tavoin.

Illan päätteeksi saatoimme Onnin kotimatkalle Iiris Kalliolan ja Kai Hypénin Haapa – Ekosysteemin avainlaji – kirja luettavanaan. Vaikka sää ei luonnon ystäviä tällä kertaa suosinutkaan, oli ilta lopulta oikein onnistunut ja kakunsyöjiä laskettiin saapuneen paikalle nelisenkymmentä. YSY kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia, Parkanon kirjastoa sekä Onni Rantasta mukavasta illasta.

Kuva: Elina Aittokallio
Kuva: Onni Rantanen

Käy ihailemassa Onni Rantasen valokuvia kotisivuilta: https://onnirantanen.kuvat.fi/Gallery/

Instagram: onnirantanen_photography

Illan kirjasi muistiin Silja Suni