Sodankylän Kevitsan kaivoksen tarkkailusuunnitelman muistutus

Lausunnot

Tarkkailusuunnitelmassa todetaan, että kaivoksen tuotannon laajentamisen luvan mukaan jätevesipäästöjen muodostumisen, käsittely-yksiköiden toiminnan sekä pintavalutuskentälle ja vesistöön johdettavan jäteveden määrän ja laadun perustarkkailu on toteutettava vähintään nykyisessä laajuudessa. Huomautamme, että suunnitelma esittää kuitenkin useita heikennyksiä tarkkailun tasoon.

Muistutus viranomaisen kuulutukseen LAPELY/40/2023

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ja Sompion Luonnonystävät kiittävät mahdollisuudesta lausua asiassa ja saadusta lisäajasta. Annamme seuraavan muistutuksen.

Tarkkailun laajuudesta

Tarkkailusuunnitelmassa todetaan: “Kaivoksen tuotannon laajentamisen luvan (79/2014/1) liitteen 2 mukaan jätevesipäästöjen muodostumisen, käsittely-yksiköiden toiminnan sekä pintavalutuskentälle ja vesistöön johdettavan jäteveden määrän ja laadun perustarkkailu (päivittäinen tarkkailu ja kuukausittainen tarkkailu) on toteutettava vähintään nykyisessä laajuudessa.” (6.1 s. 19) Huomautamme, että suunnitelma esittää kuitenkin useita heikennyksiä tarkkailun tasoon.

Pohjaveden tarkkailupisteistä

Tarkkailusuunnitelma sisältää monia heikennyksiä pohjavesien tarkkailuun. Avolouhokselta Satojärvelle päin sijoittuva tarkkailupiste KevG-11 esitetään poistettavaksi, minkä lisäksi läheisten KevG-12 ja KevG-72 pisteiden näytteenottoa harvennettaisiin kahteen kertaan vuodessa. Näiden kahden mittauspisteen avulla tarkkaillaan louhoksen kuivatusvaikutuksia sekä meluvallin ja pintamaan läjityksen vaikutuksia ja ne ovat lähimmät tätä tehtävään varatut tarkkailupisteet. Kolmas toimiva mittauspiste KevG-55 sijaitsee ulompana louhoksesta. Muut ovat kuivuneet.

Edellä mainittujen mittauspisteiden läheisyydessä, Satojärveen laskevasta ojasta on mitattu nikkelipitoisuuksien nousua, jonka arvioidaan johtuvan kaivoksen pölylaskeumasta (Pintavesitarkkailu vuonna 2024 s.37). Vastoin yhteenvedossa esitettyä, myös biosaatavan nikkelin raja-arvo on ylittynyt pisteessä KevS-2 jo kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana pitoisuuksin 5,5; 5,8 ja 5,9 mikrogrammaa litrassa (mt. s.34). Pisteen KevG-12 vedenlaadun tarkkailun heikentämistä perustellaan sillä, että vedet eivät virtaa ympäristöön vaan kohti louhosta. Pisteeltä saadaan kuitenkin arvokasta tietoa mm. Satojärveen virtaavan ojan pitoisuusmuutosten seurantaan. Pisteiden KevG-12 ja KevG-72 vedenlaadun tarkkailu on mielestämme säilytettävä entisellä tasolla ja lisäksi on tehtävä KevG-11 pisteelle korvaava pohjaveden mittauspiste lähialueelle.

Vaiskonselän pohjavesitarkkailun taustapiste KevG-10 on niin ikään pidettävä entisellään tarkkailussa, vaikka se ei taustapisteenä enää toimisikaan. Lähteet keräävät vettä laajalti ympäristöstään ja tuottavat arvokasta tietoa päästöjen leviämisestä. Olisi tarpeen myös selvittää kaivostoiminnan mahdollinen vaikutus kohteen typpipitoisuuden nousuun ja lähteen umpeenkasvuun. Lähteiden tilan heikentäminen on vesilain nojalla kielletty.

Ihmettelemme suunnitelmaan sisältyvää, rikastushiekka-altaan lounaispuolelle sijoittuvien pohjavesipurkaumien/lähteiden KevG-42 ja etenkin KevG-49 tarkkailun lähes täydellisestä alasajosta. Tähänastisen kuukausittaisen laadun mittauksen sijaan näytteitä otettaisiin vain kaksi kertaa vuodessa. Perusteluna esitetään mm. etteivät ne edustaisi pohjavettä. Pisteen KevG-49 sulfaatin ja kloridin viime vuosien trendi on ollut yhtenevä läheisten KevG-15- ja KevG-41- tarkkailupisteiden kanssa. Mahdollinen pintavesien sekoittuminen laimentavana tekijänä ei näy, päinvastoin: Kuluvan vuoden tammikuussa tarkkailupisteiltä KevG-15 ja KevG-49 mitattiin uudet huippupitoisuudet kloridia (480 ja 400 mg/l).

Kolmella rikastushiekka-altaan lounaispuolen viidestä jatkuvatoimisesta tarkkailupisteestä sähkönjohtavuudet ovat viimeisen vuoden aikana nousseet. Pohjavesipurkaumat, joiden tarkkailua ollaan ajamassa alas sijaitsevat kauempana rikastushiekka-altaasta, kuin edellä mainitut tarkkailuasemat. Ne antavat siten arvokasta tietoa mm. kloridin, sulfaatin ja nikkelin leviämisestä sekä siitä, kuinka hyvin rikastushiekka-altaan suojapumppaus onnistuu.

Pintavesien tarkkailun raportoinnista

Uusi, vuonna 2023 asennettu pintaveden tarkkailupiste KevS-19 ei sisälly jostain syystä tarkkailusuunnitelman liitteenä olevaan karttaan (Liite 4.) Pintavesitarkkailun vuosiraportin 2024 karttaan se on merkitty. Missään ei kerrota, että se olisi poistettu seurannasta. Tarkkailupiste on erittäin tärkeä mm. kaivokselta leviävän nikkelipölyn leviämisen seurannassa. Vuonna 2024 nikkelin keskipitoisuus ko. paikassa oli 13 mikrogrammaa litrassa (Pintavesitarkkailu 2024 s.46). 

Kaivoksen pintavesitarkkailun raportointi on harhaanjohtavaa koskien kaivoksen ylitevesien suhdetta Kitisen vesimäärään. Yhteenvedossa (s.31; s.53) kerrotaan Kitisen vesimassan olevan monituhatkertainen ylitevesimääriin verrattaessa. Sivulla 50 sanotaan kuitenkin selkeästi: ”Kitiseen purettavien ylitevesien suhteellinen osuus Vajukosken virtaamasta oli vuonna 2024 0,43 %”. Tekstin alla olevasta taulukosta selviää myös suhteen olevan sadasosia eikä tuhannesosia. Kaivosyhtiön tulisi välittää oikeellista informaatiota tiedotustoiminnassaan kaivoksen päästöjen suuruudesta.

Kevitsanvaaran suunnalla ei pohjavesitarkkailua

Kevitsan pohjavesitarkkailussa on nyt merkittävän suuri alue, jolla pohjavesitarkkailua ei toteuteta lainkaan, mikä näkyy Kevitsan kaivoksen pohjavesien tarkkailun vuosiyhteenvedossa 2024 (Kevitsa Boliden / Eurofins 2025, kuva alla). Yhtiö tulisi velvoittaa sijoittamaan uusia pohjavesiputkia KevG-39 ja KevG-12 tarkkailupisteiden väliin jäävälle alueelle.

Kuva 1. Kuvakaappaus poistetuista pohjavesiputkista. (KEVITSAN KAIVOKSEN TUOTANTOVAIHEEN TARKKAILUOHJELMA 7.5.2025. Boliden Kevitsa Mining Oy, Ramboll Finland Oy, AFRY Finland Oy)

Kuva 2. Kuvakaappaus pohjavesitarkkailusta ilman pohjavesiputkia – laaja alue on jäämässä ilman pohjavesitarkkailua. (Kevitsan kaivoksen pohjavesien tarkkailun vuosiyhteenveto 2024 (Kevitsa Boliden / Eurofins 2025).

Pohjaeläinseuranta

Pohjaeläinten seurannan osalta katsomme aiheelliseksi huomauttaa, että Saiveljärven (10.2.2) tarkkailuohjelmassa esitetty näytteenotto ei noudata täysin Sisävesien biologisen seurannan ohjetta (Järvinen et al. 18.6.2024) . Matalien (< 3 m) runsashumuksisten järvien ekologinen tila tulisi arvioida rantavyöhykkeen pohjaeläimistön perusteella, koska syvänne-eläimistö soveltuu huonosti tällaisten järvien tilaluokitteluun. Ohjeessa todetaan yksiselitteisesti: “Matalat järvet (keskisyvyys alle 3 m) ovat usein ongelmallisia syvänteiden pohjaeläimistön tilan luokittelussa koska niiden luonnollinen vaihtelu on suurta ja heikentyneitä oloja ilmentäviä lajeja esiintyy luonnostaan (ks. Aroviita ym. 2019). Matalien järvien syvänne-eläimistöä ei pääsääntöisesti suositella käytettävän ekologisen tilan luokittelussa.”

Tarkkailuohjelmassa on todettu, että Saiveljärvellä ei ole litoraalin näytteenottoon soveltuvia kovapohjaisia rantoja ja että seuranta jatkuu syvänne-menetelmällä vertailukelpoisen aikasarjan säilyttämiseksi. Tämä poikkeaa suosituksesta juuri Saiveljärven kaltaisille matalille humusjärville. Tarkkailuohjelma ei nykyisellään tuota ohjeen mukaista biologista tietoa litoraalin osalta. Peruste vertailukelpoisesta aikasarjasta on ymmärrettävä, mutta virheellisen näytteenoton rinnalle tulisi aloittaa uusi näytteenotto, jotta saadaan relevanttia vertailukelpoista aikasarjaa muodostettua. Ohjeen vaatimusten täyttämiseksi tulisi Saiveljärveen lisätä litoraalin pohjaeläinnäytteenotto seuraavasti: “Mikäli järvestä ei löydy kolmea erillistä kivikkoranta-aluetta, otetaan joka tapauksessa kustakin järvestä kaikkiaan 6 rinnakkaisnäytettä; joko kahdelta erilliseltä alueelta kolme näytettä, tai yhdeltä ranta-alueelta 6 näytettä”.

Pohjaeläinten osalta olennainen laji on myös nahkiainen, joista alueella elää pikkunahkiainen (Lampetra planeri) ja nahkiainen (Lampetra fluviatilis). Uusimpien tutkimusten mukaan kyseessä on sama laji, joten Kitisestä ja Saiveljärvestä tulee tutkia myös nahkiaisten ammokeettien esiintyminen hiekka- ja liejupohjilla.

Sammalten raskasmetalliseurannasta

Tarkkailuohjelmassa on esitetty, että sammalten raskasmetallipitoisuuksien seurantaa ei jatketa vuoden 2024 jälkeen perustuen vähäisiin sammalesiintymiin Mataraojan yläosissa, havaittujen pitoisuuksien alhaisuuteen sekä koska tarkkailussa ei ole havaittu kaivoksen vaikutusta sammalten metallipitoisuuksiin. Katsomme, että sammalten metallipitoisuuksien seurantaa tulisi jatkaa, ja lisäksi olisi aiheellista tehdä tarkkailua siitä, miksi sammalesiintymät alueella pienenevät. Isonäkinsammalen osalta on tutkittu kasvavien sulfaattimäärien vaikuttavan sen kasvustoja pienentäen jo 400 mg/l pitoisuuksissa (Davies T.D. 2007. Sulphate toxicity to the aquatic moss Fontinalis antipyretica. Chemosphere 66 (3): 444–451.). Kevitsan näytteenotossa on havaittu yhä kasvavaa sulfaattikuormaa, joka on todennäköisin syy sammalten vähenemiselle. Sammalet ovat tärkeä indikaattori raskasmetallien esiintyvyydessä. Sammalet tulisi jatkossa kartoittaa vuosittain ja tätä varten tulisi muodostaa omat tarkkailupisteensä kaikkiin vesistöihin ja pienvesiin, joihin kaivosvesiä johtuu.

Kalojen raskasmetallimäärityksistä

Tarkkailuohjelmassa todetaan, että kalojen raskasmetallianalyysi tehdään ottamalla “kalasta [..] pala lihasta kylkiviivan yläpuolelta läheltä pyrstöä”. Havelková et al. mukaan (2008) maksaan kertyy korkeissa kuormitustilanteissa usein enemmän elohopeaa kuin lihakseen. Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri katsoo, että raskasmetallimääritykset tulisi tehdä jatkossa sekä lihaksesta että maksasta. Elohopeamääritys maksasta kuvaa paremmin ympäristön tilaa, lihaksesta tehty määritys taas tuottaa tietoa liittyen elohopeapitoisuuksiin kalan syötävässä osassa.

Lihaksesta tehdyn määrityksen analysoinnissa tulisi käyttää jatkossa painotettua keskiarvoa (Heinonen-Tanski, 2024), ja aiemmat tulokset tulisi analysoida uudelleen painotetun keskiarvon mukaisiksi. Elohopeapitoisuuksien painotettu keskiarvo (jossa jokaisen kalan elohopea-arvo kerrotaan kalan painolla) kuvaa kalansyöjän todellista elohopeakuormaa, kun taas aritmeettinen keskiarvo voi laimentaa kuormitusta, jos aineistossa on paljon pieniä, vähäelohopeaisia kaloja. Heinonen-Tanskin tutkimuksessa elohopeapitoisuus kasvoi voimakkaasti kalan koon myötä, tutkimuksen toisessa tutkituista järvistä viisi suurinta ahventa sisälsi 89 % koko näytteen elohopeasta, vaikka niitä oli lukumääräisesti vain puolet kaloista. Tarkkailuohjelman mukaan näytekaloina käytetään noin kilon painoisia haukia ja noin 100 g (20 cm) painoisia ahvenia. Harrastajien kalastusvalinnat painottuvat tyypillisesti isompiin kaloihin. Tämä tukee tarvetta painotetun keskiarvon käyttöön sekä kalojen tutkimusotannan kokorajoitusten hylkäämiseen.

Pölylaskeumien seurannasta

Kevitsan KevD-0-mittauspisteellä mitattiin jo vuonna 2023 kohonneita kuparipitoisuuksia pölylaskeumassa. Yhtiö on selittänyt kohonneita pitoisuuksia marjastajien liikenteellä. Sompion Luonnonystävien edustajan pyynnöstä yhtiö kävi läpi tuuliruusut kyseisestä ajankohdasta. Tuuliruusut tukevat päätelmää, että kohonneet kuparipitoisuudet 0-pisteessä ovat seurausta Kevitsan pölypäästöistä. Yhtiö esitti sidosryhmien yhteistyöryhmän tilaisuudessa 25.6.2025 pitävänsä pitoisuuden kohoamista yksittäistapauksena.

Kuva 1. Kuvakaappaus Kevitsan sidosryhmien yhteistyöryhmän tilaisuudesta 25.6.2025.

Katsomme, että haitta-aineiden mittauspisteitä ilmasta tulisi lisätä laajemmalle alueelle, jotta voidaan selvittää, kuinka laaja-alaisesti kaivoksen pölypäästöt kuormittavat ympäristöä, ja jotta yhtiöllä olisi jatkossa käytettävissään myös luotettava 0-piste tausta-aineiston tuottamiseksi. Mittaukset tulisi ulottaa vastaaville etäisyyksille kuin Peurasuvannon KevD-0-piste, huomioiden Kevitsan pölylaskeumapäästöjen voivan ulottua myös Pomokairan alueelle sen suojelualueen luontoarvoja vaarantaen.

Sedimenttitarkkailusta

Tarkkailusuunnitelma on vakavasti puutteellinen sedimenttitarkkailun osalta. Suunnitelmassa todetaan, että aiemman Kitisen tarkkailun tuottamaa tietoa ei voida pitää luotettavana, ja nyt AVI:lta odotetaan päätöstä sedimenttitarkkailusta luopumiseksi. Tarkkailusuunnitelmaa ei voi jättää vajaaksi ennakoiden tulevaa, kaivoksen kannalta myönteistä päätöstä.

Pellossa, Sallassa ja Sodankylässä 10.7.2025

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry

Saara Laivamaa, puheenjohtaja
Sisli Piisilä, toiminnanjohtaja

Sompion Luonnonystävät ry

Sisli Piisilä, puheenjohtaja
Leena Pyhäjärvi, varapuheenjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry:n ja Sompion Luonnonystävät ry:n yhteyshenkilö asiassa on:

Sisli Piisilä
Toiminnanjohtaja
+358 40 823 2443
lappi@sll.fi

Lähteet

Havelková, M., Dušek, L., Némethová, D., Poleszczuk, G. & Svobodová, Z. 2008. “Comparison of mercury distribution between liver and muscle – a biomonitoring of fish from lightly and heavily contaminated localities.” Sensors 8 (7): 4095–4109. https://doi.org/10.3390/s8074095 (viitattu 30.6.2025).

Kevitsa Boliden / Eurofins 2025. Kevitsan kaivoksen pintavesien tarkkailun vuosiyhteenveto 2024.

Kevitsa Boliden / Eurofins 2025. Kevitsan kaivoksen pohjavesien tarkkailun vuosiyhteenveto 2024.

Ajankohtaista