Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsingin luon­non­suo­je­lu­yh­dis­tys haastaa kaupunkia kohtelemaan Itämerta paremmin

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys juhlistaa Itämeripäivää järjestämällä kaikille avoimen Itämeren iltarastit -tapahtuman Lauttasaaren Veijarivuoren uimarannalla torstaina 31.8. klo 17.30–19.30. Kuva viime vuoden tapahtumasta: Mirja Reijonen

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys haastaa kaupunkia kohtelemaan Itämerta paremmin

– merentäyttö ja rantaluonnon hävittäminen rakentamisella on lopetettava

TIEDOTE 29.8.2023

Ylihuomenna torstaina vietetään valtakunnallista Itämeripäivää. Silloin juhlistamme merta ja nautimme sen monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Helsingille Itämeri on erityisen olennainen: jopa 70 prosenttia kaupungin alueesta on merta eli sama määrä kuin vauvalla on vettä kehossaan. Helsingin kaupungilta Itämeren arvo tuntuu kuitenkin unohtuneen. Meri ja sen arvokas luonto näyttävät merkitsevän kaupungille rakentamisreserviä, ja osittain myös kaatopaikkaa, jonne esimerkiksi ruoppausmassoja ja haitta-aineita sisältäviä aurauslumia voi syytää.

Kaupungin asenteesta kertovat useat ajankohtaiset merentäyttö- ja rakentamissuunnitelmat. Helsinki aikoo täyttää Lauttasaaren Koivusaaressa laajan alueen ja sijoittaa alueelle jopa 5000 asukasta ja paljon toimistoja. Kun tällainen väkimäärä lähtee Koivusaaren ja Lauttasaaren säilyville merenrantaniityille ja -metsiin, kulutukselle herkän rantaluonnon säilyminen on vaakalaudalla. 

Massiivista täyttöä on ehdotettu myös Lauttasaaren pohjoisrantaan ja Lapinlahden lahteen. Puotilanrantaan on suunnitteilla osaksi meren päälle rakennettava asuinalue, ja samanlaisia täyttösuunnitelmia on Yliskylänlahden alueella. Hietalahden historiallinen satama-allas aiotaan niin ikään hävittää täyttämällä.

Itämeripäivä kannustaa tekoihin Itämeren hyväksi

”Rantojen, rantametsien, rantaveden ja merenlahtien täyttäminen ja rakentaminen ovat Helsingissä pahimman laadun luontokatoa aiheuttavia toimia”, sanoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Noora Kaunisto.

”Helsingin kaupungilta paras lupaus Itämeren hyväksi olisi luopua kaikista merentäytöistä sekä lumen mereen kaatamisesta.”

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan Helsingin viimeiset luonnontilaiset, rakentamattomina säilyneet ja kaikille avoimet rannat on säästettävä. Rannoilla on useita uhanalaisia luontotyyppejä. Moni kalalaji kutee matalilla rannoilla, vesilinnut valitsevat rannoilta pesäpaikkansa ja vesisiipat saalistavat hyönteisiä rantavesien päällä. Luonnonrannat ovat tärkeitä myös ihmisille.

Merenlahtien veden sameutuminen ja merivirtojen heikkeneminen ulottaa haittavaikutukset kauas kaava-alueen ulkopuolisille meri- ja ranta-alueille. Merentäytöt tuhoavat merenpohjan elinympäristön täysin ja altistavat lisäksi rantoja ja merta roskaantumiselle ja saastumiselle. 

”Rantarakentamisen ja merentäyttöjen sijaan kaupungin tulee suunnitella ratkaisuja, jotka suojelevat kaava-alueen vedenalaista ja rantaluontoa virkistyskäytön paineissa”, Kaunisto vaatii.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys juhlistaa Itämeripäivää järjestämällä kaikille avoimen Itämeren iltarastit -tapahtuman Lauttasaaren Veijarivuoren uimarannalla torstaina 31.8. klo 17.30–19.30.

Lisätietoja antavat:

Emilia Pippola, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestösihteeri: helsy(ät)sll.fi / puh. 050 3011633

Noora Kaunisto, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja: noora.kaunisto(ät)sll.fi