Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Ukrai­na­lais­pa­ko­lais­ten keväinen luontoretki Uutelaan toi mieleen Karpaatit

Kevään monen sävyinen vihreys, meren kimallus ja lämmin, auringonpaisteinen sää loivat oivat puitteet ukrainalaispakolaisille tarkoitetulla Helsyn luontoretkellä Uutelaan Vuosaaressa 22.5.2023. Matkaan oli lähtenyt innostunut joukko, jonka kanssa kiersimme metsässä, rantakallioilla ja hiekalla. Levähdys- ja ravitsemushetki koitti grillikodassa Skatan tilan kupeessa. Seurueen pienimmätkin jaksoivat matkassa iloisena; osallistujien innostus näkyi ja kuului.

Retki toi mieleen muistoja kotimaasta: erään paikan näkymiä osallistujat vertasivat Karpaatteihin. Sen vakuudeksi kaivettiin esiin puhelin ja kuvia sieltä. Niin on tehty ennenkin: siinä missä Helsy tutustuttaa ukrainalaisia suomalaiseen luontoon, saamme me järjestäjätkin nähdä ja kuulla miltä heidän kotimaassaan näyttää. Opimme toisiltamme ja sen myötä syntyy yhteistä ymmärrystä.

Helsy järjestää Ukrainasta paenneille suunnattuja luontoretkiä ja infotilaisuuksia. Tavoitteemme on tukea henkisesti rankoilla olevia ja tarjota virkistäviä, elämyksellisiä mahdollisuuksia tutustua suomalaiseen luontoon, jossa liikkumisella on myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja jaksamiseen. Tarjoamme myös tietoa esimerkiksi jokamiehen oikeuksista, luonnossa liikkumisesta ja oivista retkikohteista sekä miten niihin pääsee.

Viime kesänä vietimme ukrainalaisten kanssa ihastuttavan luonto- ja virkistyspäivän Vartiosaaressa. Merellinen ympäristö antoi mahdollisuuden saunomiseen, uimiseen, suppilautailuun ja seurueen pienimmille rantaleikkeihin. Metsä tarjosi satoaan mustikoiden muodossa ja lammashaka kiinnosti erityisesti lapsia. Saaren luonto ja merinäkymät kallioilta tekivät vaikutuksen. Kosketus kotimaahankin syntyi: pari osallistujista tuli kysymään olisiko meillä pusseja. Niitä löytyi ja selvisi, että he halusivat kerätä lehmuksen kukkia, joita Ukrainassa kuivataan teeaineksiksi. Ilo loisti kasvoilla, kun he tulivat näyttämään saalistaan.

Harakan saarella oli mahdollisuus tutustua meri- ja saaristoluontoon Helsingin kaupungin luontokeskuksen oppaiden johdolla. Lapset olivat ihastuksissaan akvaarioista sekä siitä, että pääsivät tutkimaan vedeneläviä mikroskoopilla. Myös satumaja pehmoeläinhahmoineen ilostutti. Kaiken tekemisen päätteeksi koitti hetki istahtaa kalliolle nauttimaan grillimakkarasta ja kahveista.

Syksyllä ukrainalaisilla oli into päästä sieneen. Ensin pidimme tilaisuuden, jossa kerroimme suositeltavista ruokasienistä ja niistä, jotka on syytä jättää poimimatta. Sen jälkeen koitti sienestyspäivä Sipoonkorven metsissä. Sieniä tosin oli harvinaisen vähän, mutta löytyi sentään kotiin tuomistakin. Samalla ukrainalaiset pääsivät kokemaan metsän syyskuosissaan.

Talvella tarjosimme päivän Lammassaaren edustalla Kuusiluodossa ja meren jäällä: ukrainalaiset pääsivät tutustumaan Vanhankaupungin kulttuuriekologisen klubin harjoittamaan verkkokalastukseen, jota he seurasivat kiinnostuneena ja kun saalista tuli, se jaettiin heille. Potkukelkoilla suihkittiin jäällä ja kaiken tekemisen päätteeksi nautimme vastasavustettua kalaa ja grillasimme makkaraa nuotiolla.

Kalastuspäivää ennen olimme yhdessä Vapaa-ajan kalastajat ry:n kanssa pitäneet Vallilan Ukraine Help Centerissä infotilaisuuden, jossa ukrainalaiset saivat tietoa kalastamisesta Suomessa: tarvittavista luvista, kalastusvälineistä ja vastuullisesta sekä ekologisesti tietoisesta kalastuskulttuurista.

Myös tulevana kesänä järjestämme ukrainalaispakolaisille tilaisuuksia päästä luontoon, virkistäytymään ja viihtymään. Olen ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa näitä retkiä, joista olemme saaneet osallistujilta vuolaasti kehuja. Paras kiitos on ollut nähdä ilo heidän kasvoillaan ja lasten riemu.

Teksti ja kuvat: Aki Eerikäinen

Uutisen kirjoittaja on luontoa rakastava, siellä viihtyvä ja sitä kuvaava Helsyn aktiivi.