Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Anna äänesi luonnon hyväksi

Eduskuntavaalit käydään huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Ennakkoäänestäminen on mahdollista 22.-28. kuluvaa kuuta. Oman puolueen ja ehdokkaan valintaa helpottamaan on käytössä vaalikoneita ja puolueiden vaaliohjelmia (ks. listaus postauksen lopussa). Suomen luonto -lehdestä löytyy artikkeli, jossa seitsemän suurinta puoluetta vastaa kysymyksiin ilmaston ja luontokadon suhteen tarpeellisista toimista.

Suomen luonto keskittyy artikkelissaan selvittämään kymmenen kysymyksen avulla puolueiden näkemyksiä muun muassa luontokadon pysäyttämisen ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen tarpeellisuudesta. Jos haluat keskittyä puoluevalinnassasi vain ympäristö ja ilmasto -teemaan, artikkeli antaa siihen hyvät eväät.

Ehdokkaan valinnassa kannattaa hyödyntää vaalikoneita tai tehdä valinta muilla perusteilla. Kaikissa vaalikoneissa on osio, jossa kysytään mielipidettä ympäristöön ja ilmastoon liittyvissä kysymyksissä. Ilta-Sanomien vaalikoneessa kolme kysymystä neljästä liittyy liikenteeseen. Muissa vaalikoneissa aihetta käsitellään laveammin. Ylen vaalikoneessa voi ehdokkaiden sijaan tai lisäksi etsiä itselle sopivaa puoluetta, mutta ehdokasta koskeviin kysymyksiin ei voi vastata neutraalilla (ei samaa eikä eri mieltä) vaihtoehdoilla. Muissa vaalikoneissa se on mahdollista.

Muissakin vaalikoneiden osioissa on kysymyksiä, jotka ovat lähellä luontoa. Hesarin vaalikoneessa tällaisia löytyy arvot-osiossa, kysymykset 10, 12 ja 15. Ylen koneessa kysymykset 4, 26, 29 antavat lisäarvoa ehdokasvalintaan. Ilta-sanomilla energiakriisi-osio on mielenkiintoinen muut-osion neljännen kysymyksen ohella. Iltalehdellä on erikseen Helsinkiä koskeva osio, jossa kysymykset 21 ja 22 koskevat liikennettä.

Teksti: Juha Karsikas

Kirjoittaja on Helsyn hallituksen varajäsen ja toimii muun muassa retkiryhmässä sekä kaava- ja metsäryhmässä.

Vaaliohjelmia yms.